NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Khamis, Februari 19, 2009

Home » , » Kiri @ kanan..

Kiri @ kanan..

brain Pictures, Images and Photos




LEFT BRAIN FUNCTIONS

RIGHT BRAIN FUNCTIONS



uses logic

uses feeling

detail oriented

"big picture" oriented

facts rule

imagination rules

words and language

symbols and images

present and past

present and future

math and science

philosophy & religion

can comprehend

can "get it" (i.e. meaning)

knowing

believes

acknowledges

appreciates

order/pattern perception

spatial perception

knows object name

knows object function

reality based

fantasy based

forms strategies

presents possibilities

practical

impetuous

safe

risk taking



brain Pictures, Images and Photos

Brain Pictures, Images and Photos



Ada sahabat yang bekerja sebagai doktor menyatakan antara bahagian/sistem dalaman manusia yang paling cantik adalah OTAK..

Betui la kan.. sebab yang membezakan kita dengan makhluk Allah yang lain pun ialah fungsi otak kita..

kakyong rasa, kakyong banyak guna otak kiri berbanding otak kanan.. agaknyer lah... u all?




Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
9 Comments
Comments

9 comments

19 Feb 2009 2:24:00 PTG

salam perkenalan dari saya...

19 Feb 2009 2:34:00 PTG

salam Ummu Syahid,
ari tu dah ziarah Catatan Ibu kan.. salam ukhwah.. terima kasih sudi singgah di Blog kakyong

19 Feb 2009 4:17:00 PTG

Ada pendapat mengatakan..kalau orang tu kidal..dia akan banyak menggunakan otak kanan..begitulah sebaliknya..

Kalau kita kidal..kita akan sentiasa sakit kepala belah kanan..

Otak kiri adalah digunakan untuk perkara yang lebih kepada kreativiti..macam matematik ke..melukis ke..

19 Feb 2009 4:42:00 PTG

salam,
adik lelaki kakyong boleh menggunakan kedua2 belah tangan (eg menulis, melukis) dgn baik sekali.. tp adik kakyong tu pemalas.. kalo dia rajin tentu byk yg boleh dimanafaatkan dgn kelebihan nya tu..

19 Feb 2009 9:11:00 PTG

Uncle banyak menggunakan otak kiri tetapi separuhnya dari kanan.

Alangkah bagusnya sekiranya berupaya menggunakan kedua-dua belah otak dengan peratus yang sama.

19 Feb 2009 10:31:00 PTG

hmm.. ahak nyer ada tak tools @ special gadget utk ukur peratusan kegunaan nyer... :))

uncle, saya baca blog uncle di google reader tadi... uwaaa, tak berani nak masuk.. takut tgk gambor tu... konon2 nak bg komen.. tp komen kat sini jer la.. takut @ ngeri punya pasal.. leh tak tido mlm dibuatnyer..

20 Feb 2009 12:23:00 PG

Ontah ler,since akak ni h/wife n byk wat keje umah pakai tgn kanan,so ikot teori kusimalas tu...akak byk guna otak kiri la yek,,
tapi kureng plak akak bab matematik tapi bab seni2 ni boleh tahan...~_~

20 Feb 2009 3:26:00 PG

Maafkan uncle lupa nak taruk peringatan di bahagian atas.

20 Feb 2009 9:52:00 PG

salam maymot..

oo.. surirumah jugak yer.. samer la kita.. kalo bagus bab2 seni ni.. mungkin ade le juga guna otak kanan.. yer dak.. mcm saya ni memang pure suka nombor..

Catat Ulasan