NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Rabu, Mac 21, 2012

Home » , , » Entri Mama Yatie : Tips Melatih Anak Tidur Dalam Bilik Sendiriri

Entri Mama Yatie : Tips Melatih Anak Tidur Dalam Bilik Sendiriri


Salam bahagia,


Hasrat di hati nak UP kan semua entri peserta sebelum hujung bulan Mar 2012.. masih ada beberapa entri lagi yang perlu bersaing untuk meraih markah.. doakan saya sempat UPkan semua, sebab sekarang ni memang agak tak tentu masa untuk berblog..


OKay, kali ni kita baca tips untuk melatih anak tidur di bilik sendiri dari Mama Yatie..  tips yang menarik & praktikal... cuma saya rasa ibu2 kena tegar... kalo tak mau nyer anak-anak lari balik tidur celah ketiak ibu... 


**********************************


Salam Sejahtera Semua...


Ingat lagi tak n3 Mama yg bertajuk Dialog Malam Pertama yang Mama duk bercerita tentang gelagat anak dara Mama bila 'menerima arahan' tidur di bilik berasingan aka bilik mereka sendiri?? Setelah sebulan berlalu, Alhamdulillah mereka dah berjaya dalam misi ni..Yeayyy... Jadi Mama nak share la beberapa tips bagaimana nak memulakan "langkah pengasingan" ni. Ni Mama cerita berdasarkan pengalaman Mama yg tak seberapanya ni bersama anak-anak . Hope dapat membantulah serba sedikit. 



 -
bilik tido anak pakcik google- 
cantiknya bilik ni..sesuai utk anak dara Mama :p



1. Bilik yang selesa
- Semestinyalah ibu bapa kena sediakan sebuah bilik khas yang selesa utk anak-anak. Yang Mama maksudkan selesa di sini bukanlah selesa dengan perabot-perabot mewah (kalo mampu boleh jer :p) tapi selesa dari segi keadaan biliknya i.e ada ruangan tempat tidur tak kira samada guna katil atau memadai dengan tilam/ toto; susun atur perabot yang bersesuaian; ruangan utk belajar (patut ada sekiranya anak berumur 3 thn ke atas), pengudaraan yang baik dan jangan dilupa ruang utk mereka bermain sebab bermain tu kan fitrah anak-anak. Macam Mama sendiri, kami berdua memilih utk menggunakan katil double decker hak besar kat bawah & single kat atas. Yer la, dah sah-sah 3 org anak Mama ni semuanya anak dara. Sonang cite..hahaa. 



 ruang belajar Along



2. Persediaan mental dan emosi
- Sebagaimana orang dewasa, anak-anak juga memerlukan sedikit masa utk memulakan sesuatu yang baru. Apa yg Mama buat, sejak 1/2 tahun lalu Mama dah mula memberitahu Along dan Angah bahawa mereka perlu tidur di bilik mereka sendiri tak lama lagi.Sambil tu kita pun kena bersiap sedia dengan alasan-alasan yang relevan contohnya, tidur di bilik sendiri mereka akan lebih selesa, lebih banyak ruang dan tidur tak terganggu bila adik kecik menangis. Bukan sekali Mama ingatkan mereka, tapi berkali-kali sampai mereka sendiri tanya, bila mereka boleh tidur bilik mereka?? Then, itulah signal yg mereka sudah bersedia.



3. Mula Dengan Nap Waktu Siang
- Mulalah melatih anak-anak tidur dalam bilik mereka dengan nap sebelah siang terlebih dahulu. Nap waktu siang kan cerah, jadi tak adalah masalah takut pada gelap. Dalam waktu yang sama, kalo anak-anak baru nak dibiasakan tidur atas katil, kita pun mudah nak pantau, sebelah malam mak ayah tido mati..Boleh ler kita tengok keadaan mereka tidur..kot la lasak sangat smp jatuh katil pula..huhu..Kalo ada kes macam ni, silalah ambik precaution mana yg patut. Pendapat Mama, bila anak-anak dah biasa tidur di sebelah siang dlm bilik makanya mereka akan rasa lebih confident & terbiasa dengan ruang peribadi mereka. 


4. Lampu Tidur
- Sebaik-baiknya sediakan lampu tidur utk anak-anak supaya jika mereka terjaga disebelah malam mereka tak merasa terkejut dan takut. 


5. Temani Mereka
- Di peringkat permulaan (1-2 minggu), Mama atau Papa akan menemani mereka sebelum mereka tidur (sampai mereka terlena). Menjadi amalan Mama sejak mereka kecil, sebelum mereka tidur kami akan berbual-bual tentang apa yang mereka lakukan seharian, siapa yg mereka temui dan apa yg mereka perlu lakukan keesokkan hari. Anak-anak Mama memang cakap banyak macam Mama dia orang, jadi mereka memang suka sangat la Mama layan cerita mereka. Tak payah baca buku cerita lagi dah...hahaaaa. 


6. Baca Surah lazim @ 3 Qul & Doa Tidur
- Suka Mama nak berkongsi di sini bahawa amalan membaca doa tidur dan Surah 3 Qul  secara tak langsung dapat membantu anak-anak menghafal surah2 tersebut dengan baik. Apa yg Mama pratikkan ini sangat berkesan. Alhamdulillah, melalui amalan yg tak smp 15 minit ni Along sejak berusia 4 thn lagi dah lancar baca kesemua surah 3 Qul, Al Fatihah dan coming soon ayat kursi. Angah pulak masa umur 2 1/2 tahun dah boleh baca Al Fatihah sampai habis walaupun pelat. Setakat hari ni (Angah nak masuk 4 thn), dia dah hafal Surah Al Fatihah, An-Nas dan Al-Ikhlas dgn lancar, Surah Al Falaq jer masih sangkut-sangkut. Kaedah Mama, satu hari ingat sebaris ayat. Sambil membaca surah-surah ni jugak Mama ingatkan anak-anak tentang tujuan dan khasiat membacanya. Mama cuba jugak tanamkan dlm hati mereka supaya mereka bahawa bila mereka baca ayat suci Al Quran, Insyaallah Allah SWT sentiasa bersama. Tak perlu lagi takut tidur berasingan dari Mama. 

ololo..kiutnya...bilik anak pakcik google siap ada meja solek..


