Halaman

Selasa, Februari 17, 2009

Apa boleh dibuat dengan Belimbing buluh




Semalam kakyong mendapat buahtangan dari jiran sebelah kiri, Mas nama jiran kakyong tu. Tu ler yang dalam foto tu (1) buah limau barli (2) buah nangka (3) belimbing buluh

Limau barli & buah nangka tu dah hampir langsai kami anak-beranak 'mengerjakan' nyer... cuma masalah nyer.. Belimbing buluh ni.. apa nak buat yer..

kalo nak masak lemak kuning dengan ikan.. kakyong tak gemor sangat masakan berlemak ni.. ni fenin dok pikir nak masak @ dibuat apa belimbing buluh ni..

kakyong ingat masa kekecik dulu, opah selalu buat cuci tangan lepas siang ikan.. yer le lepas siang ikan, kan bau nyer hanyir lekat di tangan.. jadi bila cuci dengan belimbing buluh, wangi le semula tangan... maksudnyer hilang le bau hanyir tu..

tapi yang jiran bagi ni muda lagi.. takkan nak buat cuci tangan.. ish ish,...

agak2 ade sesapa yang boleh memberi cadangan tak...





8 ulasan:

  1. Salam kakyong..
    kami satu family kalu ada belimbing buluh ni kami masak lemak telur itik..

    atau pun yg lagi best..masak sambal hitam,makan dgn gulai tempoyak mmg ummpphh habis..

    tapi sambal hitam tu masaknya renyah sikit..kena rebus belimbing buluh tu dalam tin milo atau periuk claypot,kalau guna yg biasa takut bocor sbb it is too acidic..
    uih sedapnya teringin la nak buat..

    BalasPadam
  2. saya suka nangka walo org kata berangin.

    tp lg hangin coz harganya kat KL mahal sgt. beberapa ulas ja dah 1.50. kelepet tul!!!

    BalasPadam
  3. IbuKauthat@Salwa ~ boleh ker share resepi sambal hitam tu.. macam sedap jer.. teringin nak cuba

    Shitsurei shimasita ~ nangka memang berangin, tapi sebab sedap.. angin pun angin ler, dah sakit nanti cari ubat... eno halia kan ade...

    BalasPadam
  4. salwa,
    tgk kat profile, kakyong baru update

    BalasPadam
  5. Hayya... bab masak ni uncle tak boleh nak komen tapi ada juga uncle makan yang sudah dijadikan acar.

    BalasPadam
  6. salam...
    sedap gaks wat sambal belacan belimbing buluh muda ni,,
    gantikan limau nipis@air asam jawa ngan belimbing ni...terangkat!!
    hiris2 dulu,baru di tumbuk ngan sambal...^_^

    BalasPadam
  7. salam maymot,
    a'a yer.. betul betul betul.. tak terpk pulak.. terimakasih.. boleh dicuba ni..
    maymot - terima kasih berkunjung ke blog kakyong..

    BalasPadam

Terima kasih atas komen kome..