NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Isnin, Mac 12, 2012

Home » , » Entri IntanBerlian : Tips anak bijak guna otak kanan

Entri IntanBerlian : Tips anak bijak guna otak kanan



Salam bahagia,

Penilaian entri Puan Kutu telah pun tamat jam 10 pagi tadi (12 Mar 2012). Esok pulak penilaian entri Nida akan berakhir.

Yang sedang berentap sekarang ini adalah Ummi Hani dan Zie Fauzi.. selamat meneruskan usaha mengutip poin.

dan sekarang ni.. jom layan entri dari IntanBerlian pulak.... jom refresh kan semula tentang fungsi otak kiri dan otak kanan.. semoga kita dapat memaksimakannya pada anak-anak kita.


***************************



Sebelum ni saya pernah terbaca yang kajian di Jepun menunjukkan melatih anak menggunakan otak kanan untuk berfikir adalah lebih efektif melahirkan anak bijak berbanding otak sebelah kiri.. Selama ni saya main ajar je alisha.. tak tau la otak kanan ke kiri tapi sekarang ni tiba2 saya rasa macam best pulak untuk seimbangkan dengan otak kanan jugak..

Tak kisahlah tu apa2 pun, yang penting hari ni saya nak berkongsi dengan u all apa yang saya dah baca tentang Tips Anak Bijak guna Otak Kanan.. Bolehlah kita sama2 mempraktikkannya.. (",)



1. Ketika anak2 kita tengah tidur2 ayam, kita bercakaplah dengan mereka dengan sepenuh hati & sejujurnya bahawa kita amat2 menyayanginya.. Contohnya.. "Alisha.. ibu terlalu sayangkan alisha.. kasih sayang ibu terhadap alisha tiada tandingannya.. semoga alisha membesar sebagai anak yang baik, bijak, solehah & taat pada perintah Allah"... Untuk pengetahuan u all, ketika anak2 kita tidur2 ayam, OTAK KANAN SEDANG BEKERJA MANAKALA OTAK KIRI DAH PUN TIDUR dengan lenanya... (",).. Saya selalu buat macam ni... terlebih feeling mulalah mengalir air mata...

2. Guna flash card sebagai bahan untuk mengajar anak kita.. TAPI TUNJUK LAJU2 tau.. supaya otak kanan anak kita tu bekerja keras untuk menangkap apa yang kita tunjuk... Alaaa flash card ni, kalau kita tak nak beli, buat sendiri pun boleh.. Kita tulis je perkataan2 pendek or ABC or 1 2 3 or gambar2 & sebagainya..

3. Ajar anak2 kita bermain tanah liat, cat air, melukis, gunting kertas & sebagainya kerana GERAK KERJA TANGAN adalah HASIL DARI OTAK KANAN. Sebenarnya kita boleh jugak menguji otak kanan anak2 kita ni.. contohnya, u all lukis gambar rama2 sebelah je, sebelah lagi suruh anak u all yang lukis (",) Bab melukis ni rasanya abah alisha yang lebih elok mengajar kot sebab ibu alisha ni bila lukis rama2 silap haribulan, alisha gelakkan saya pulak.. hahahhah Ibu alisha memang tak reti bab2 melukis.. muahhaha

4. Kita jangan marah or tengking anak2 kita. Ini kerana mereka akan simpan apa yang kita marah tadi pada otak kiri. Tapi kalau kita dah terlanjur, kita minta maaf pada mereka. & kita buatlah yang no 1 dekat atas tu... bercakap dengan anak2 ketika mereka tidur2 ayam.. contohnya "Alisha.. ibu mintak maaf sebab ibu tengking alisha tadi.. ibu sayangkan alisha.. ibu nak alisha jadi anak yang baik..".. Haa yang ni saya pernah termarah alisha sekali.. lepas tu mulalah bercakap dengan dia ketika tidur2 ayam tu.. siap mengalir air mata penyesalan.. cewahhh... hihii

5. Lagi satu, cuba kita bercerita sesuatu dengan anak2 kita TAPI kita JANGAN HABISKAN CERITA TU.. suruh anak2 kita pulak yang sambung... tak kisahlah walaupun mereka merapu... hahahaa.. "tiba2 saya terbayang Aiman Anak muni @ Puan Kutu yang suka loyar buruk" hihii...Alisha memang pakar menyambung cerita saya siap dengan tangan lagi gerak tapi masalahnya bahasa German.. muahhahha


6. Kita jugak boleh bermain teka-teki dengan anak2.. Antaranya, kita boleh masukkan barang dalam kotak dan suruh mereka teka, atau suruh mereka cari benda tersembunyi misalnya ketika di atas katil, kita minta mereka mencari gambar yang ada pada cadar mereka, gambar, poster atau apa-apa sahaja yang kita gantung pada dinding. Bab gambar dekat cadar tu memang saya selalu buat... Sampai sekarang alisha pulak yang menegur saya bila saya tunjuk pooh tu adalah tiger.. si kecik alisha ni cepat2 tunjuk tigger tu adalah tiger.. hihii

7. Last sekali, kita ganti perkataan jangan dengan perkataan tolong. Contohnya "Alisha, tolong diam.." berbanding "Alisha, jangan bising".. SEBABNYA, BILA KITA SEBUT JANGAN, ITULAH YANG ANAK2 KITA SUKA SANGAT BUAT.. Tapi tu la.. si ibu alisha ni pulak, kadang2 mulut tu terlebih ringan sebut JANGAN.. Adehhh

