Halaman

Selasa, Januari 17, 2012

Kali pertama buat kuih vadeh @ vadey



Salam bahagia,


Kueh vadeh ni memang antara kueh yang saya suka sangat... tiap kali ke pasar malam mesti nak beli.. kadang-kadang jumpa (yang melayu buat la), kadang-kadang tak jumpa.

Pernah baca dalam blog kawan (maaf tak ingat sapa), beberapa bulan lepas. Dok pesan kat suami belikan kacang dal.. sampai ke sudah dia tak beli-beli. Tapi sejak dah ade basikal ni.. panjang lah sikit langkah.. hehehhe... big grin





Resepinya saya google jer.. macam-macam style ada.. yang saya buat ni belasah jer guna bahan-bahan yang ada di rumah.

Bahan-bahannya :

1 pack kacang dhal - dalam 200g, saya beli RM1 jer
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 biji cili masak - dihiris , boleh juga guna cili kering
1 sudu teh jintan manis/kasar - ditumbuk sedikit
1 sudu makan serbuk kari
2-3 sudu makan tepung gandum
beberapa helai daun kari - takde, saya ganti dengan daun sup & daun bawang
garam secukup rasa.. 1 sudu teh memadai




cara-caranya

  • kacang dhal di rendam semalaman. saya rendam pagi, petang tu baru masak
  • cuci bersih kacang dhal, toskan dan kisar dalam blender. Saya kisarkan semua sekali, yang pasti akan ada kacang yang tak hancur..jangan letak air, jika nak letak air pun sikit ajer.. jangan blender stuck jer..
  • kemudian masukkan kacang yang dah blend dalam bekas.. campurkan bawang & cili yang telah dihiris, jintan manis, serbuk kari, dan daun kari serta garam - gaul rata
  • tambahkan tepung gandum jika adunan lembik
  • jika guna cili kering, - rendam cili, bila cili dah kembang, gunting/hiris halus (saiz ikut suka, nak besar ke kecik)



  • panaskan minyak.. biarkan minyak betul-betul panas. 
  • masukkan adunan dalam sudu @ senduk dan ratakan (agak2 lah jangan tebal sangat).. kemudian tolak masuk ke dalam kuali.. saya guna sudu makan yang besar sedikit, jika guna senduk macam besor sangat jadi kuihnya.
  • masak dalam api sederhana.. balik-balik kan.. masak hingga nampak garing, @ golden brown.


 sesuai untuk minum petang.. layan dengan teh o @ kopi o



Untuk adunan 200gm kacang dhal tu saya dapat lebih 20 biji.. anak-anak tak suka makan, jadi saya beri separuh pada jiran. Lain kali saya ingat nak masukkan ikan bilis yang dikisar, supaya ada rasa yang lebih sedap.. hehehhe.. sesuka jer nak modify resepi kan.. *kita yang nak makan kan..*  

btw, letak daun sup & daun bawang tu macam tak sesuai jer.. kena letak daun kari jugak.. baru la feeling-feeling makan vadeh ala-ala mamak punya.


nota :
tak boleh makan banyak-banyak kacang dhal ni.. kentut bau busuk.. hahaha..


salam kasih sayang,
.



31 ulasan:

  1. dulu sy igt kuih ne tak sedap,tk suka..dh rasa sedap gak..cuma bila makan habis isinya macam cili, bawang semua sy buang..tak suka.hehe..

    rajin kakyong buat sendiri..nmpk st sedap..

    BalasPadam
  2. dah lama sangat tak makan vadeh ni kak yong. buat sendiri lagilah tak pernah... tapi sedap terasa rangupnya kacang dhal bila makan tu kan...

    BalasPadam
  3. kakyong, mertua saya pnah buat kueh ni.. saya x pnah makan sblm ni.. hehe....

    BalasPadam
  4. sedapnya...feveret akak juga tu...nk suruh suami beli kacang dal la...rupanya senang je nk buat...TQ 4 sharing...

    BalasPadam
  5. sy x gemar sgt.. mkn sket2 boleh la.. baru tau klu mkn kacang dal kentut busuk ek k.yong.. hikhik..

    BalasPadam
  6. saya tak pandai makan..hihii
    pesen saya ni mmg payah nak try makanan baru, kalo yg saya suka pulak saya tak suka ada tokok tambah...cerewet betul! hahaa

    BalasPadam
  7. haa ni faveret yan ni... dah lame tak makan.. kat pasar malam org india yg jual..
    bulan pose klu nampak ade gerai jual kueh ni laju p bli.. tp penah tau kakyong.. beli kueh ni.. siap batu2/pasir ade dlm tu.. tah cemane tah dia buat sampai leh masuk pasir.. tbantut selera trus..

    tak terpk langsung nak wat kueh ni..

    eh lupe... yan tak panggil vadei.. yan pgl magelek.. hehehe

    BalasPadam
  8. Salam KakYong,

    Ni pun gemor vadei ni. Yaa...kalau rasa nak inovatif dan ikut tekat kita, boleh jer boh ikan bilis atau udang kering kisar Yong.

