NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Jumaat, Februari 27, 2009

Home » » Nasi semalam

Nasi semalam



Nasi semalam, kalau tak abis jangan dibuang.. apa kata di jemur & dikeringkan.




Bila dah kering, boleh la di goreng.. gaul kelapa parut dengan gula & sedikit garam... gaulkan dengan nasi kering yang telah digoreang.. dah sedia sebagai kudap2an... boleh juga sebagai snek untuk anak-anak sambil2 tengok kartun,.. macam mana rasanyer.. kena lah try dulu..


++++++++

update sikit..

nasi kering ni boleh disimpan lama, jadi kalo belum nak makan lagi, simpan lah dalam bekas kedap udara @ apa2 tupperware.. boleh tahan berbulan2, yang penting nasi nya mesti cukup@betul2 kering..




Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
17 Comments
Comments

17 comments

27 Feb 2009, 4:41:00 PTG

dulu masa zaman saya sekolah mak saya selalu buat.... sedap wooo... jadi takdelah nak membazir

27 Feb 2009, 4:43:00 PTG

dulu masa zaman saya sekolah mak saya selalu buat....mmg best....xcaya try la

27 Feb 2009, 4:59:00 PTG

betul tu.. kalo dok kampung boleh ler bagi ayam itik makan.. (kalo membela lah)..

tapi masa menjemur tu, kdg2 nasi tu jadi rezeki burung.. halal kan ajer lah.. :)

27 Feb 2009, 5:26:00 PTG

wah~~ tak tau lak selame ni!!
kne praktik kn ni!

27 Feb 2009, 8:35:00 PTG

Salam Kak Yong.

Seingat uncle semasa kecil-kecil dulu ada juga merasa nasi ini dan juga emping padi. Sedap...!.

Tapi malangnya sekarang dunia dah modern, tidap ada lagi orang buat emping terutamanya.

27 Feb 2009, 10:36:00 PTG

salam uncle,

nasi kering ni (tak tahu lah apa yg patut dipanggil) dulu makan budak kampung.. & masa ayahnde saya jadi askar dulu, ramai juga isteri2 askar yg jemur nasi.. so masa tu saya tak lah rasa mknan tu cuma budak kg jer yg makan.. tp sekarang ni budak kg pun tak brp kenal nasi kering ni.. tp saya masih lagi buat nasi kering ni.. anak2 pun suka..

emping.. ~ memang sangat susah nak dpt skrg ni.. tp org selalu kata kalo nak emping boleh car@beli kat kelantan.. hmm, bila uncle kata takde lagi org buat emping ni... tak leh nak kata apa lah..

27 Feb 2009, 11:46:00 PTG

alhamdulillah...bagusnya kak yong.gud2...

28 Feb 2009, 1:02:00 PG

emping setahu saya kat area kedah perlis masih ada lagi org buat... baru musim padi lepas balik sana org kg ada buat lagi... kalau nak senang pi cari jer kt pekan rabu alor setar sepanjang masa ada..cuma rasa dia tu kureng lah sikit...kdg2 tu dia ada bau hapak sikit...... nk yg fresh kena tunggu musim padi plak ler..hehehe...

28 Feb 2009, 9:33:00 PG

kakyong , dah lama tak makan camtuh :) masa kecik2 opah selalu buat tapi erisya tak pandai...makan jer pandai huhuhu...

28 Feb 2009, 4:02:00 PTG

muraisenja ~ terima kasih for the info.. tak tau la bila nak p blah utara.. pak sedara ade yg tinggal kat pdg besar (felda rimba mas), cuma kami jer la yg dah lama tak p sana.

erisya ~ tu la, kakyong pun selalu terkenang2 pada arwah opah & onyang bila makan nasi kering ni... rindu kenangan kat kampung masa kecik2..

28 Feb 2009, 9:30:00 PTG

yong selalu terkenang arwah opah,yong dulu opah bela/jaga ke..??

tak penah makan nasi kering ni,,
agaknya nasi kering goreng ni rasa cam popcorn versi bertih beras....rangup kruk krak ke yong??

1 Mac 2009, 12:28:00 PG

salam kak maymot,

a'a, saya ni dari baby lagi opah bela.. rumah opah dgn arwah onyang dekat2 jer.. bila opah meninggal baru mak ayah amik, masa tu tak silap thn 1978, saya pun dah 6 tahun.. jadi masa kekecik tu memang lasak sket.. kalo ade masa, boleh le saya nulis sikit2 pasal citer lama.. tp tu la, nak cari masa nak nulih tu yg susah.. hihi..

1 Mac 2009, 12:14:00 PTG

cam sedap je kak yong.. rase cam mama ayu penah wat.. rase cam lemang yang ada sedikit keras kan??? sdap2..

1 Mac 2009, 2:18:00 PTG

Ayuni,

nasi kering ni bila digoreng dgn minyak yang betul2 panas, dia akan kembang.. yer agak2 rangup juga.. pernah makan bepang.. lebih kurang camtu ler rasa nya.. tp kalo goreng dgn minyak yg kurang panas, dia jd tak begitu kembang, jd ler rasa nyer spt lemang yg keras tu.. hihi..

3 Mac 2009, 12:15:00 PTG

sedapnya nasi goreng, pastu da telur mata. ngam wo!! nyum!nyum!

3 Mac 2009, 12:17:00 PTG

sedapnya nasi goreng, saya suka buat tu. makan panas2 lagi ngam wo!

3 Mac 2009, 5:39:00 PTG

salam

adik nagaperang.. tu bukan nasi goreng.. cuba baca betul2 n3 kakyong tu.. kamu ni buat lawak plak.. hahah

Catat Ulasan