END OF ENTRY

***************************************





nota :
  1. IntanBerlian diberi masa selama 7 hari, mulai 12 Mar 2012, jam 11 pagi sehingga 19 Mar 2012, jam 11 pagi untuk mempromosi n3 ini dan mengajak kawan-kawan untuk klik button retweet, LIKE FB dan +1 sebanyak mungkin.
  2. Setiap komen mestilah lebih dari 8 patah perkataan. KOmen yang kurang dari 8 patah perkataan akan di padamkan tanpa amaran.
  3. KOtak komen untuk entri ini akan di lock pada 19 Mar 2012, jam 11 pagi.
  4. jika kurang faham camana nak bantu untuk memberi poin kepada IntanBerlian.. sila baca sini >> penilaian untuk contest ibu sihat anak riang.

tips :
  1. Setiap pemilik entri diberi hak untuk membalas/menjawap setiap komen yang diberi
  2. Button retweet boleh tweet banyak kali.. 



salam kasih sayang dan selamat memberi point untuk IntanBerlian,

.

Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
143 Comments
Comments

143 comments

12 Mac 2012, 12:01:00 PTG

tips yg bagus...dulu ms najlaa umo 2 tahun penah bagi main tanah liat tp kejap je pasal habis dia lekatkan kat lantai...huhuhu skang nak start balik bagi kasi dia kreatif

good luck yek

12 Mac 2012, 12:02:00 PTG

setuju dgn tips diatas sebab sy ade amalkan untuk adik sedara sy..lagi2 dengan penggunaan brills kid, material flashcard die sungguh bagus..

12 Mac 2012, 12:11:00 PTG

saya menyokong dengan tip yang diberikan oleh IntaNBerlian ini..dan saya akan cuba pratikkan kepada anak saya

12 Mac 2012, 12:17:00 PTG

kak fieda ni anak dah 3 baru ni la tau pasal otak kiri dan kanan ni...selama ni main hentam jer tak tau guna otak kiri atau otak kanan..bagus entry ni...

12 Mac 2012, 12:25:00 PTG

eca belum ada anak...tapi eca pena baca entry seumpama ini.otak kiri dan kanan kena seimbang agar anak lebih maju dan berdaya saing kelak :)

12 Mac 2012, 12:26:00 PTG

nice entry, baru je terbaca smlm kat FB tp lain sikitlah...

gudluck ;)

12 Mac 2012, 12:27:00 PTG

@Lelord

a'AA BETOI TU KAK.. bg ank kreatifkan.. :-) macam saya sendiri pun, mmg berniat nak belikan tanah liat jugak... skrg ni kalu g shopping mesti skodeng tanah liat ni.. tp yg berkenan tu xbrp nak jumpa lg..hihiii

lgpun, sy suri rumah, alang2 ajar alisha, blhlah main sekali..hahahahhha

12 Mac 2012, 12:27:00 PTG

bagusss sangat2 tips ni..nak diamalkan selalu lah lepas ni..
lebih2 lagi yang no.1 tu..
nanti nak feeling2 macam intan buat jugakk ;p

12 Mac 2012, 12:29:00 PTG

@~diAhOntHeblOg~

diah ni baguslah... sk ajar ank sedara.. mmg suka budak2lah diah ni..hihii

brilkids tu mmg bagus.. sy pun guna yg tu ajar alisha.. dr alisha baby lg... sampai skrg.. kira skrg dia dh pandai ikutlah apa yg dkt flashcard tu tp kdg2 je la.. bkn selalu pun..hihiii

apa perkembgan ank sedara diah bila guna brilkids ni ek?.. kongsilah sama :-)

12 Mac 2012, 12:30:00 PTG

Sangat bagus tips ni.So, mulai hari ni, kene biasa2kan,guna perkataan "tolong" kat my son.:)

12 Mac 2012, 12:32:00 PTG

@Mama Ema

a'aa mmg baguskn kak ema.. trylah... cuba nk ajar ank jd kreatif kan.. mcm sy ni dah sah2lah xdanya nk brp kreatif... nmpk sgt byk guna otak kiri...hahahaaa tu yg nk kne ajar alisha guna 2 2 otak ni.. kikikiii

12 Mac 2012, 12:34:00 PTG

@fieda

hihii sy ni pun kak fieda, dah ada ank br nk tau psl ni..hihii... kalau tak xtau pun.. dulu2 mls nk cari ilmu or tambah ilmu.. bila dah ada ank br belajar cr nak didik ank..tu yg br nk tau...hehee

12 Mac 2012, 12:39:00 PTG

@ecadwinkyasha

a'aa betoi tu eca.. kne seimbangkan.. mcm otak akak ni tak berapa nak seimbang.... hahahahahaaa

tu yg nk kne ajar alisha imbangkan otak kanan n kiri dia tu..hihiihiii

12 Mac 2012, 12:40:00 PTG

@Ummi Hanie

oklah tu...smlm dh bc dkt fb.. so arini tambah lg ilmu tu dkt entry sy kan... hihii :)

12 Mac 2012, 12:42:00 PTG

@mimie..

hihii.. a'aa kalu yg no 1 tu.. bila dah terlebih feeling mulalah airmata keluar berderai..hihiii

tp tu la kan, kita si ibu ni mmg ckp sensitif kan... kalu hal yg libatkn ank2 cpt je keluar air mata..

12 Mac 2012, 12:43:00 PTG

@YaYaNsMuM a.k.a YM

yap, betoi tu.. guna perkataan tolong... tp tu la, mcm saya sendiri ni pun, kdg2 tersebut jugak jangan.. adoiii... bila dah terbiasa, camnilah jadinya kan...

