NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Rabu, Januari 04, 2012

Home » , » jamuk gigit kakak

jamuk gigit kakak



Salam bahagia,


Jamuk = nyamuk..  ade certain word ANis ni masih suka sebut ikut suka hati dia
kakak = merujuk pada Anis


Ini semua gambar-gambar masa kami di kampung pada 1 Jan 2012 baru ni. BUat yang belum tahu, kampung saya ni namanya Kg 40 Rantai.. terletak berdekatan dengan Pantai Remis. 


Penduduk asal kampung ini kebanyakannya adalah dari Sumatera Utara. (Tengok lah dalam google-map yer.. area apa yang termasuk dalam Sumatera Utara tu.., Atok saya dari Batu Bara.). Boleh dikatakan, ramai penduduk asalnya berkahwin dengan penduduk yang berasal dari Yan, Kedah, juga berketurunan Siam-Patani (Islam lah yer) yang ketika itu menetap di Pantai Remis.  Arwah Onyang saya (nenek kepada mak), berasal dari keturunan Kedah-Siam-Patani. Jadi, kesimpulan nya, saya ni memang bercampur lah keturunannya.. tapi senang citer, kita ni Melayu lah.. Jangan ada yang pelik bila mengenali adik-beradik saya, ada yang kulit cerah, ada yang kulit gelap.. hihii.. memang ada keturunan kap-lam-ya-nga disebelah ayahanda saya. 


Jom layan gambar



sibuk pakai kasut nak memulakan aktiviti - 'field study' .. yang pasti, dah ditegur banyak kali, kasutnya terbalik.. tapi Anis tetap konfiden dia pakai 'betul'..



ini lah dia aktiviti 'field study' si Anis.. nampak tak si Anis mana satu..??


dah ade yang tak kena tu.. ntah mengadu apa lah dengan achik wani tu..



close up sikit.. 


bila nampak ibu datang.. terus lari2 terpa kat ibu


"jamuk gigit kakak. jom la kita balik ibu.."
kalo tak kena gigit, tak ingat nak balik..
seronok jer dia dok melangut pokok rambutan tu..



"jamuk apa ni ibu, gigit kakak?"
nyamuk kampung!
"jahat la jamuk ni... gatal la ibu.. habis la tangan kakak.."

memang meriah nyamuk kampung mengerjakan tangan Anis di kiri dan kanan.. hihiii
mujur lah makngah Miela ada bawa ubat/krim sapu dari hospital Tuanku Bainun
bagus juga ubat tu.. lepas 5 minit disapu Anis takde lah dok merengek gatal..
tapi sebelum tu mandikan dia sekali lagi..
suka pulak tu.. sebab air kolah tu sejuk nyaman jer..



dah mandi.. tapi comot jugak..


baju salin hanya bawa sorang sepasang jer.. maka Anis pinjam baju maksu Ainon.. heheh.. nasib lah yer Anis.. 



..
schedule n3. tak online pagi ni.. lewat petang, Insya Allah baru bersiaran.
..


salam kasih sayang,
.


Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
31 Comments
Comments

31 comments

4 Jan 2012 10:49:00 PG

kehkeh gambar ada unga tu comel je.hehe..anis pelat ekk kakyong?nyamuk jadi jamuk.hoho..kesian berbintat tangan..

oh ye atok en suami mmg keturunian kap-lam-ya-nga,tiba kt pak mertua jadi mamak.tiba kt en suami dah hilang semua. tp aiman tetap mewarisi juga sikit2 kulit mamak.haha..

4 Jan 2012 10:59:00 PG

bisa gak jamuk2 tu, besar2 betul gigitan nya..sian kakak

4 Jan 2012 11:10:00 PG

hahaa...kelakar la anis..

samalah ngan anak2 saya kak yong..lorat sekali ngan nyamuk masa p kebun hari tu.last2nya opah dia org bakar sabut...dah tu, asyik nak basuh sebab geli pijak selut..huhu

4 Jan 2012 12:05:00 PTG

ciannya anis, besar-besar kesan gigitan tu ya

4 Jan 2012 12:59:00 PTG

Nyamuk suka Anis, darah manis. Hehe...

4 Jan 2012 1:26:00 PTG

sian diakan... takper jamuk gigit tanda sayang.... tang kasut terbaliktu memang kelakar... samaler ngan anak kita siap tolong susunkan kasut kat rumah orang tapi banyak yang terbalik dari yang betul so tauler anak siapalah yang rajin menyusun kasut kat rumah orang...

4 Jan 2012 1:35:00 PTG

Nasib Jamuk gigit.. tidak mesti tak nak balik lg

4 Jan 2012 2:06:00 PTG

terus hari meronta2 teringatkan kampung!!! tak sabar nak balik.

4 Jan 2012 5:09:00 PTG

@Puan Kutu
habis depa kerjakan bunga raya putih onyang nya... bukan takat Anis, Aliya pun sama dok berbunga2 di kepala , sekali dgn sepupunya sekali.. hihihiiikk


Anis tak pelat.. dia cakap bhs standard (byk sgt tgk kartun alih suara).. tp ade bbrp perkataan dia masih tak mau betulkan sebutan.. antaranya kengok (sebut kay-ngok) utk tengok.. nyamuk jd jamuk.. tidur jadi kidur..

PK, kami mewarisi DKK ni dr ayah kpd arwah onyang.. dah brp generasi.. kira anak kakyong ni generasi ke 6..

