NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Khamis, Mac 08, 2012

Home » , , » Bunga melur si bunga melati si bunga jasmin

Bunga melur si bunga melati si bunga jasmin


Salam bahagia,


Bunga melur si bunga melati
bunga jasmin namanya juga
harum mewangi menambat hati
putih suci bervariasi bakanya



ni bunga melur di rumah makbonda saya.. 



Di hujung sana tempatmu, bunga melur
Bukan di taman yang indah, bunga melur
Hanya di sudut halaman
Tiada dihiasi jambangan indah permai
Tapi warnamu yang putih, bunga melur
Tandanya suci dan murni, bunga melur
Walaupun ditiup debu
Warnamu dan baumu tetap memikat kalbu
Ibarat gadis desa, bunga melur
Sederhana...
Walau kering tak bercahaya, bunga melur
Baumu memikat jiwa
Semoga sabar dahulu, bunga melur
Pada di satu ketika, bunga melur
Masanya kan menjelma
Disanjung dan dipuja
Oleh gadis remaja
lagu bunga melur - P Ramlee






Bunga melur ni ada pelbagai nama.. pelbagai juga jenisnya.. 

gambar yang tunjuk semalam di WW mawar tak berduri

(gambar semalam tu diambil dari 'taman kecil' makbonda saya..)

adalah dari jenis grand duke of tuscany




ini antara bunga melur (maid of orlean) yang ada di rumah makbonda saya selain yang macam bunga mawar  @ duke of tuscany.. 

maid of orlean ni adalah bunga kebangsaan Filipina..


Tahniah pada Hez @ Ina Hashim kerana yang paling awal meneka dengan betul..


Buat kawan2 yang belum join.. meh  join my simple giveaway
Komen & menangi magik bowl


salam kasih sayang,..
.








Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
22 Comments
Comments

22 comments

8 Mac 2012 3:52:00 PTG

inilah nama bunga yg saya nak jawab semalam..hehehehhe...

8 Mac 2012 4:01:00 PTG

Salam KakYong,

Oh ye ke berbagai jenis? Akak masih ingat mak ada tanam pokok ni depan rumah kat Spore dulu. Selalu akak dan adik2 petik buat main!

8 Mac 2012 6:09:00 PTG

@Kimmie hehehe... tu la dok tunggu... bunga apa kimmie nak sebut.. ;)

8 Mac 2012 6:11:00 PTG

@MOH KEMBARA saya pun baru tahu kak.. 2 jenis tu mak saya ada tanam.. since pagi2 dok selalu rumah mak.. jd dok belek2 lah taman mak yg sekangkang kera tu..

memula ingatkan bunga ros.. sekali bau sama macam bunga melur.. try google.. rupanya bermacam jenis..

8 Mac 2012 6:37:00 PTG

izan kalau bab2 nama bunga mmg selalu je fail. banyak jenis rupanya ye...

8 Mac 2012 7:00:00 PTG

dulu pernah tanam yang macam bunga rose tu..dan bunga sekali je terus mati...

8 Mac 2012 7:14:00 PTG

assalam yong..lama rasanya tak kemari..tak keluar kat blogist..nasib jumpa difb..nampaknya kena tukar template baru ni,.
bunga ni memang wangi yong..dari gambar yang yong sertakan..dua jenis je yang akak biasa tengok..

8 Mac 2012 7:38:00 PTG

@Izan Ishak kakyong pun bukan tahu sgt Izan.. yg dapat tahu ni pun, sbb dok belek taman mini rumah mak tu ler..

8 Mac 2012 7:39:00 PTG

@eita
mak kakyong kata yg mcm bunga mawar ni, susah nak hidup... & bila berbunga pun memang boleh di kira bunga nya.. tak semeriah bunga melur yg 1 lagi tu..

8 Mac 2012 7:41:00 PTG

@Acik Erna salam kak erna.. saya pun lama tak jengah kak erna... maaf lah.. saya ni sibuk akhir2 ni.. sampai kan masa utk berblog tu tertangguh jap... plan nak BW belah malam, tp x byk yg dpt di BW pun... ;)

betui lah kak.. selalunya 2 jenis ni jer..

8 Mac 2012 8:48:00 PTG

lor bunga melur ke.aisey sy mmg uta jenis bunga dan segala tumbuhan..

suka bunga melur sbb wangi sgt..:)

8 Mac 2012 9:58:00 PTG

bunga melur juga rupanya. tapi kuntumnya mcm rose pula? oh.. ada byk jenis rupanya :)

9 Mac 2012 1:36:00 PG

xtanam jgk ke bunga ni kat umah K.Yong??

9 Mac 2012 8:42:00 PG

salam bib

tak tau pulak ada banyak jenis bunga melur ni ye?dan tak tau pulak yg ia jugak dipanggil as melati n jasmin.....dedolu kecik2 arwah nenek mmg tanam bunga ni..kalo g umah nenek memang aktiviti memetik bunga melur ni ler pastu kasi nenek

9 Mac 2012 4:27:00 PTG

@Puan Kutu memang wangi baunya puankutu... ;)

9 Mac 2012 4:29:00 PTG

@Nong Andy memang seperti ros, tapi kecil sedikit saiznya...

kakyong pun pada awalnya tertipu juga.. bila mak tunjuk pokoknya.. jenuh juga ku tunggu bunga tu kembang.. bau dpt snap gambarnya..

9 Mac 2012 4:30:00 PTG

@Affieza di rumah kakyong ni tak boleh lagi nak menanam pokok bunga.. pokok yg berdaun pun gondol dikerjakan anak2..

kena tunggu anak2 besor & berakal lebih sikit.. baru buleh nak menanam..

lagipun pokok bunga melur ni susah nak hidup.. ada masanya dia merajuk...

9 Mac 2012 4:32:00 PTG

@Ina Hashim I pun baru tahu hez.. dah tua2 ni baru nak tahu...

kalo xde tanam kat rumah mak, i pun idak le tahu.. pastu google2.. rupanya memang berjenis2.. haaaa, 'peghak' kejap..

11 Mac 2012 3:57:00 PTG

suke bunge melur...wangii... ada org kata,bunga ni boleh dimakan,nnti period xberbau sgt... wallahua;lam

11 Mac 2012 4:38:00 PTG

Suker sesangat bunga melur.. tiap2 hari mesti nak cium baunya. mak siap tanam penuh depan rumah sampai tepi pintu sbb baunya sampai masuk kerumah.. hik3

17 Mac 2012 1:12:00 PG

@Ummi Hanie ya hanie.. ada yg makan bunga nih.. memang ada khasiatnya... ;)

tp kita ni jrg lah pulak nak makan bunga kan.. kecuali bunga betik @ pun bunga sawi tu... hehhehe...

17 Mac 2012 1:14:00 PG

@NurMisnan ni pun pokok yg mak tanam depan rumah nya.. di rumah kakyong ni x leh nak menanam lagi.. pokok2 yg berdaun pun tinggal ranting jer.. habis anak2 kutip daun buat main..

Catat Ulasan