12 Mac 2012, 12:44:00 PTG

sangat bagus entry ni.... mama slalu gak buat... bab jangan n tolong tu yang mama x penah buat..len kali nak praktikkan la.... thanks intan berlian untuk info yang sangat bermanfaat ni...

12 Mac 2012, 12:58:00 PTG

bagus sangat entry ni..mana tau nanti ada rezeki dapat anak boleh praktikkannya...sekarang nak try praktik kat anak buah dulu..heheh :)

12 Mac 2012, 1:04:00 PTG

@mama irfan

haa tu la.. bab jangan n tlg tu sy byk terlupa je dr ingat.. yela, mulut ni laju sungguh sebut jangan.. adoiii...

12 Mac 2012, 1:05:00 PTG

@Tihara

bagus tu kak.. praktikkan dkt ank buah dulu.. InsyaAllah nanti ada jugak rezeki akak utk timang ank sendiri.. saya doakannya.. :-)

12 Mac 2012, 1:20:00 PTG

Bgus intan berlian...Sama2 kita amalkan. Lagi satu tips ummi nak tambah, kita boleh buat playground buatan sendiri tanpa kos. Contohnya baring depan anak & biarkan dia explore badan kita samaada memanjat,berguling or memeluk badan kita. Buat jongkang jongkit pun boleh taw..hehe~

12 Mac 2012, 1:47:00 PTG

saya suka dgn entri ini..ok lepas ni nak praktiskan...tp sy dr anak2 kecik saya suka bisikkan d telinga mereka bila hendak tidur dan bila mereka sudh tidur...

12 Mac 2012, 2:07:00 PTG

hari tu ada gak baca pasal teori jepun ni.kebanyakannya mmg dah amal tp tak tahu pulak mana otak kanan n kiri..hehe..

aiman mmg loya buruk..:)

selamat berjaya alisya dan ibu..:)

12 Mac 2012, 2:17:00 PTG

Tip no 1 mmg kena selalu amalkan, sebab walau diorang lena tapi otak akan memproses maklumat yang diterima ;)

12 Mac 2012, 2:35:00 PTG

SEJAK BACA ENTRY INTAN HARI TU BUI ADA PRAKTIKKAN DEKAT ANAK2 JUGAK..TERUTAMA UCAPAN2 MASA DIA ORG TGH TIDUR TU..*_*

12 Mac 2012, 2:37:00 PTG

Bila kita diberi masa camni, memang kena fokus 24jam ngadap sambil raih undi :) Good luck ye :)

12 Mac 2012, 3:19:00 PTG

@UmmiAbi

a'aa betoi tu.. sy pun selalu buat camni dgn alisha.. kdg tu, time sy nak relax2 pun si alisha dtg jugak baring ats badan ke peluk ke apa2 je lah.. xdan nak rehat dibuatnya..hihii

12 Mac 2012, 3:22:00 PTG

@Dania Eryati

haaa samalah.. bab bisik kat telinga tu mmg dari kecik dh buat kat alisha.. bkn apa, bila ank kita tidur.. mulalah kita nk tenung muka dia.. time tu scra spontan kita akn berkata2 kan :-)

12 Mac 2012, 3:23:00 PTG

@Puan Kutu


hahhaha samalah... sy pun xtau mana otak kanan n kiri.. bila bc pasl ni br lah ada sikit pengetahuan..hihii

aiman, auntie xsabar nak jumpa aiman.. nanti, kalu jd, ujung minggu ni kita jumpa yer..hehheh

12 Mac 2012, 3:24:00 PTG

@Myra Jay

a'aa betoi tu mj.. rasanya ramai je ibu2 yg selalu amalkan tips no 1 tu kan :-)

12 Mac 2012, 3:26:00 PTG

@Bui Junaidi

yeke kak bui.. alhamdulillah.. ada juga faedahnya entry sy nih.. yela, kak bui buat apa yg saya tulis... :-)

moga ank2 kak bui membesar sbgai ank yg pandai & soleh & solehah ;-)

12 Mac 2012, 3:27:00 PTG

@Myra Jay

Thanks mj sbb support saya.. xleh nk fokus gak ni.. sbb skrg ni selalu rasa loya.. xleh nak fokus dkt sesuatu kerja tu lama2 sgt :-)

12 Mac 2012, 3:41:00 PTG

Bagusnya tips ni. Walaupun xde anak lagi..tapi boleh je guna kat diri sendiri..

12 Mac 2012, 3:45:00 PTG

@hanniKASIM

betoi tu.. bila kita dah selalu amlkan.. so, nanti bila dah ada anak.. senang nak follow up kan.. macam yg 'jangan' tu guna pkataan 'tolong' :-)

12 Mac 2012, 5:24:00 PTG

huhu.. tips no 4 tu mmg sangat2 k.ja perlukan..sebabnya kerap marah Idlan... tp pastu mula ler kesian plak kt dia..menyesal pun ya jugak.. akan dipraktiskan tips no 1.. n lagi satu, tips yang last tu k.ja x berapa reti nk ganti perkataan jangan kepada tolong..mungkin dh terbiasa kot...tp tips tu mmg sangat2 bagus... sb perkataan jangan tu negatif..kita kena guna perkataan positif utk didik anak...

