NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Sabtu, Julai 21, 2012

Home » , , » hari pertama puasa

hari pertama puasa



Salam bahagia kawan-kawan,

Apa khabar? Selamat berpuasa & menjalani ibadah di bulan Ramadhan.


Sketsa pendek di pagi hari, di hari pertama puasa :

si Anis bangun pagi, jam 7.30 pagi.. dia teguk milo sejuk (baki dari bersahur tadi)..

Ibu : kakak.. hari ni kan puasa?
Anis : yer lah, kakak nak minum pagi2 dulu... lepas ni kakak kose (puasa) la
Ibu : okay, tak per.. lepas ni tak boleh makan @ minum yer.. malam tadi dah baca niat puasa & kakak kata nak puasa kan

sejam kemudian... si Anis dok buka tutup petiais..

Ibu : kakak.. cari apa tu?
Anis : kakak tengok barang-barang jer.. (buat muka tak bersalah)


Si aliya pulak sedang punggah timbunan baju yang sedang berlipat..

Ibu : Aliya cari apa tu?
Aliya : cari baju cantik baby lah.. (tak habis2, setiap hari nak pakai baju cantik)
Ibu : Aliya tak nak minum ker? (sajer jer nak test)
Aliya : baby tahan lagi.. baby kose.


#Jam 5 pagi tadi, 3-3 anak bangun bersahur.. ibunya masak tomyan yang tak berapa nak rasa pedas.. Anis & Fikri makan sikit jer.. pastu minum milo sikit.. Aliya pulak makan agak banyak jugak, sebab makan bersuap.

Deme ni buat milo pun tak minum habis, dok pulun minum air masak jer.. dah bagi sorang sebijik buah kurma.. Fikri dipaksa utk habiskan 1 biji kurma.. tapi aliya & anis gigit sikit jer.. mujur ade jus QASEH.. 



#ini baru beberapa jam.. tak tahu apa karenah 3-4 jam lagi.. 


@ tak fikir lagi nak masak apa, tapi selalunya berbuka kami hanya dengan kuih & kurma sahaja.. & tak finalize lagi nak berbuka di rumah opah nasi lemak atau opah santan...


p/s
saya ade banyak HUTANG dgn blog.. contest & giveaway ibu sihat anak riang belum habis finalize.. hadiah2 untuk giveaway ibu sihat anak riang pun tak di pos2 kan lagi.. 
Insya Allah, plannya nak settle kan semua sebelum AidilFitiri menjelang.. harap2 nya dapat work out plan tu.. almaklum berbulan juga, main touch n go jer dgn blog.. dashboard blogger pun dah makin mjauh.. huuhuuu.. blogwalking jangan kata lah, memang berbulan sudah tidak singgah blog kawan2.. 









Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
5 Comments
Comments

5 comments

21 Jul 2012, 9:06:00 PG

seronok bila tengok ragam anak2 time berpuasa ni hehe. Macam2 :)

21 Jul 2012, 12:31:00 PTG

selamat berpuasa kak yong..

22 Jul 2012, 8:24:00 PG

Budak2 baru belajar. Mcm2 karenah.

23 Jul 2012, 9:39:00 PG

@Princess Solehah memang bermacam ragam.. x per, kita mula kan jer latihan dari usia muda..

23 Jul 2012, 9:40:00 PG

@fiedaselamat berpuasa fieda :)

Catat Ulasan