Salam bahagia,
Kemarin saya google mencari resepi kerabu mangga.. macam-macam versi ada..
ada yang letak sotong, ada yang letak udang, ada juga yang letak isi ikan (dibakar dulu ikannya)..
saya pulak buat ikut bahan yang ada di rumah... serai takde, daun kantan takde.. so baunya memang lari sikit lah..
saya takde stok udang, sotong mahu pun ikan.. maka saya guna udang kering jer.. campur bawang, karot sikit dan cili masak (tak letak cili api.. saya sedang alah makan cili api sekarang ni.. huhuuu.. makan pedas pun ada musim tau..)
ada resepi yang letak sos ikan.. saya tak pernah beli sos ikan.. teringin nak beli, tapi tak tahu jenama apa yang sedap & diyakini halal.
kome yang biasa guna sos ikan ni, boleh rekemen?
Rasa kerabu mangga saya ni kureng ummphhh.. saya sorang jer yang makan.. en ayah buat tak nampak jer..
len kali kena cukupkan bahan.. balance yang tak habis, saya simpan dalam petiais, hari ni saya ubahsuai buat sambal belacan.. 
kenkawan yang terer buat kerabu mangga ni, kongsilah resepi..
p/s
pagi ni Anis beriya2 tak nak pergi sekolah sebab semalam cikgu beri surat cuti.. tapi surat cuti tu untuk 6 & 7 Feb 2012.. jenuh pujuk.. jom kita tengok sekolah dulu.. kalau cikgu takde baru kita balik.. huhuuu..
salam kasih sayang,
.
Saya suka kerabu mangga kak yong, tapi tak pernah lagi buat sendiri.. :D
BalasPadamklu kerabu mangga sy tak pernah buat sendiri lagi,makan kt kedai jer.hehe..
BalasPadamlela pun selalu buat x letak sos ikan pun, cuma nk bg bau kalau xde bunga kantan lela racik je daun limau hehehe pastu boh je jus limau nipis
BalasPadamassalam yong..acik pun tak pernah lagi buat sendiri kerabu manggau..tau makan je..makan suka pulak tu..masa tulis ni pun dah kecur air liur..he he
BalasPadamizan pun sama kak yong.. suka plak makan kerabu mangga lately. tapi kalau makan kat kedai lah.
BalasPadambuat sendiri mmg tak pernah lagi sbb bhn nya pun boleh thn byk juga kan...
xpenah buat lg tp suke makan ... ni resepi siam xsilap hanie kan ...
BalasPadamyg penah buat, sambal mangga je lah...
pandai kakyong olah semula kerabu jadi sambal belacan plak..hehee..erm, awal sgt cikgu beri surat cuti..tu yg anak kakyong ingat arini cuti..
BalasPadamPernah cuba sekali dulu. Very simple. Tapi ni nak ingat2 lupa. Mangga dicincang + racik. Cili Padi potong kecik2. Guna udang geragau + bawang kecik - tumbuk. Kacang tanah di goreng kering & tumbuk. Serai, limau nipis. adjust masin & manis.
BalasPadamRasanya dulu buat gitu je.
saya baru belajar buat masa balik kg baru ni..tp kan, saya ni ada mood nak makan masam2..selalu dekat2 nak bendera merah..hihi..kalo tak, rela tak makan sbb rasa kembang2 pipi..haha
BalasPadamsi nadira pun moody semalam & kelmarin..nanges bila smp skolah..hari ni terpaksa main psiko sket..siapa nanges cikgu tak bg bintang kat buku report..kekee
sy pnh guna pun sos ikan.. xtau nk rekeman yg mana..hihii
BalasPadamSalam kakyong,
BalasPadamAku tak penah buat kerabu mangga. tapi aku memang tak suka bunga kantan :), jadi memang xpe kalau xde menda tu :)
tak pernah wat lagi..hihi..oh ya, esok ada entri pasal kakyong..ngee..
BalasPadamsaya jarang makan kerabu mangga ni... selalu makan nasi kerabu jer..:)
BalasPadamaida pula kurang gemar kerabu gini. nasi kerabu minat :) hi hi hi...
BalasPadamkita tak berapa gemar kerabu mangga ni.. so tak berapa pakar utk resepinya..
BalasPadamalahai gitu ke.. sib baik cikgu ada ya.. klu tak.. confirm2 coti
Ish... berair mulut saya petang2 ni kakyong! Yus boley dikatakan penggemar kerabu mangga! tp x pandai (malas sbenarnya) buat.. Makan kerabu mangga yang mama buat mmg sedap! bertambah-tambah nasi saya. Tapi mama Yus letak sedikit santan kalau x silap! Nnt yus tanya blk... Heee....
BalasPadamTAK PERNAH MAKAN LG KERABU MANGGA, SEDAP YA KAK YONG
BalasPadamakak ni peminat kerabu mangga..biasanya akak letak apa je bahan yg ada dlm stok dirumah..pernah akak rebus kaki ayam smpai lembut n kopek + kerabu manggA....bila dicampak2 sedap juga jadinya..yg pnting secukup rasa.....
BalasPadamdah lama x buat kerabu mangga sendiri.. selalu beli kt kedai je.. :)
BalasPadamFuh..tgk je pun dah terliur...nasib baik x meleleh air liur...kalau kat tempat saya ni fames dgn Somtam..bhn2nya pun lbh kurang..ada kacang tanah yg digoreng rangup, ikan bilis goreng rangup..huhu xmo citer dah..kecur air liur dibuatnya..
BalasPadamFuh..tgk je pun dah terliur...nasib baik x meleleh air liur...kalau kat tempat saya ni fames dgn Somtam..bhn2nya pun lbh kurang..ada kacang tanah yg digoreng rangup, ikan bilis goreng rangup..huhu xmo citer dah..kecur air liur dibuatnya..
BalasPadam