4 Jan 2012 5:18:00 PTG

@yatie chomeyl nyamuk kg kan dpt darah anak dara bandor.. hihihiii..

4 Jan 2012 5:23:00 PTG

@MamaYatie memang lorat pun si Anis ni.. nampak lecah sikit., dah dia tanya kenapa tanah tu kotor.. geli lah, macam2..

4 Jan 2012 5:25:00 PTG

@Anamarza kakyong memula riso juga sbb Anis ni kulit sensitip.. dulu kat kaki dia byk jd bintat2 hitam gara2 kena gigit nyamuk.. selain tu, masa baby dulu, muka dia bengkak gara2 kena gigit dgn nyamuk..
Alhamdulillah, lepas sapu krim tu, sampai la hari ni, xde effect apa2 lagi..

4 Jan 2012 6:47:00 PTG

cian jamuk gigit kakak! anak2 kalau tak thn ngan nyamuk mmg gitulah jadinya kan kakyong...

4 Jan 2012 8:04:00 PTG

seronoknya balik kg...lagi best bila petik buah rambutan........

kulit anis jenis sensitif ek k.yong???? kena gigit nyamuk gitu sekali kulitnya....

4 Jan 2012 9:00:00 PTG

Salam yong..klu balik kg mmg jadi makanan nyamuk lar :D.
Selamat tahun baru 2011 yong...
Byknya buah rambutan,kt kg k.atie pokok rambutannya xberbuah..buah cempedak banyak lerrr

4 Jan 2012 9:18:00 PTG

kak yong poskan rambutan hihi meleleh ayaq liuq tgk rmbutan yg merah menyala tuh hehe



p/s: kak yong "sengih sampai telinga" tu nnti myra citer ye hehe

4 Jan 2012 11:34:00 PTG

apa la jamuk ni
gigit2 orang je
hehe

4 Jan 2012 11:53:00 PTG

@Yati Anis ni dah lah makin slim.. sibuk pulak nak derma darah kat nyamuk..

4 Jan 2012 11:54:00 PTG

@Cho Zila
tu lah cho.. Anis ni payah sikit, berkali2 tegur pun salah dia, dia tetap kata dia betul.. memang kena org lain atau pun cikgu yg menegur, baru dia mahu terima..

4 Jan 2012 11:59:00 PTG

@syiela Alhamdulillah, Allah izinkan nyamuk tu gigit dia.. kalo tak, ibu panggil dia buat derk jer..

5 Jan 2012 12:00:00 PG

@Dalila Hamid dela.. kg kat mana? byk lagi kah buah kayu...??

5 Jan 2012 1:43:00 PG

oohhh.k Kak Yong kat Pantai Remis yer.. Abah Zie pun asal sana.. cuma jarang balik sana sbb dh xde sapa.. yg ada cuma keluarga mak ndak zie.. lain2 semua dh berhijrah...

bestnye dpt blk kg!!! jeles nie...dah lama terperap dlm rumah 2 bulan. kak yOng kina dah update gambar baby baru kina. jom ler tgk!! pe pun kina nak ucpkan ribuan terima kasih kerana kak yOng doakan kina asa nak bersalin tue. syg kak yOng!!

5 Jan 2012 11:03:00 PG

Alahai siannye kena gigit ngan jamuk... :)

6 Jan 2012 5:09:00 PTG

alahai ciannya dia kena gigit nyamuk.. aidil pun pelat gak kak x hilang2.. huhu..

7 Jan 2012 11:27:00 PTG

@Izan Ishak memang izan.. anis ni kulit sensitip.. kakyong ni kalo ade duit lebih memang nak carikan krim yg boleh pudar kan bintik2 hitam, terutama di kaki dia.. sian tau, kecik lagi tp kaki dia berparut hitam bekas gigitan nyamuk..

7 Jan 2012 11:28:00 PTG

@NzA memang sensitip sgt kulit anis ni kak.. mungkin sbb masa mengandungkan dia saya ni terlebih2 sgt minum soya.. tu yg kulit anak jd mcm tu..

7 Jan 2012 11:39:00 PTG

@ct rahani Anis tak pelat, hanya bbrp perkataan jer yg dia masih sebut tak betui... & tak tau lah kot dia selesa sebut mcm tu.. penin pala hari2 betul kan., stil dia sebut perkataan tu..

cth - toskin utk stokin.. tosberi utk strawberi.. :D

kalo bersembang dgn dia.. memang ala2 bhs std kartun yg dialih bahasa tu.. kdg2 makcik dia pun perli "Ya Allah budak kecik ni berckp bahasa buku".. hahhaha..

tp x riso sgt, sbb ada yg kata bila dah sekolah betul nanti, dia akan slowly ubat sebutan dia.. yg worried tu bila dia pelat semua @ 90% sebutan

Aidil pulak camana? agaknya perkataan tertentu ajer kot..

7 Jan 2012 11:40:00 PTG

@Myra Jay jamuk kampung yg jahat.. hihihiii

7 Jan 2012 11:40:00 PTG

@..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. welcome kina.. dah habis pantang yer.. nanti kakyong dtg singgah yer.. terima kasih singgah & tinggalkan komen kat sini.. ;)

10 Jan 2012 9:09:00 PG

hehe...auni kalau panggil nyamuk = amuk. :)

Catat Ulasan