NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Rabu, Jun 13, 2012

Home » , » Sambal udang peria katak

Sambal udang peria katak

Salam bahagia,

hari ni share resepi lagi... masih lagi dalam mode warming up untuk berblog...

Actually resepi ni senang jer nak bikin.. Atas permintaan Ummi Hanie.. ni la saya kongsikan


snap guna henfon


bahan-bahan :

10 ekor udang sederhana besar - ni saya beli dari pakcik van, 10 ekor = RM3
1 biji peria katak
1 biji buah tomato - saya memang pemakan buah tomato yg TEGAR
2-3 sudu makan cili giling
2-3 ulas bawang kecil/merah - ditumbuk
sedikit halia - juga ditumbuk
1 labu bawang besar, dipotong bulat @ separa bulat
garam & gula


cara masak
1. peria katak di potong & direndam dalam air garam - dlm 10-15 minit
2. panaskan minyak & tumis bawang & halia sehingga naik bau & garing
3. masukkan cili giling.. masak sampai pecah minyak - perlahan kan api, biar cili tu garing elok , masukkan gula sedikit utk cantikkan warna sambal ..
4. masukkan buah tomato & peria katak - & sedikit air, kacau bagi peria masak sedikit (2-3 minit jer)
5. pastu masukkan udang & bawang besar.. kacau sampai udang betul2 masak..
6 siap untuk dihidangkan..



snap guna kamera 8MP


dan lunch kami hari ni layan sekali dengan tempe goreng tepung magik





p.s maaf yer kawan, pelan2 baru nak BW semula ni... please welcome me back to blogging world.. :)




Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
9 Comments
Comments

9 comments

13 Jun 2012 4:37:00 PTG

Salam KakYong,
sibuk ya Kak Yong?
Sedap udang dgn peria ni, kalau akak tak kisah pahit, sedap rasa pahit-pahit ni.

13 Jun 2012 4:37:00 PTG

lama tak masuk komen di blog kakyong ni. saya suka udang, saya juga suka peria, tp tak pernah cuba gabung dua sekali dalam satu menu ni. Sedap ya kak...nanti nak cuba lah...:)

13 Jun 2012 4:38:00 PTG

sedapnya k.yong.. udang sy suka tp peria tuh kurang suka.. hehe..

x sabo nak try tepung magik akak ni.. :)

13 Jun 2012 5:20:00 PTG

Suka peria dan tempe ;) sedap

13 Jun 2012 8:48:00 PTG

tak pernah plok masak peria katak..
biasa makan ulam macam tu je lah...

dah lama tak singgah sini..
kak yong sihat?

14 Jun 2012 8:19:00 PG

welcome back. sedap nampak. leh try :)

14 Jun 2012 5:13:00 PTG

Wow bestnya...

19 Jun 2012 8:41:00 PG

pagi - pagi tengok makanan...memang rasa lapar :)

1 Jul 2012 12:40:00 PG

salam yong...k.,atie xpernah mkn sayur peria ni:D

Catat Ulasan