NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Sabtu, Februari 04, 2012

Home » , » Belajar menyulam asas

Belajar menyulam asas




Salam bahagia,





Lebih 48 jam blog ni tidak berupdate..

bukan sengaja.. tapi memang betul-betul tak menang tangan.

semalam dok sibuk adap blog SANA..  

dan dok mengadap kerja yang dalam gambor tu... baru nak belajor pun.. terkial-kial lagi nak memaham tiap satu jahitan asas. Nama jahitan pun masih tak buleh nak ingat.. kalau dapat cipta patern sendiri kan best.. tapi saya ni tak kreatip.. melukis pun bukannya pandai sangat. Ini kan pulak nak mencipta patern sulam sendiri..  


hari ni adap anak-anak, bawa pergi rumah makbonda, jalan-jalan keliling taman.. singgah kedai.. tengahari malas nak masak nasi, masak mee rebus untuk pertama kalinya.. resepi hasil carian google... gambor lupa nak snap.. len kali masak baru snap.. Pagi-pagi masak bubur kacang hijau, buat aiskrim dapat la 10 batang.


Malam ni tak tau nak masak apa.. rasanya nasi goreng baby corn kot... itu jer sayur yang ada.. dah banyak hari dok cari cendawan, tapi takde pulak kat kedai tu..



oh yer.. saya ade join contest Malaysia Top Blogger.. mohon sokongan dari kawan-kawan.. klik SINI yer..



Selamat Menyambut Maulidur Rasul



Salam kasih sayang & selamat bercuti hujung minggu,
.






Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
14 Comments
Comments

14 comments

4 Feb 2012 5:00:00 PTG

wo bertapa belajar menyulam rupanya..

dh like n tekan google+ utk support kakyong..:)

5 Feb 2012 6:40:00 PG

rajinnya menyulam. lepas ni, mesti byk la hasil sulaman kt rumah. buat eksperimen :)

5 Feb 2012 11:39:00 PG

dulu ita pun menyulam jugak..tapi sekarang ni malas dah...
sulam atas kain crosstich ke kak?

5 Feb 2012 12:15:00 PTG

@eita bertuah lah eita pandai menyulam...

boleh jer sulam atas kain cross-stitch ni.. tp tak semua jenis sulaman boleh dibuat atas kain berlubang mcm ni.. so kena trial & error jenis jahitan sulaman yg sesuai..

5 Feb 2012 12:31:00 PTG

@Mama Adam hehe.. memang kena bereksperimen dulu... kena memahirkan diri dulu

5 Feb 2012 12:38:00 PTG

@Puan Kutu tu la PK.. leka dok mengadap jahitan sulam tu... belum kira kerja rumah yg never ending story.. terima kasih tolong vote & support
..

5 Feb 2012 10:33:00 PTG

kalau akak pn leka kalau dpt sesuatu yg baru...sbb tu xmulakan cz nanti susah nk berhenti..kengkangan masa membataskan segalanya...
dah siap buat n3 ye k.yong..xsabar nk tgk hasilnya....

5 Feb 2012 10:41:00 PTG

dulu prnh gak buat mende alah ni tapi x siap2..hahahaha..last2 tah mana tah peginya...
kita pon dah lama x mkn cendawan..crik kat kedai pon x de yg fresh...huhuhu

5 Feb 2012 11:48:00 PTG

Rajinnya K.Yong bljr menyulam...nnt dah mahir bolehlah buat byk2...hehe

6 Feb 2012 8:23:00 PG

sempat lagi kak yong menyulam...saya kurang minat sket menyulam menjahit...lebih sukan layan periuk kuali..heheee

8 Feb 2012 11:14:00 PG

menylem ek kkyong ... hanie buleh le sikit2,tp cross stitch xmahir lg..xde tuan guru .. nk berguru dgn MIL asik xsempat jer ...


hanie lg lama x adap blog.. huhu ~

8 Feb 2012 4:03:00 PTG

Alamak terdelete plak komen dari yati.. huhuuu... tersilap tekan, terus x leh recall, mujur ade copy kat gmail..

"Yati telah meninggalkan ulasan baru pada catatan " Belajar menyulam asas " anda:

Teruskan belajar dan praktis, kakyong. :)
Yati pun bukannya ingat semua nama sulaman ni. Bila rasa nak guna je, baru Yati refer balik buku. "

terima kasih Yati.. memang la ni dok praktis lagi.. ingat nak merayau ke pasar Tawas nak beli frame/rangka utk sulam tu.. ape ke nama nyer, lupa lah pulak,,

8 Feb 2012 4:28:00 PTG

Hoop, kakyong ya. Yang tu membantu juga, bagi tension stitch tu cantik. Yati ada juga guna, untuk projek kecil.

29 Mei 2012 9:59:00 PTG

Assalam..
Wow..
dari dulu teringin nak belajar sebab nampak cantik tapi sampai ke hari ni tak kesampaian impian tu...

Catat Ulasan