NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Isnin, Februari 20, 2012

Home » , » Sos bawang putih pedas kaw punya

Sos bawang putih pedas kaw punya



Salam bahagia,


Rasanya ramai kot yang pandai buat sos bawang putih bercili api ni...  winking





Paling senang jer nak buat... tinggal rajin dengan malas jer..

Bahan-bahan:

2 - 3 ulas bawang putih (yang saiz besor yer)
3 - 5 biji cili api (kalo cili api kampung tu pandai2 lah adjust.. kepedasan ikut tahap masing-masing)
2 -3 sudu makan sos tomato (masa 1st time buat, xde sos tomato, hentam jer sos cili..)
gula & garam secukup rasa
air suam


Caranya :

  1. goreng bawang putih & cili api (minyak sikit jer yer..) , goreng kejap jer, 1 minit jer lebih kurang
  2. tumbuk cili api & bawang putih, masukkan gula dan garam sekali dan tumbuk lumat
  3. dah lumat masukkan dalam mangkuk kecil, masukkan sos tomato dan air suam sikit, kacau rata.. jika suka lebih cair, boleh letak air lebih.. dah sedia untuk dimakan.. 
  4. Jika nak buat dalam kuantiti yang banyak, boleh simpan dalam petiais


kan dah cakap.. senang jer nak buat sos ni.. kredit resepi >> Noni My





Sos ni sedap dimakan dengan segala aneka cucur/cekodok.. ayan goreng/panggang, ikan goreng/ikan panggang pun sedap... dengan kepok lekor pun sedap... big grin thumbs up



salam kasih sayang,
.





Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
12 Comments
Comments

12 comments

20 Feb 2012, 3:21:00 PTG

saya selalu makan dengan cucur tepung gandum untuk sarapan pagi - pagi masa kecil dulu.

20 Feb 2012, 3:38:00 PTG

oo..dia ganding dgn sos tomato yer... xpenah buat lg... ;)

20 Feb 2012, 4:06:00 PTG

sedap tu kak, cicah ngan cucur ikan

20 Feb 2012, 4:33:00 PTG

@kimmiememang sedap kimmie cicah dgn cucur.. lebih lagi yg panas2...

20 Feb 2012, 5:05:00 PTG

ada penah try, tp kat mana silapnya,pelik pulak rasa sos kita tu.

20 Feb 2012, 6:12:00 PTG

memang simple...boleh try dgn cucur bawang faveret en suami ni.

20 Feb 2012, 8:22:00 PTG

Simple aje... Tapi sedap! Pokok pangkal, rajin atau malas. Hee

20 Feb 2012, 10:52:00 PTG

salam yong..klu k.atie buat cicah ni bkn 4-5 biji ciliapi k.atie isi tp lebihhhhh...kasi kawww pedasnya.hihihi

21 Feb 2012, 9:30:00 PG

Biasa cecah dengan sos cili jer.. tak tahan pedas.... tapi saya mungkin akan cuba resepi Kak Yong... macam sedap jer...

21 Feb 2012, 10:16:00 PG

Nampak sedap, nnt bley lah try buat ☺☺

21 Feb 2012, 10:54:00 PG

boleh cuba resepi sos bwg putih kakyong plak ni. makan ngan cucur kentang pun syok nih...

22 Feb 2012, 10:31:00 PTG

senang je ekk buatnya..bley try nti..kt umah nie mmg peminat jemput2 semuanya..:)

Catat Ulasan