12 Mac 2012, 5:38:00 PTG

@Jaa

aik.. kakja kerap mrh idlan ke.. nmpk kakja mcm diam je..hihii... sian idlan... jgn notti2 yer idlan.. sian mama.. pembawakan budak tu..hihii

kakja, kalu kakja xnak jd cpt mrh kan... kakja buat relax je bila ank buat sesuatu yg k.ja rasa mcm grrrrrrrr... kiranya kakja positifkan diri... *setting otak cakap... normal... ank tgh nk explore.. biasalh tu" lps tu SMILE.. :-) serius, kakja akn lbh bayak bersabar dgn karenanh idlan pastu :-)

psl guna perkataan tlg tu pun, sy sampai skrg sdang berusaha sbb mulut ni ringan sgt sbut jgn... adoiii...

12 Mac 2012, 6:10:00 PTG

Wah tips yg bagus ni hehe . selama ni xpnh tahu pun perbezaan otak kiri dan kanan . semoga berjaya kak intan .

12 Mac 2012, 6:35:00 PTG

Tips yg bagus untuk dipraktikkan,
sblm ni ada gak antara 7 tips yg ina bgtau ni eija praktikkan pada zaquan
cuma tu la yg no 4 tu susah betul eija nak elak..kalau dah marah tu x boleh nak elak kadang2 tu mmg tinggi suara kita n tengking gak anak..huhu

12 Mac 2012, 6:36:00 PTG

@Ain_ Suke Senyum


hihii akak pun lps buat entry ni br tahu perbezaannya.. :-)

thanks ain :-)

12 Mac 2012, 7:05:00 PTG

@Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY

a'aa biasalahkan... ank2 tgh nk membesar mcm2 karenah dorg yg kadang2 buat kita ilang sabar kan..

12 Mac 2012, 8:41:00 PTG

kita takde anak ni pun baru tau pasal ni...huhuu....
tapi budak2 biasa nya jangan diajar dengan cara menengking....cepat sangat mengikut....

12 Mac 2012, 9:11:00 PTG

@eita

a'aa betoi tu eita.. dlm bab tengking ank tu.. mmg xelok.. sbb ank cpt je ikut.. lps tu mulalh kita pun dia nk tgking kan..

12 Mac 2012, 10:32:00 PTG

Singgah malam kawan2 sambil klik2 button sharing bg tambah mata ;)

12 Mac 2012, 10:33:00 PTG

8 patah komen, panjang gak tu, bila nak komen kena kira cukup ke idak baru publish :)

12 Mac 2012, 10:39:00 PTG

@Myra Jay

thanks mj sbb support..!! :-) hargai sangat2 sggup luangkn masa komen entry ni.. :-)

12 Mac 2012, 10:40:00 PTG

@Myra Jay

a'aa tu la.. pnjang jugak.. mmg kne kira pun sblm publish.. kalu kurag dr 8.. kne delete.. aduss...hihii

13 Mac 2012, 2:02:00 PG

gabung otak. lebih dari itu kesannya.

13 Mac 2012, 6:26:00 PG

Anak-anak yg lahir umpama kain yang putih.. jadi terpulang bagaimana kita utk mencorakkannya berdasarkan kajian yang telah dibuat... :)

13 Mac 2012, 7:51:00 PG

@Nida

betoi tu kak.. kita sbgai parent ni lah yang mencorakkannya... samada kita nak ianya jadi kain yg mempunyai corak yg sgt cantik or sbaliknya..

13 Mac 2012, 7:56:00 PG

sejak baca tips otak kakna kiri kat blog ina ni dulu.. memang selalu jugak praktikkan... lagi² bile tgh marah akan terlepas cakap 'jangan' sekarang dah tukar jadi 'tolong' dan klu ibu mintak maaf bile dah terlps ckp.. percaya x.. amir pun akan mintak maaf balik dekat ibu klu dia yg salah.. memamng mase tu rasa nak menangis tersentuh sgt naluri ibu ni..

13 Mac 2012, 9:00:00 PG

@Masya

haaa?? yeke masya.... Ya Allah... Saya pulak yg rasa terharu.. mmg good boylah amir nih!!

sampai sy pun rasa xsabar nk alisha pandai berkata2 jugak... Alhamdulillah sbb sedikit sbnyak, hasil perkongsiaan sy ni dpt bg manfaat dkt yana n ibu2 yg lain :-)

13 Mac 2012, 12:34:00 PTG

suka tips ni... TQ for sharing

13 Mac 2012, 1:30:00 PTG

setuju dengan kata2 Ina..bab perkataan tak boleh sebut "jangan " tu kadang2 agak susah sebab sekali sekala terlepas juga perkataan jangan..hihi..tp memang betul tau bila kita kata "jangan" anak2 akan lebih memberontak..
**good luck Ina :)

13 Mac 2012, 1:31:00 PTG

thx.. sharing is caring...
asben mmg marah tau klau guna bahasa jgn better ckp no @ can't..

gd luck yerr..
moga ada rezqi disini :)

13 Mac 2012, 2:03:00 PTG

@sue zainun

a'aa betoi tu sue.. bila kita guna jgn, ank akn lbh memberontak.. sy ni pun sdg berusaha slow2 xnk guna pkataan jgn..

