Halaman

Ahad, Disember 25, 2011

Cucur nasi ikan bilis



Salam bahagia,





Ini aje gambor yang ade.. langsung tak pro... memang tak leh jadi masterchef.. deco ajer dah zero-point.. hihii


Senang jer nak buat... rasanya semua orang pandai buat cucur..

  • 2 senduk nasi (sukatan ikut suka ya, saya suka nasi banyak.. nasi balance semalam pun)
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • ikan bilis dalam segenggam (ni pun ikut suka, lagi banyak, lagi sedap)
  • 1 labu bawang besar
  • 1 cawan tepung gandum
  • daun saderi dihiris (pun sukatan ikut suka) - yang saya buat hari tu, tak letak sebab takde stok
  • karot/lobak merah dihiris (ikut suka nak letak sikit @ banyak)
  • 1 cawan air
  • 1 sudu teh garam @ kurang lebih ikut suka.. 


Caranya :

  • nasi, ikan bilis, bawang besar, telur dan serbuk penaik & 1/2 cawan air - disatukan dalam jug blender dan dikisar.. tak perlu lama sangat.. tak perlu lah kisar halus macam nak buat solid food untuk baby tu..
  • kemudian masukkan dalam mangkuk besar, dan dimasukkan tepung sedikit demi sedikit, tambah air sedikit sedikit, agar adunan tidak terlalu pekat.. 
  • masukkan lobak & daun saderi kacau rata.. pastikan adunan tidak terlalu cair @ pekat. JIka nasi banyak, adunan tu akan jadi makanan baby , mudah nak diacukan dengan tangan.
  • biarkan seketika.. agak2 dalam 1/2 jam
  • goreng dalam minyak sederhana panas & angkat bila dah warna jadi golden brown.. 
  • sedap dimakan dengan sos & mayonis, sambal ikan bilis, kuah kari (kalo yang semalam punya lagi kaw), dengan ikan masin pun sedap..  dan apa sahaja yang sesuai untuk dibuat pencicah.


nota :
ada orang selalu fail buat cucur sebab jadi terlalu berminyak. Tips nya,
  • masukkan adunan tepung sebaik minyak sudah mula panas.. jika masukkan adunan sebelum minyak panas, jadikan fenomena 'masuk minyak'
  • jika adunan tidak cair & just nice jer.. Insya Allah, cucur akan elok tak masuk minyak
  • gunalah tangan untuk acu kan adunan ke dalam kuali.. baru lah dia jadi comel-comel.. 
  • masaklah dengan api sederhana besar & dibalik2 kan selalu.. bukan main tinggal jer.. masak dengan kasih sayang kan..
  • masa nak angkat cucur tu, kecikkan api.. dan tapis dulu cucur tu.. tak pun guna 'kitchen towel' untuk serap minyak.  


p/s

PIL selalu puji saya punya cucur.. just nice, tak masuk minyak & elok lembut.. hihihii.. dah masak benda ni hampir setiap hari.. kalo tak reti jugak, memang nak kena lah tu.. 

Kami dulu masa kecik2, cucur nilah makanan harian.. kadang-kadang cucur bawang, kadang2 tepung & garam semata2... jadilah cucur keras gedegung.. tapi dah itu ajer yang ada, makan jer la dengan lahap & berebut-rebut.







salam kasih sayang,


11 ulasan:

  1. Makanan asasi zaman kecik dulu2 jugak ni, senang dan cepat habis

    BalasPadam
  2. siap tips, nice kakyong. Yus hari ni buat char kuew teow..:)

    BalasPadam
  3. adoi membangkit seleraptg2 tgok coq ikan bilis nie.sedapnya..mmg klu letak nasik coq jadi gebu.sypun baru tau dua tiga tahun nie..tp klu buat mmg jarang boh nasik pasai sy selalu msk nasik utk sekali mkn je,mlm mkn benda lain..

    BalasPadam
  4. @Anamarza yer betul Ana.. cepat habis & kenyang perut... dedulu siang jer makan nasi, malam mak buat cucur..

    BalasPadam
  5. @Puan Kutu sama lah, kami pun nasi masak sekali jer.. mlm makan lain.. anak2 jemu makan yg sama.. kalo ade lebih nasi, memang esoknya buat cucur.. kalo takdak, buat lah apa2 yg patut.. hihihikkk

    BalasPadam
  6. tak pernah makan cucur nasi
    baru kali ni dengar buleh buat cucur dengan nasi

    BalasPadam
  7. salam.
    kakak yong perut sy tersa lapar..
    sllu buat biasa2 jer.best gak klu mencuba sesuatu yg baru ini hee...

    pstt! ujan..ujan..perot pun asyik kerang kerung bunyi jer hiiii

    BalasPadam
  8. resepi baru dengar ni... nk kena cuba nanti... ada nasi ye..

    BalasPadam
  9. kakyong.. kalau time sejuk2 hujan... mmg syok pekena cucur ni kan.. sedapnyaaaa!!!1

    BalasPadam
  10. cantiknya header kakyong!

    wah.. menarik resepi ni! tak pernah aku makan cucur nasik.. apa lagi cucur nasik ikan bilis!

    BalasPadam

Terima kasih atas komen kome..