    BalasPadam
  9. Yati pun suka vadei.
    Pandai kakyong buat sendiri.
    Baru tahu ni, makan kacang dal kentut busuk. Hehhe...

    BalasPadam
  10. yus pun suka vadeh, tp belum pernah buat sendiri. Samalah anak2 tak suka juga. Terliur pula tgk vadeh akak. Saya biasa panggil kuih ni masalodeh...hehe

    BalasPadam
  11. tak pernah makan pun.....kalau rajin leh buat ni...

    BalasPadam
  12. tak boleh mkn byk? kentut bau busuk ahahaha..

    resepi baru ni :)

    BalasPadam
  13. ooo..saya tau kuih ni, tapi taktau pula namanya camgini..hihi..

    BalasPadam
  14. tapi sejak bila kentut jadi wangi? hahaha xmakan kacang dal pun tetap bau asyammmm hehehehe

    BalasPadam
  15. @✿Ummi Myra✿ kakyong selalunya kentut tak berbau tau.. tp lepas pekena vadeh sampai 6-7 ketul... ya Allah, tak tahan baunya..

    memang ade kekacang yg akan menyebabkan kentut bau lebih busuk dari biasa.. kalo org kata makan telur rebus kentut akan busuk tp makan kekacang tertentu akan lebih busuk lagi.. memang ada dibuat kajian.. ;)

    BalasPadam
  16. @Nong Andy ya memang betul.. kuat sgt bau busuk tu.. selalu kentut tak berbau.. kali ni, nak melepas angin kena pergi jauh dari orang.. dah la kakyong ni memang kerap melepas angin...

    BalasPadam
  17. @Yati belasah je ni Yati.. dah lama tak makan.. teringin punya pasal lah ni...

    selalu makan dhal ni kuantiti sikit.. kali ni belasah makan selagi mahu.. memang bau nya lagi hebat dari makan telur rebus... ;)

    BalasPadam
  18. @Puan Kutu owh tau dah.. len kali kalo nak buat utk puankutu, kena blend semua bawang & cili ... hehhehe..

    BalasPadam
  19. @Izan Ishak yer izan.. goreng garing2.. rangup di luar, lembut di dalam..

    BalasPadam
  20. @NzA saya dulu pun ingatkan cam susah jer.. rupanya tak lah byk sgt bahan nya.. & senang & murah jer.. kacang dhal rm1, kenyang makan sekeluarga..

    BalasPadam
  21. @ct rahani kalo makan sikit, xde lah kuat benor baunya.. tp kakyong hari tu memang makan semahunya.. bak kata org 'melantak'... apa lagi...

    BalasPadam
  22. @MamaYatie tokok tambah utk bagi sedap.. apa salahnya.. kita yg nak makan kan.. ;)

    BalasPadam
  23. @Yan untung tau org yg meniaga kuih ni.. cam kakyong buat ni.. modal tak sampai RM2 pun.. dapat hampir 25++ biji.. kalo jual RM1=5 biji pun , leh dpt RM5..

    kalo ade pasir tu sure buat dlm kuantiti yg byk & kacang dhal yg tdk dicuci bersih..

    now dah reti buat sendiri.. memang x beli dah la..

    BalasPadam
  24. @MOH KEMBARA heheh... tu le kak, janji ikut selera kita kan... ;)

    BalasPadam
  25. @~ yus ~ boleh la try buat yus.. mana tahu air tangan ibu , jd kesukaan anak2 pulak..

    ya pernah juga dengor org sebut kuih ni masalodeh

    BalasPadam
  26. masa awal2 kawin dulu jer hanie penah masak kuih vadey ni.. cubaan kedua tu mmg mnjadi ... diperakui oleh abah sndiri (yg sdikit cerewet bab mkn2 ni :p)

    yup kkyong, nk kena daun kari gak baru terangkatt

    BalasPadam
  27. Salam kak..sy haritu try buat la kuih ni..google resepi then dpt dari blog siape,sy pun x ingat..1st time la katekan..tp x jadi la kak..kuih ni jd keras, nk gigit pun susah..nape ek kak..

    BalasPadam
  28. @Rafiq 'n' Murni keras mungkin sbb terlebih letak tepung kot..
    kalo boleh letak tepung tu sikit2 jer.. x per kalo adununan tu lembik sikit.. acukan guna sudu.. :)

    BalasPadam

Terima kasih atas komen kome..