13 Mac 2012, 2:04:00 PTG

@::NureeN::

yap.. sharing is caring..hihii thanks tau nureen.. InsyaAllah :-)

13 Mac 2012, 2:18:00 PTG

@IntaNBerliaN now..dia baru setahun setgah..die pandai ikot flashcard tu la..kalau anggota bdn toksah ckp la..sebut je die pandai tunjuk kt mane..kalau lagu pulak..cepat je die tau..hee..bukan anak sedara la ina..adik sedara.. ;P

13 Mac 2012, 2:57:00 PTG

nurul ingatlagi bila pengetua nursery merah bgtau di taska dorg mmg ada ajar merenyuk kertas,menconteng,n=mengoyak n menggunting untuk melatih otot tangan memegang pensil dan melatih otak kanan=)

n tentang marahtuh mmglah marah juga bila dia berkelakuan yang tak dengar kata tapi taklah marah menengking.just cakap dengan tegas n spt ina nurul juga praktikkan bercakap apa saja dr hati ke hati time dia tido.mcmtuh jugak pd sofia.cuma sofia kecil lagilah just bacakan doa2 n bacaan zikir bila nak tido mcm biasa.

ttg ganti perkataantuh mmg btul2 setuju.kadangkan terbalik.bila kata jangan tulah yang diabuat.so kena carik ayat baekkk punya=)

yang paling ketara kita kena kawal semua gerak geri yang -ve n percakapan tuh mmg nak kena tapis.ckp sopan2 n melalui tauladan.sbb waktu perkembangan otak kanan n kiri dia banyak meniru ibu n bpa..so semuanya kena contoh yang baik n ibu bapa kena kretif berbicara n berbahasa tubuh=)

13 Mac 2012, 3:42:00 PTG

@~diAhOntHeblOg~

hahhaha sorry yer.. asyik ingat ank sedara je.. nak sebut ank dia, lambat sgt...muahahahha

oo yeke.. bagusnya.. eh.. dia sebaya alisha la ek.. setahun setengah... :-) diah yg start ajar ke or mak dia yg start ajak guna brillkids tu?

ohya, tiba2 baru tingat.. apa cite dgn voucher friso tu.. nk x?.. hahhahhaha.. blh bagi no siri nanti..

13 Mac 2012, 3:47:00 PTG

@wan nurul hezrina

a'aa betoi tu nurul.. bab kawal gerak geri tu mmg betoi sgt.. ank2 tgh nk membesar ni.. mmg cpt je ikut apa yg kita buat..

pnh blaku sekali.. alisha tiru apa yg saya buat.. terkejut giler saya.. xpnh terfikir yg alisha buat camtu.. tp bila dia buat.. mmg saya terkejutlah.. sejak tu, mmg saya kawal apa je pergerakan saya.. xnk bg ank tgk yg xelok..

13 Mac 2012, 7:36:00 PTG

insya allah kaan praktik pada anak2 tertam part sabung cerita tue

13 Mac 2012, 11:13:00 PTG

yang no 1 tu, sangat2 la betul! teringin sangat nak buat, tapi, tiap hari, sebelum adam tertidur, mama dia tidur dulu.... heeee....

14 Mac 2012, 5:08:00 PG

Ok IntanBerlian, akak dah buat semua sekali... tweet, like FB & +1 dah :)
Sekarang nak komen pulak...

Akak mmg suka baca entry ni dulu, boleh praktik dekat Iman... Otak kanak-kanak cepat menangkap sesuatu, jd peranan kita utk melatih mereka pulak...

Good Luck! All The Best IB :)

14 Mac 2012, 12:27:00 PTG

Singgah lagi hari ni untuk support teman blogger berjuang :)

14 Mac 2012, 12:33:00 PTG

gud info n tips...memang tengah cai cam ne lah cara nak didik qaisara nih dalam lingkungan usia setahun 2 bulan nih...yg tips selalu berinteraksi time dia separuh sedar tuh rasanya selalu buat kot...bab perkataan tolong sume tuh mmg amalan n skarang nih tengah control diri untuk transfer perasaan marah tuh kepada teguran yg membina...so ,banyak ag tips kat sini lah ikut nih...thanks Puan IntanBerlian...

14 Mac 2012, 1:52:00 PTG

@Mama Adam

alaa saya pun samalah.. kdg2 tu, saya yg tertidur dulu dr alisha.. jaga2 je dah pagi..hihiii

14 Mac 2012, 1:55:00 PTG

@MaryaYusof

akak.. thanks sgt2 tau kak... ;-) hargainya.. :-)

A'aa betoi tu.. bergantung dkt kita pulak macamANA NK MEMAINKAN PERANAN macamana nak bagi ianya berjaya...

14 Mac 2012, 1:56:00 PTG

@Myra Jay

mj.. terima kasih sgt2.. mj ni baiklah.. rajin dtg support ;-)

14 Mac 2012, 2:02:00 PTG

@SumeSakan

alhamdulillah... saya sekadar kongsi apa yg saya tahu je... walaupun sebenarnya tips2 yg ada tu mmg dah ramai ibu2 yg lakukan..hihii

14 Mac 2012, 2:03:00 PTG

Brilian idea, pernah dgr pasal otak kanan ni tapi x praktik sgt just skali skala jer kdg tu terlupa lps ni nak kena praktik balik...kekadang kalau marah tu x dpt control apalah sgt dosa anak yg kecik ni...

14 Mac 2012, 4:53:00 PTG

mmg detail ni ina, bagus!

klu boleh seimbangkan kiri dan kanan tpi effect otak kanan lebih hebat kan...