7. Dekorasi bilik
- Supaya anak-anak suka pada bilik mereka, apa salahnya kita deko-deko sket kan. Tak semestinya mahal tp biarlah yang mereka suka. Mama hari tu adalah belikan mereka wall sticker burung marah & butterfly. Kami sama-sama tempek kat dinding bilik mereka. Suka la tur dapat tidur dengan burung marah...huhuhu...Insyaallah, Mama plan nak beli cadar kartun ut mereka...tunggu ada budget lebih sket.







8. Latih anak kemas bilik
- Last but not least, kena la ajar anak kemas bilik mereka sendiri. Bukan sekadar utk ajar mereka berdikari, tp supaya mereka ada rasa tanggungjawab & cinta pada ruang peribadi mereka sendiri. Contohnya susun bantal dan 'kawan-kawan' mereka i.e spongebob, nemo, teddy bear elok atas katil & lipat sendiri selimut. Insyaallah, lama-lama mereka pun selesa berada dalam ruangan mereka sendiri.


END OF ENTRY

***************************************





nota :
  1. Mama Yatie diberi masa selama 7 hari, mulai 21 Mar 2012, jam 10 pagi sehingga 28 Mar 2012, jam 10 pagi untuk mempromosi n3 ini dan mengajak kawan-kawan untuk klik button retweet, LIKE FB dan +1 sebanyak mungkin.
  2. Setiap komen mestilah lebih dari 8 patah perkataan. KOmen yang kurang dari 8 patah perkataan akan di padamkan tanpa amaran.
  3. KOtak komen untuk entri ini akan di lock pada 28 Mar 2012, jam 10 pagi.
  4. jika kurang faham camana nak bantu untuk memberi poin kepada Mama Yatie. sila baca sini >> penilaian untuk contest ibu sihat anak riang.

tips :
  1. Setiap pemilik entri diberi hak untuk membalas/menjawap setiap komen yang diberi
  2. Button retweet boleh tweet banyak kali.. 




salam kasih sayang & selamat memberi poin kepada Mama Yatie,
.


Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
13 Comments
Comments

13 comments

21 Mac 2012 10:51:00 PG

salam, nice entry.

sy tgh dlm fasa melatih anak dara sorang tu tidur bilik sndiri... on off on off je... sy tegas sikit, abahnye tak berapa tegas sgt... oklah balance le tu kan..hehe... maisng2 dah dibelikan katil tp still liat nk tido bilik ummi jugak walaupun di bawah

21 Mac 2012 10:53:00 PG

Adoi anak sy dah umo 5 tahun masih tido dengan ibu.rasanya dia tak ada masalah sgt tido sorang janji sebelum tido kena temankan dan baca buku cerita. tp dia suka bilik ibu dari bilik sendiri...:)

masalahnya juga dia tak pernah tido siang..klu tido siang depan tv atas toto..:)

bilik dia sendiri pun selesa.cuma nti nak cuba dptkan wall paper gak la.rasanya sy tak pernah cuba asingkan bilik secara tegar,almaklum anak sorg,manja sikitlah bawak ketiak ibu.haha..

gud luck..:)

21 Mac 2012 12:03:00 PTG

Thanks for the tip kak. Saya tak start lagi, bilik dah deco sket2 cuma katil tak beli lagi...huhuhu...

21 Mac 2012 1:12:00 PTG

bila lah adam nk tidur sendiri ni?

21 Mac 2012 2:39:00 PTG

info yg bagus ni.. lenkali blh try utk ank saya bila dah bersar sikit :-)

btw, good luck.. :-)

21 Mac 2012 11:01:00 PTG

@Ummi Hanie wsalam...samalah hanie..kalo ngan papa depa haiih...semedang tak jalan..

21 Mac 2012 11:03:00 PTG

@Puan Kutu kalo anak sorang ni mmg pening sket ek..luckily anak saya semua anak dara..hehee

21 Mac 2012 11:03:00 PTG

@fiza pelan2 la..akak pun 1/2 thn jgk duk buat adjustment

21 Mac 2012 11:04:00 PTG

@Mama Adam bila dah sedia...hihi

21 Mac 2012 11:04:00 PTG

@IntaNBerliaN tunggu besar sket kan..kecik2 pun sian jugak..mamanya pun terpaksa bangun p jenguk2

24 Mac 2012 6:17:00 PTG

thanks kak sbb sudi kongsi tips..moga dpat dipraktikkan oleh sume kengkawan yg membaca...gud luck jugak!

25 Mac 2012 8:12:00 PG

@Nad @ MamaZakwan thanks nad!

1 Apr 2012 9:13:00 PTG

sangat terlambat untuk tutup cabaran n3 ni.. maaf..

dgn ini kakyong tutup cabaran utk n3 ini :

komen : 12
FB Like : 12
+1 = 4
tweet = 4

terima kasih kepada semua kawan2 yang telah menyokong n3 mama yatie..

Catat Ulasan