Halaman

Khamis, Januari 19, 2012

Cucur cekelet @ cekodok pisang



Salam bahagia,





saya tak tahu apa nama pisang ni.. tapi gemuk-gemuk jer rupanya..



kisar jer semua dalam blender.. kerja senang , pisang + tepung + garam + serbuk penaik



saya guna serbuk penaik & peramkan dalam 15 minit adunan sebelum digoreng



ini lah dia cucur cekelet , nama diberi oleh Anis.. sedap katanya.. dia dah pesan 'esok ibu buat lagi cucur cekelet ni tau'.


Ayahnya mengusik si Anis.. 'ini cokodok lah kakak'... Anis menjawab "bukan lah ayah.. bukan kodok.. ni cucur cekelet sedap ibu buat" 


si ibu : kembang rasa hati kena puji... bukan selalu en ayah nak belikan pisang.. memang dah lama juga tak buat cekodok pisang ni.


salam kasih sayang,
.

15 ulasan:

  1. wahhh... izan pun dah lama sangat tak buat cekodok pisang ni kakyong... terus rasa nak cari pisang...

    BalasPadam
  2. Salam KakYong,

    Pandai bebudak ni bagi gelaran. Pd dia ada rasa coklat kot. Cucur pisang ni akak makan bila panas jer, kalau sejuk tak bape nak layan. Suka lagi cucur bilis dan bawang. Kat kampong mak, banyak sangat pisang KakYong.

    BalasPadam
  3. eita pun dah lama tak makan jemput pisang ni...
    rasanya dah 6 tahun tak makan...
    last makan sehari sebelom ayah eita meninggal..sebab ayah teringin sangat nak makan jemput pisang dengan air kopi...
    lepastu dah tak buat...
    tengok akak buat terliur nya...
    mintak sikit boleh...?

    BalasPadam
  4. pandai anis bg nama baru utk cekodok.ayat sedap n soh buat lg tu sebijik macam aiman..:)

    sy tak suka blander tepung sbb nti nak basuh blnder tu malas sental.suka kacau2 pakai senduk je.hehe..

    BalasPadam
  5. yus seminggu sekali mesti buat kakyong, tp yus tak guna serbuk penaik, yus guna soda bikarbornat...:)

    BalasPadam
  6. salam yong..sedap mkn cekodok pisang panas2kan.rasanya tu pisang susu kot sbb gemok2 jer..klu xsilap k.atie lar.

    BalasPadam
  7. Hehhe.. sebab color dia cokelet la tu yek.
    Comel-comel cokodok kakyong. Bulat-bulat je ha. Tak silap yati mak Yati pernah tunjuk dulu, pisang gemuk-gemuk tu namanya pisang lestari.

    BalasPadam
  8. teruja nk masak lg kn k.yong bila anak duk puji cakap sedap.. :)

    BalasPadam
  9. pisang awak gamaknye nama nye ... mak mentua pun ade bagi kat kami tp masih ijau2 lagi..sebaik jer masak,sedap dimakan begitu saja... klu dah nk msk sgt,elokle dibuat cucur cekelet bak kate anis ... hehehe :p

    xpenah lg wat cucur pakai blender .. btw,cntik cucur kkyong,bulat2 jer...mcm MIL hanie buat .. hanie xpandai

    BalasPadam
  10. @Izan Ishak mak buyung kalo mengidam.. cepat2 cari.. ;)

    BalasPadam
  11. @MOH KEMBARA cucur bilis & bawang dah sealu buat.. sampai anak2 dah tak mau layan... bila dah selalu2 mesti jemu kan..

    cucur pisang ni dah berbulan lama tak buat..

    BalasPadam
  12. pisangtu mcm pisang keling- kat tmpat kami panggil pisang keling.

    BalasPadam
  13. @eita ish, terbaru pulak baca komen eita ni.. ada kenangan disebalik cucur pisang rupanya..

    mai lah datang rumah kalo nak makan cucur.. ;)

    BalasPadam
  14. @Puan Kutu letak sikit2 ja tepung tu.. nanti dia cepat jer sebati.. :)
    xde masalah melekat kat blender pun.. ;)

    BalasPadam
  15. @~ yus ~ kakyong dulu guna soda , tp cucur tak comel.. berkedut.. hahahhahahah.. tu yg guna serbuk penaik , & hasilnya >> cantik jer cucurnya..

    BalasPadam

Terima kasih atas komen kome..