14 Mac 2012, 5:44:00 PTG

nice sharing. nanti dah kawin nak praktis camni kat anak.. hehe

btw, selalu layan sepupu... main teka teki dengan dia, ajak lukis, and dia sangat pandai colouring.. dia jugak budak yang bijak.. ^^

14 Mac 2012, 5:48:00 PTG

@IntaNBerliaN hahaha..lupa la psl voucher tu..nnt tnye la..

diah yg start ajar anak die..mak nye ape kisah..memang makan je tau..hahahah..sbb mak die tau ade org lain leh ajar..jd gitu la..mak die kdg sedap je tido..haha

14 Mac 2012, 10:25:00 PTG

@IBU AQIL

tu la.. anak2 ni kdg2 perangai dia menguji kesabaran kan.. tu yg termarah kan..

14 Mac 2012, 10:29:00 PTG

@mamaNoriz

a'aa betoi tu kak noriz... sy pun kalu blh nak seimbangkan otak kanan n otak kiri :-)

14 Mac 2012, 10:33:00 PTG

@~diAhOntHeblOg~

hahhaha baik punya ayat diah bagi.. 'sedap je tido'..hihii

diah ni mmg betoi2 suka budak2 kan.. mesti nanti ank diah pun akn cpt pandai..hihi

diah ni mmg selalu g umah dia ke?.. yg sempat gak ngajo tu?

haaa tanyalah tau pasal voucher tu.. sy pun hampir tlupa.. tapi bila diah sbut pasal budak comel ni baru saya tingat..heheh

14 Mac 2012, 10:35:00 PTG

@yad'z

mmg best kan sebenarnya bila kita selalu melayan budak2 kan.. selalu ajar dorg.. nanti dorg akn jd pandai n kreatif :-)

14 Mac 2012, 10:41:00 PTG

BABY(MAMA AMANA&ARIEF)

part yg sambung cerita tu mmg best kan.. sbb nanti kita akn dgr mcm2 idea kreatif yg keluar dr mulut mereka :-)

15 Mac 2012, 4:26:00 PTG

saya suka jugak part sambung cerita tu.... mengarut-ngarut cerita yang adam bagi nanti. pasal super hero la.... apapun, memang bagus untuk creativity dia...

15 Mac 2012, 6:38:00 PTG

Sebelum ini ada terbaca entri ini diblog intanberlian. Saya sangat menghargainya kerana dengan entri ini saya dapat mempelajari sesuatu.

Mengajar anak memang memerlukan kesabaran yang tinggi. Bukan anak-anak sahaja malah ibubapa juga nampaknya harus bijak mengggunakannya. Kepandaian mereka bergantung pada usaha kita.

15 Mac 2012, 7:52:00 PTG

dtg lg komen.minggu yg lemau,nak dtg komen selalu pun tak sempat..klu keja pg dh macam apa penatnya walhal keje br 6jam sehari.hakhak..

16 Mac 2012, 10:30:00 PG

Singgah support lagi kat sini.. Semoga berjaya dapat hadiah yang ditawarkan

16 Mac 2012, 12:04:00 PTG

@Mama Adam

hihii mesti seronokkan dgr adam sambung cerita.. sy ni pun xsabar nk tunggu alisha blh ckp.. nk dgr sambungan cite alisha pulak..hehee

16 Mac 2012, 12:06:00 PTG

@Ummi Iman

yap saya setuju dgn Kepandaian mereka bergantung pada usaha kita... betoi tu.. kita ni harus rajin mgajar ank.. walaupun kita kje tp luangkan sedikit masa berkualiti walaupun hanya 5 minit sehari :-)

16 Mac 2012, 12:07:00 PTG

@Puan Kutu

eh, muni hanya keje 6 jam sehari ek?? wah bestnya.. biasa org 8 jam..hihii

16 Mac 2012, 12:08:00 PTG

@Myra Jay

terima kasih mj sbb rajin dtg komen sini bagi support.. :-)

16 Mac 2012, 12:09:00 PTG

tweeter n +1 saya xda.. hahhaha.. so, xleh nak undi diri sendiri.. sedikit ketinggalan zaman..hehheh

16 Mac 2012, 3:34:00 PTG

Salam IntaNBerliaN,

Tip yang sangat baik ni Intan....terima kasih lah dengan perkongsian ni ya...Memang ibu bapa mesti kena ambik berat dan ambik tau pasai perkembangan otak anak2 ni kan Itan...

Sangat penting untuk pembesaran depa ......

16 Mac 2012, 8:41:00 PTG

tips yg amat berguna...klo ade anak leh praktik sendiri..hihi...

16 Mac 2012, 9:12:00 PTG

RIDOMA

yap mmg betoi.. kalu gabung kedua2 otak.. kanan n kiri.. kesannya pasti lebih.. :-)

16 Mac 2012, 9:14:00 PTG

ZURAIDA RAHIM..

Sama2.. sekadar berkongsi ilmu apa yang saya tahu.. boleh kita sama2 praktikkan :-)

16 Mac 2012, 9:15:00 PTG

@Ros

W'salam kak ros.. a'aa betoi tu.. kita sebagai parent mmg patut ambik berat ttg perkembangan otak ank kan... tak kiralah kiri or kanan.. yang penting kita mmg kene didik mereka :-)

16 Mac 2012, 9:19:00 PTG

@Yumida

Yap.. betoi tu.. nanti dah ada ank jgn lupa pratik tau.. hihii

17 Mac 2012, 1:00:00 PG

meriahnya komen2 kat sini..

kakyong nak menjemput kawan2 yg ada FB utk join GA di kedai kakyong

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150601825767951&set=a.10150601825622951.384985.275240777950&type=1

17 Mac 2012, 11:09:00 PG

Akak doakan IntanBerlian menang, insya'Allah... K.yong, bagi IntanBerlian menang tau! :)

17 Mac 2012, 11:24:00 PG

info yang bagus ni. boleh apply kat anak2. good luck Yang!!!

