NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Khamis, Mac 19, 2009

Home » » 7 Perkara Jangan

7 Perkara Jangan

7 perkara patut dielakkan selepas makan




Don't smoke- Experiment from experts proves that smoking a cigarette after meal is comparable to smoking 10 cigarettes (chances of cancer is higher).



Don't eat fruits immediately - Immediately eating fruits after meals will cause stomach to be bloated with air. Therefore take fruit 1-2 hr after meal or 1hr before meal.



Don't drink tea - Because tea leaves contain a high content of acid. This substance will cause the Protein content in the food we consume to be hardened thus difficult to digest.



Don't loosen your belt - Loosening the belt after a meal will easily cause the intestine to be twisted & blocked.



Don't bathe - Bathing after meal will cause the increase of blood flow to the hands, legs & body thus the amount of blood around the stomach will therefore decrease. This will weaken the digestive system in our stomach.



Don't walk about - People always say that after a meal walk a hundred steps and you will live till 99. In actual fact this is not true. Walking will cause the digestive system to be unable to absorb the nutrition from the food we intake



Don't sleep immediately - The food we intake will not be able to digest properly. Thus will lead to gastric & infection in our intestine.



Terima kasih masih sudi berkunjung & membaca blog ini.






Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
13 Comments
Comments

13 comments

19 Mac 2009, 5:32:00 PTG

yE...jgn....jgn....n jgn.... hehhe~

19 Mac 2009, 8:59:00 PTG

Alaaa...kakyong nih! Pasal kluarkan entri nih. Wat Kirana rasa bersalah je. Dari 7 tu 4 drpda nya Kirana sllu buat.

Myesal tak sudah Kirana nih!

Anyway, thanks for the information.

19 Mac 2009, 10:45:00 PTG

Salam Kak Yong

Terima kasih. Nasib baik uncle tidak buat semua tu selepas makan.

19 Mac 2009, 11:00:00 PTG

kak yong,ada 1 lg:

DONT DRINK & DRIVE!hahaHA

20 Mac 2009, 10:17:00 PG

Satu info yang bagus...!!

20 Mac 2009, 2:17:00 PTG

salam Kirana..

lepas ni boleh la buang tabiat tu.. kakyong pulak suka minum teh panas lepas makan.. memang best la bila pekena teh panas.. rupernya, tak elok diamalkan tabiat tu.. sembelit.. hahah..

20 Mac 2009, 2:18:00 PTG

salam Helmi..

drink Coffee & drive .. OK!

20 Mac 2009, 2:19:00 PTG

salam Uncle..

uncle memang berhemah dalam menjaga pemakanan & adap makan... **thumb-up**

20 Mac 2009, 2:20:00 PTG

salam kak Tie,

mekasih sudi singgah..

20 Mac 2009, 3:03:00 PTG

yang dah benti mrokok or dalam proses benti tang lepas makan tu yg payah diaorg nak tahan. abis satu balang gula2 diaorg mo makan. Nasib baik saya tak perokok...tukang hidu jer.. huhuhuhuk!

20 Mac 2009, 10:22:00 PTG

Bukan bagus ke minum teh panas? Org Jepun dok buat mcm tu, ingatkan bagus utk kesihatan.

21 Mac 2009, 1:20:00 PTG

sherrina,

pada kakyong tea ni memang bagus.. mungkin tak disyorkan minum lepas makan nasi/heavy meals.. wait at least 1/2 hr.
may be lepas ni, boleh cari sikit info pasal tea.. sbb ni ade mcm2 jenis, teh herba, teh cina, teh misai kucing, teh jasmin, teh wangi.. hihi,,...

21 Mac 2009, 9:40:00 PTG

huhu..yg info last tu selalu wat masa ngandung..
TAPI bkn tido zzzzz la..
Baring2,,kalau tak baring rasa mengah sementara makanan nak turun,huhu

Catat Ulasan