Semasa tinggal di Sibu, Sarawak.. buah dabai adalah antara buah yang selalu ayahnde beli. Buah ni berwarna ungu pekat, seperti warna anggur hitam. Isinya berwarna kuning & rasanya lemak-lemak gitu.. biji nya keras, tapi bila diketuk isi dalam bijinya boleh dimakan. Kakyong sudah berpuluh tahun.. hampir 20 tahun tidak merasa buah ini.. sungguh-sungguh rindu nak makan buah dabai. Khabarnya buah ini bermusim dan hanya boleh didapati di Sarawak dan Brunei ajer.
Semasa dok google pasal buah dabai ini, terjumpa blog ni yang memberi penerangan yang begitu jelas pasal buah dabai. Untuk tahu camana nak makan buah dabai, boleh tengok kat
blog dia ni.Di laman ini pun ada maklumat tentang buah dabai, klik,
komersial dabaiTerima kasih sudi berkunjung & membaca blog kakyong.
Anda tahu LMFAO tu apa?
Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.
Sini pun menarik juga : fruit,
memories,
my notes