NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Sabtu, Januari 24, 2009

Home » » Boikoi KFC..!? Ulasan sikit..

Boikoi KFC..!? Ulasan sikit..

Sebenornya teman cuba memahami kenapa orang-orang di luor sana berkobar-kobar benor nak boikot @ sebuk-sebuk dok laung pasal boikot ni. Walhal dalam senarai produk yang dicadangkan oleh Persatuan Pengguna Islam, KFC tidak pulak disenaraikan. Jadi siapa kah yang telah sebuk-sebuk memulakan boikot KFC ni, idak le teman tahu.



Teman sebenornya ade le nulih sikit pasal boikot KFC ni.. boleh baca kat link sini.

Posting lain yang teman jumpa pasal KFC ni, antaranya adalah dari blog/website berikut :
  1. Azli Shukri
  2. Waadat - blog Demang Lebor Daun
  3. Ehoza.com
cukup ler 3 ajer.. kalo nak mancapah capaian boleh le 'google' sendiri.

Apa yang teman nak menyibuk lagi pasal ni, memandangkan dah ramai yang ber'cakap' & menulih pasal ni.. ?!!

Teman sebenornya nak kongsi beberapa fakta yang perlu diketahui. Satu lagi teman nak betuikan sikit apa yg Waadat (Demang lebar Daun) tulih.. ni teman quote kan

"BENARLAH. JCORP telah membeli keseluruhan kepentingan dalam KFC Malaysia dan kini mereka tidak perlu lagi membayar sebarang royalti kepada syarikat induknya."


Kalo dibaca perenggan tersebut seolah-olah JCORP memegang 100% saham milik KFC. eh eh, silap tu.. Yang sebetuinya bukan macam tu..

Faktanya adalah :

JCORP pada tahun kewangan berakhir DEc 2007, memiliki sebanyak 46.79% saham KFC Holdings Bhd, melalui anak syarikatnya QSR Brands Bhd & QSR Ventures Sdn Bhd. Sila lihat kat sini faktanya.

QSR Ventures Sdn Bhd adalah syarikat milik penuh (100%) QSR Brands Bhd. QSR Brands Bhd pula adalah anak syarikat (pegangan saham 58.62%) Kulim (M) Bhd. Dan seterusnya Kulim (M) Bhd adalah anak syarikat (pegangan saham 51.55%) Johor Corporation.

Sila lihat kat sini untuk data pegangan saham QSR Brands Bhd dan Kulim (M) Bhd.

Teman mohon pada blogger @ pembaca-pembaca supaya tidak hanya melihat sekali lalu ajer senarai pegangan saham untuk ketiga-tiga syarikat tersebut. Malahan, cube ler teliti dan renung-renungkan.. saper sebenornya yang megang saham untuk ketiga-tiga syarikat tersebut. Kalo tak nak teliti yang lain, cukup ler teliti yang KFC Holdings Bhd punyer.

Teman ni hanya menyibuk2 jer nak berkongsi maklumat ini dengan miker-miker seme, diharap ade manafaatnyer.



Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
5 Comments
Comments

5 comments

25 Jan 2009, 7:01:00 PTG

cantiklah layout ni....teman tak reti nak buat camni :(

26 Jan 2009, 1:18:00 PG

Erisya.. kakyong pun kannyer reti sgt.. main hentam godek2 jer.. tgk2 mjadik pulak..

28 Jan 2009, 5:26:00 PTG

mcam mana pulak dengan status PIzza Hut di malaysia??

29 Jan 2009, 1:07:00 PG

salam ukhwah Aiman,
terima kasih sudi tinggalkan komen. Status pizza hut tu Aiman boleh rujuk en3 kakyong yg "KFC lagi".. yg mula dgn foto QSR tu..
Pizza Hut Restaurant adalah milik penuh (100%) pegangan saham QSR Brands Bhd melalui anak syarikatnya QSR ventures Sdn Bhd. Harap membantu.
sekian, wassalam.

Catat Ulasan