hari ni share resepi lagi... masih lagi dalam mode warming up untuk berblog...
Actually resepi ni senang jer nak bikin.. Atas permintaan Ummi Hanie.. ni la saya kongsikan
snap guna henfon |
bahan-bahan :
10 ekor udang sederhana besar - ni saya beli dari pakcik van, 10 ekor = RM3
1 biji peria katak
1 biji buah tomato - saya memang pemakan buah tomato yg TEGAR
2-3 sudu makan cili giling
2-3 ulas bawang kecil/merah - ditumbuk
sedikit halia - juga ditumbuk
1 labu bawang besar, dipotong bulat @ separa bulat
garam & gula
cara masak
1. peria katak di potong & direndam dalam air garam - dlm 10-15 minit
2. panaskan minyak & tumis bawang & halia sehingga naik bau & garing
3. masukkan cili giling.. masak sampai pecah minyak - perlahan kan api, biar cili tu garing elok , masukkan gula sedikit utk cantikkan warna sambal ..
4. masukkan buah tomato & peria katak - & sedikit air, kacau bagi peria masak sedikit (2-3 minit jer)
5. pastu masukkan udang & bawang besar.. kacau sampai udang betul2 masak..
6 siap untuk dihidangkan..
snap guna kamera 8MP |
dan lunch kami hari ni layan sekali dengan tempe goreng tepung magik
p.s maaf yer kawan, pelan2 baru nak BW semula ni... please welcome me back to blogging world.. :)