17 Mac 2012, 12:14:00 PTG

dtg mengomen di hari sabtu..tak tau nk cakap ape tpi entry ni mmg bagus sbb rasanya mmg ramai yg tak tau fungsi otak kiri dan kanan..

17 Mac 2012, 12:46:00 PTG

anak-anak memang elok diajar sejak dari baby lagi..tapi jangan beri mereka penekanan dan mengharap mereka cepat pandai.Sebabnya,belum sampai ke tahap sepatutnya,mereka akan bosan..mereka tidak mahu belajar lagi sebab dah tahu..time tu mereka rasa diri mereka dah PANDAI.So,langkah terbaik,ajar mereka sambil bermain.berikan anak-anak ne games yang membuatkan mereka terhibur dan rasa nak belajar lagi....otak kiri dan otak kanan kena seimbang agar mereka boleh mengawal kesemuanya (emosi,rohani,jasmani dan sebagainya)...

goodluck akak :)

17 Mac 2012, 12:55:00 PTG

Info yang menarik, setuju sangat2 cuma kadang2 termarah jugak, yang ni memang tak boleh dielakkan, Insya Allah cuba perbaiki kelemahan diri.

17 Mac 2012, 1:43:00 PTG

tips yang sgt2 berguno nih...akan dipratik kan ke atas Mifz...:) thx share tips nih and gudluck yer..:)

17 Mac 2012, 2:20:00 PTG

Tip yg first tu mmg kena amalkan,
lps ni dua2 fungsi otak akn dgunakan :p

17 Mac 2012, 6:22:00 PTG

Entry yg menarik, memang ada perbezaan otak kiri dan kanan, cuma kita ja yg kurang memahami, dengan adanya penerangan seperti ini amat bermakna jugak bagi ibu2 yg mempunyai anak2 kecil.

17 Mac 2012, 6:31:00 PTG

mmg btul tue.
bila tgk tv ngan anaksdara, saya akn tanya diorg apa akn trjadi nanti.

17 Mac 2012, 7:16:00 PTG

lamanya nak skroll kebawah utk komen.byk nie.hehe..

selamat berjaya ina.takut tak smpt nak dtg lg esok..ini mungkin komen terakhir dari ibu aiman..

17 Mac 2012, 7:18:00 PTG

gudluck gudluck gudluck gudluck gudluck gudluck gudluck gudluck.haha takde modal nak taip apa..hehe..

17 Mac 2012, 8:05:00 PTG

Saam Ina...Br sempat nk tinggaikn komen kat sini sbb bzzzzz.
Tip yg pertama tu mmg selalu k.atie lakukn kpd anak2 k.atie ketika mereka tido.
Alhamdllh,mmg sgt brkesan!.Klu ada anak2 yg nakal ker...mmg sesuai dinasihatkn ketika mereka sdg tido2 ayam tu

17 Mac 2012, 9:02:00 PTG

saya setuju ngn potensi otak kanan..otak kanan jika dibentuk dan dididik dengan betul akan menkadikan anak lebih berjaya, dan berkualiti.

17 Mac 2012, 10:25:00 PTG

@IntaNBerliaN

Yup kekadang perkongsian ilmu mcm ni lah yg akan mengingatkan dan membetulkan apa yg salah..kekadang niat tuh betul untuk ngajar anak2 tapi cara tu salah...dari ilmu mcm ni lah leh menjadikan ibubapa tu lenih baik sekaligus menjadikan anak tuh lebih bernilai...kan?

18 Mac 2012, 12:07:00 PG

@SumeSakan

a'aa betoi tu.. dr perkongsian ilmu ni lah jugak kita sedikit sebanyak lbh tahu cara yg betoi kan.. kita mmg nk yg terbaik.. cuma kdg, cara tu yg kita xpasti kan.. ;-)

18 Mac 2012, 12:12:00 PG

@kakyong

ok kakyong... thanks invite tau.. saya dah join tadi.. hope ada rezeki dpt tepung tu..hihii

18 Mac 2012, 12:14:00 PG

@MaryaYusof

hihii terima kasih tau kak.. :-) InsyaAllah...

sayang sama akaklah.. xoxo.. hihii

18 Mac 2012, 12:15:00 PG

@anisalya

thanks kak sal sudi support saya... sayang sama kak sal jugak lah.. :-)

18 Mac 2012, 12:16:00 PG

@fieda

hihii thanks tau kak fieda.. sbb dtg gak komen sini.. walaupun kdg2 kita sendiri xtau nk komen apa kan..hehheh

18 Mac 2012, 12:17:00 PG

@ecadwinkyasha

yap.. betoi tu eca.. ajar anak sambil bermain.. mcm umo2 alisha ni mmg tu yg sepatutnya.. bg mereka perkara yg best adalah bermain.. so, dr situlah kita sbgai ibu harus kreatif mengajar ank :-)

18 Mac 2012, 12:18:00 PG

@umialya

tu la.. kita hanya manusia biasa.. kdg2 perasaan tu xleh kawal kan. sama2lah kita baiki kelemahan :-)

18 Mac 2012, 12:20:00 PG

@Papa Mifz

a'aa nanti papa mifz blh pratik dkt mifz pulak...:-) sama2.. n thanks jugak tau..

18 Mac 2012, 12:21:00 PG

@fazzlim

tu la... nk kne seimbangkan otak kanan n otak kiri.. tp tu la.. bkn senang kn...

