NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Isnin, Januari 16, 2012

Home » , , » Disangka rosak, rupanya tidak

Disangka rosak, rupanya tidak



Salam bahagia,






MInggu lepas, peti ais rumah kami ni tetiba jer meragam.. tetiba jer dia 'stop working'.. lampu tak menyala dan OFF terus.

Jenuh lah en suami godek sana-sini.. bila uji dengan 'test-pen', fiusnya ada.. tapi bila pasang, langsung tak menyala..

Yang kelakarnya, hari kedua, si technician pun datang.. bila dia test di plug, pun sama tak menyala. Kemudian dia kata, "okay, cuba test plug yang lain.. "

Mudah aja sebenarnya nak tolak petiais ni.. lepas cucuk kan ke plug/suis yang lain (yang di dapur).. menyala lah pulak... hihiiihii.. "Alamak, malu lah saya.. saya pun tak terfikir nak check kat guna plug lain"  ... blushing

Yang si technician ni buat lawak pulak dengan saya.. "mana rosak.. takdak rosak pun.."  

Hampeh jer rasa, melayang RM30... tongue 

Mana lah nak sangka plug dalam bilik tu nak rosak kan.. kedua-dua plug pulak rosak serentak.. Bilik tu pun memang dah jadi macam stor jer.. jarang pun nak guna plug dalam bilik tu. 


Jadi, lain kali.. kena fikir luar dari kotak.. jangan dok ingat masalah kat area tu jer.. la ni petiais tu pindah dok kat dapur. Plug dalam bilik tu sampai hari ni en ayah tak baiki lagi.




ni gambar snap beberapa hari lepas.. tapi hari ni pun lebih kurang macam ni jugak.. mendung & kejap-kejap hujan renyai-renyai.. Alhamdulillah, hari sabtu lepas dah mendobi sepuas hati.. tapi ada 1 trip lagi kain baju dalam mesin basuh belum bersidai.


Kat tempat kome camana??!!


salam kasih sayang,
.






Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
25 Comments
Comments

25 comments

16 Jan 2012 12:00:00 PTG

nasib baik peti ais baik2 aje kakyong. plug yg problem rupanya... hehe... kelakar aje kan..

masa balik kg ahad lepas panas aje kak yong. arini kat johor pun cuaca baik... ada lagi satu trip kain blm berbasuh tu... malas plak rasa arini...

16 Jan 2012 12:09:00 PTG

ehe..itu la..kita kekadang tu panik..tu yg xpk jauh tu..

kat tempat sy pun ujan kakyong..xlbt..tp meleret sampai 2-3 hari..kesejukan dibuatnya..

16 Jan 2012 12:27:00 PTG

kitaorang klau apa2 brg letrik tak hidup mmg check plug dulu, lg pun ni rumah lama, pendawaian tak elok mana, nak baiki pun malas je

16 Jan 2012 12:31:00 PTG

@Izan Ishak tu lah Izan.. plug dlm bilik yg rosak.. plug di tempat lain okay jer.. mana nak sangka kan.. lebih lagi plug dlm bilik tu guna utk petiais jer..

kakyong pun kdg2 sama gak.. lebih lagi kalo baju kotor tu tak penuh mesin.. tunggu mlm baru lah ON..

16 Jan 2012 12:44:00 PTG

@hannikasim nak kata panik tu tak lah jugak.. sebabnya bila pasang extension wire, lampu di extension wire tu nyala.. tapi bila pasang kan plug ke petiais tak nyala pulak... lampu di extension wire pun padam jugak..

kan dah konfius kat situ.. :p

but, we learn our lesson.. kena ambil lebih byk alternatif utk selsaikan masalah.. mujur le petias tak byk barang.. kalo dah, haru gak..

16 Jan 2012 12:47:00 PTG

@Anamarza

yer lah sepatutnya mcm tu la.. dan yg pasti en ayah dia check plug kat dlm bilik tu jer.. tak g test kat tempat lain.. hihiihhhiii..

2 hari xde ber'petias'.. Alhamdulillah, tempat sejuk beku tu memang hanya simpan santan beku jer.. so proses santan tu buat minyak.. brg2 yg lain pun memang x byk.. kalo brg basah tgh byk, memang sendu jugak dibuatnya..

16 Jan 2012 2:24:00 PTG

nasib tak payah beli peti ais baru yerk.. kot idak habis duit bonus gitu... biasalahtu bila masa kenatu tak terfikirkan...

