NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Rabu, Februari 25, 2009

Home » , » Can you read This!!??

Can you read This!!??

Can you read this????

(Mgnieukt kjiaan Cmabrigde Uinervtisy sseaipa upn bleoh mmbcanaya waalu hruufyna brterbaur kraena oatk ktia tiadk mngjea hruuf stau-prestau tpai mmebcaa preaktaan sceara mnyeulruh asalakn hruuf peratma jgua ynag trakehir bareda diteamptyna) :-


fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.
Cna yuo raed tihs? Olny 55 plepoe can.


i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe. Azanmig huh? yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!



Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
8 Comments
Comments

8 comments

25 Feb 2009, 10:55:00 PG

Uncle boleh baca dengan pantas di dalam kedua-dua bahasa.

Biasa ajer, tak ada pape pun!

25 Feb 2009, 1:12:00 PTG

salam uncle,

betul tu uncle.. saya percaya keperibadian uncle yang cergas & tangkas, pasti minda nya juga tajam.. bukan pasti, memang iyer.. :)

tapi ade juga kawan saya yang tak boleh baca.. mungkin kadg2 kita ni tak perlu memaksa akal utk fokus pada ejaan semata2.. kerana itu juga lah ade org boleh 'speed reading', ade org tidak.. tetapi pada pendapat saya, kalo dilatih otak & mata supaya 'pantas' & membaca dgn teknik yang betul, mesti boleh..

25 Feb 2009, 1:21:00 PTG

akak pun leh baca...mngkin sebab da penah dpt emel camni.
Akak suka wat puzzle,tu kot bende2 camni takde masalah.

tapi speed reading ada masalah,haha...

25 Feb 2009, 5:31:00 PTG

sy pun alhamdulillah bley baca kedua2nya...tp kenape ek,kalau baca artikel sy mesti nak baca slow2...kdg2 nak ulang2..rasa mcm ada jer yg tertinggal...
Maha Agung Dia yg mencipta manusia.

25 Feb 2009, 6:09:00 PTG

haha~
penah bce entri pasal ni!
lalala~

26 Feb 2009, 3:00:00 PG

even da org penah baca tp jika tak mahir atau tak dikurniakan akal dan kemahiran mata dariNYA, tentu sukar kita membaca cara gitu.

ini maknanya org Malaysia leh kata 'genius'.

26 Feb 2009, 12:08:00 PTG

hoyea..hoyea.. i can read too....

26 Feb 2009, 2:17:00 PTG

salam..

kEy ~ ni sebenarnya dah lama berlegar dalam email sejak awal tahun 2000 lagi.. :)

Shitsurei Shimashita ~ setiap orang tu ade anugerah @ genius tersendiri.. kdg2 tak boleh baca yg ni, tp dikurniakan kelebihan yg lain..

Kunyit ~ selamat datang, terima kasih sudi berkunjung & meninggalkan jejak di blog kakyong.

Catat Ulasan