18 Mac 2012, 12:23:00 PG

@Zie

a'aa betoi tu kak zie.. kdg kita sendiri pun kurg pengetahuan ttg otak kiri n otak kanan.. sy pun baru tau.. sblm ni xtau gak..hihii

18 Mac 2012, 12:24:00 PG

@lurun namzar

a'aa teknik sambung cerita ni syok kan.. sy sendiri xsabar nk tunggu alisha pandai ckp..hihii

18 Mac 2012, 12:24:00 PG

@Puan Kutu

esok lusa blh dtg komen lg kalu sempat..heheheee

18 Mac 2012, 12:25:00 PG

@Puan Kutu


hahahaaa.. terima kasih ibu aiman.. :-)

moga ibu aiman akn beroleh kejayaan jugak.. :-)

18 Mac 2012, 12:26:00 PG

@♥♥azatiesayang ♥♥

baguslah kak tie dah amalkan... kira dh ada testimoni la ek...muahahaaa

18 Mac 2012, 12:27:00 PG

@Naz

a'aa betoi tu.. otak kanan ni mmg byk kelebihan dia kan.. kita sbgai ibu ni lah yg nk kne ajar anak :-)

18 Mac 2012, 7:27:00 PG

byk kelebihan otak kanan ni kan...yg ke-7 tu leh practice kt anak buah arini..."tolong auntie kutip sampah, tolong auntie kemas news paper" wah...anak buah pn semakin rajin!

18 Mac 2012, 9:49:00 PG

@Yumida

wah.. bagus tu bila ank buah makin rajin.. hihii

18 Mac 2012, 2:30:00 PTG

tips yang best.....yang paling best tak leh guna perkataan jangan tapi tukar kepada tolong...dulu selalu dengan orang cakap, jangan sebut jangan kat anak tapi tatau nak guna apa kalau tak guna jangan...=D

18 Mac 2012, 3:19:00 PTG

@nini

samalah.. dulu sy pun pnh dgr org kata jgn guna pkataan jgn tp tu la.. xtau nk guna apa.. skrg ni baru tahu..hihii

18 Mac 2012, 9:27:00 PTG

tips yang bagus ni. dtg membantu rakan blogger dgn komen dan tweet entri ni :)

good luck

18 Mac 2012, 10:57:00 PTG

@fiezahkecik

thanks tau fiezah sebab sudi singgah sini komen n tweet kiranya sudi support saya lah.. saya hargai sgt.. thanks :-)

19 Mac 2012, 1:07:00 PG

saya suka sngt tips ni..
part of it mmg saya dah selalu amalkan mcm 1,3,5 cumanya kurang konsisten..huhu..insyaallah lepas ni usaha utk improve lagi..tq intan!

19 Mac 2012, 7:30:00 PG

Salam sis...nugrul penah dgr ceramah dari seorang ustazah ttg tip no 1, kanak2 akan faham n ape yg kita ckp mudah masuk dlm kepala dye ketika dye tgh2 mamai nk mule tido...tyme tuh bykkan bace selawat or alunan zikir...supaya ianya mudah di ingati bile besar kelak. nice info!

Gud luck sis :)

19 Mac 2012, 7:54:00 PG

@MamaYatie

a'aa sama2lah kita improve kan lg.. sbbb sy pun mcm awk jugak.. tak brp nk knsisten.. adusss...

19 Mac 2012, 7:56:00 PG

@NugRuL SakuRa

w'salam... thanks nurul sbb sudi bagitahu akak apa yg ustazah tu bagitahu.. insyaAllah... nanti akak akn amalkan ;-)

thanks tau

19 Mac 2012, 9:37:00 PG

Singgah pagi ke sini untuk memberi sokongan di saat akhir kepada Ibu Alisha :)

19 Mac 2012, 9:38:00 PG

Nampak macam ada harapan nak menang ni, insyaAllah andai ada rezeki kan, mudah-mudahan :)

19 Mac 2012, 9:48:00 PG

@IntaNBerliaN okayh..no problem..nnt diah tnye..haa...memang slalu g sane..lepak2..time tu la ngajo..xde keje..hehe

19 Mac 2012, 10:08:00 PG

@Myra Jay

time kasih mj.. baik sungguh mj nih.. sayanglah mj.. ! :-)

19 Mac 2012, 10:09:00 PG

@Myra Jay

InsyaAllah kalu ada rezeki.. tak sangka pulak ramai kwn2 @ readers di blog saya yg sudi support saya.. terharu sgt2.. :-)

terima kasih lg sekali mj :-)

19 Mac 2012, 10:10:00 PG

@~diAhOntHeblOg~

kiranya diah mengasah bakat @ praktis awai2 cara nak jd ibu y mithali la ni ek..hihii

19 Mac 2012, 11:09:00 PG

ina ku datang komen lagi..saat nie sebenarnya sangat2 blur.merah kena warded tapi beransur pulih dah.kena demam panas..semoga ina success dlm contestnie kay=)

19 Mac 2012, 12:32:00 PTG

@wan nurul hezrina

HAAA MERAH KENE WARDED KE..?.. Alahaiii susah hati kan... moga merah ok.. cpt2 sembuh macam biasa..

thanks nurul sbb support :-)

19 Mac 2012, 12:40:00 PTG

terima kasih kepada semua yang telah menykong n3 IntanBerlian

poin yang berjaya dikumpul :
komen 141
like = 404 (wow!!)
+1 = 10
tweet = 15


dengan ini cabaran mengumpul poin utk en3 ini ditamatkan.. :)

Catat Ulasan