16 Jan 2012 2:58:00 PTG

klu umah mil pn kelakar esbox dia kakyong...
ade ms dia sejuk.. cepat je beku klu letak dlm freezer (freezer umah yan letak sebulanpun tak beku2 hehe)
tp ade ms leh jadikan oven.. seme jadi panas..
cumenye kata mil.. ada sorang je yg leh jadikan esbox tu oven.. iaitu makcik (adik mil yg duk serumah).. hahahaa

16 Jan 2012 3:00:00 PTG

hehe takpe amik pengajaran..sy selalu en suami peka klu bab fikir diluar kotak nie.kehkeh..

kakyong letk peti ais dlmbilik ke?tak susah nak ambil barang bila nak masak?

ehh gula pun ada dalam peti ais..:)

hri ni cuaca ok,td gerimis kejap tp so far panas.baju pun tgh ada kt ampai..

16 Jan 2012 3:12:00 PTG

@Cho Zila suami dah mula garu kepala gak bila ingat petiais tu rosak.. yer lah kan mana nak cekau.. saya relaks jer.. sbb tak byk brg pun dlm petiais.. tp leceh pulak kan kalo hari2 nak kena beli brg basah.. payah juga bila nak buat puding @ agar2..

16 Jan 2012 3:20:00 PTG

@Yan masalah jugak ku kalo petiais ada mcm2 ragam ni.. ;)

16 Jan 2012 3:23:00 PTG

@Puan Kutu jgn pelik PK, gula garam memang simpan dlm petiais.. sbb la ni tgh musim semut halus yg bau busuk tu...

dulu masa brg2 kering tak byk.. kicap sos semua simpan dlm petiais.. hehehhe...

16 Jan 2012 4:41:00 PTG

Alhamdulillah peti ais x rosakkan kak.. klu x lg haru rasanya..

kat sini dua tiga hari nih panas terik.. sabtu hari tu dh settle mendobi sumer.. senang hati.. hehe..

16 Jan 2012 5:22:00 PTG

kakYong - hal2 gini selalu happen bila buat keje2 support on computer. Mereka kata computer/printer rosak. Tapi sebenarnya plug tu yang mereka terlepas pandang.

16 Jan 2012 6:52:00 PTG

rezeki technician tu la jwbnya.... :)

16 Jan 2012 7:32:00 PTG

Assalam..
Nasib baik peti ais tak rosak, boleh mengganggu urusan masak-memasak tu..

Kat Perak ni, tengahari tadi hujan , petang ni mendung je..

16 Jan 2012 8:41:00 PTG

baik.. aku ambil sebagai pengajaran juga :)

Di KK dah seminggu tak hujan.

16 Jan 2012 11:06:00 PTG

hihii tu la.. kdg2 kita xterpikir problem dia pug kan.. :-)

btw, a'aa chemor.. parent saya duk sana.. dekat tanah hitam.. akak duk mana :-)

17 Jan 2012 11:06:00 PG

lor haii...sabor jer la..saya selalu cek plug dulu sbb kerap plug rosak..nak plak kalo extension tu..

peti ais umah kami bahagian pintu tu dah jadi mini farmasi..segala macam ubat ada..huhu

17 Jan 2012 12:55:00 PTG

@ct rahani Alhamdulillah, syukur petiais tak rosak..

semalam mendung.. hari ni Alhamdulillah, panas.. kainbaju pun dah kering.. tinggal malas nak melipat jer..

17 Jan 2012 1:59:00 PTG

trkdg kita xprasan ttg benda2 tu...yelh, kalau dh tiba2 rosak semua tu diluar jangkaan..ttp jwbnya melayang juga la duitnya.....

tmpt aKAK ni MasyaAllah, panasnya k.yong, dh brapa lama xhujan..kalau turun pn bbrapa titik je....

17 Jan 2012 9:29:00 PTG

bila dah panik ni lah jadinya....
kat sini alhamdulillah panas 2 3 hari jadi leh lah mendobi...

17 Jan 2012 11:12:00 PTG

hikhik..tu la kekadang tak tersangka kan..saya pon biasa cam gitu..

5 Feb 2015 4:12:00 PTG

Saya ada menyediakan perkhidmatan SERVICE & REPAIR barangan electric seperti ...Peti Ais,Mesin Basuh,Freezer,Chiller kedai....termasuk Installations,buka dan pasang Aircond unit Baru/lama. Sila hubungi Azman 019-3847890/016-6245043.tq

Tanpa Nama
5 Feb 2015 4:12:00 PTG

Saya ada menyediakan perkhidmatan SERVICE & REPAIR barangan electric seperti ...Peti Ais,Mesin Basuh,Freezer,Chiller kedai....termasuk Installations,buka dan pasang Aircond unit Baru/lama. Sila hubungi Azman 019-3847890/016-6245043.tq

Catat Ulasan