NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Selasa, Januari 17, 2012

Home » , » Kali pertama buat kuih vadeh @ vadey

Kali pertama buat kuih vadeh @ vadey



Salam bahagia,


Kueh vadeh ni memang antara kueh yang saya suka sangat... tiap kali ke pasar malam mesti nak beli.. kadang-kadang jumpa (yang melayu buat la), kadang-kadang tak jumpa.

Pernah baca dalam blog kawan (maaf tak ingat sapa), beberapa bulan lepas. Dok pesan kat suami belikan kacang dal.. sampai ke sudah dia tak beli-beli. Tapi sejak dah ade basikal ni.. panjang lah sikit langkah.. hehehhe... big grin





Resepinya saya google jer.. macam-macam style ada.. yang saya buat ni belasah jer guna bahan-bahan yang ada di rumah.

Bahan-bahannya :

1 pack kacang dhal - dalam 200g, saya beli RM1 jer
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 biji cili masak - dihiris , boleh juga guna cili kering
1 sudu teh jintan manis/kasar - ditumbuk sedikit
1 sudu makan serbuk kari
2-3 sudu makan tepung gandum
beberapa helai daun kari - takde, saya ganti dengan daun sup & daun bawang
garam secukup rasa.. 1 sudu teh memadai




cara-caranya

  • kacang dhal di rendam semalaman. saya rendam pagi, petang tu baru masak
  • cuci bersih kacang dhal, toskan dan kisar dalam blender. Saya kisarkan semua sekali, yang pasti akan ada kacang yang tak hancur..jangan letak air, jika nak letak air pun sikit ajer.. jangan blender stuck jer..
  • kemudian masukkan kacang yang dah blend dalam bekas.. campurkan bawang & cili yang telah dihiris, jintan manis, serbuk kari, dan daun kari serta garam - gaul rata
  • tambahkan tepung gandum jika adunan lembik
  • jika guna cili kering, - rendam cili, bila cili dah kembang, gunting/hiris halus (saiz ikut suka, nak besar ke kecik)



  • panaskan minyak.. biarkan minyak betul-betul panas. 
  • masukkan adunan dalam sudu @ senduk dan ratakan (agak2 lah jangan tebal sangat).. kemudian tolak masuk ke dalam kuali.. saya guna sudu makan yang besar sedikit, jika guna senduk macam besor sangat jadi kuihnya.
  • masak dalam api sederhana.. balik-balik kan.. masak hingga nampak garing, @ golden brown.


 sesuai untuk minum petang.. layan dengan teh o @ kopi o



Untuk adunan 200gm kacang dhal tu saya dapat lebih 20 biji.. anak-anak tak suka makan, jadi saya beri separuh pada jiran. Lain kali saya ingat nak masukkan ikan bilis yang dikisar, supaya ada rasa yang lebih sedap.. hehehhe.. sesuka jer nak modify resepi kan.. *kita yang nak makan kan..*  

btw, letak daun sup & daun bawang tu macam tak sesuai jer.. kena letak daun kari jugak.. baru la feeling-feeling makan vadeh ala-ala mamak punya.


nota :
tak boleh makan banyak-banyak kacang dhal ni.. kentut bau busuk.. hahaha..


salam kasih sayang,
.




Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
31 Comments
Comments

31 comments

17 Jan 2012 11:47:00 PG

dulu sy igt kuih ne tak sedap,tk suka..dh rasa sedap gak..cuma bila makan habis isinya macam cili, bawang semua sy buang..tak suka.hehe..

rajin kakyong buat sendiri..nmpk st sedap..

17 Jan 2012 11:59:00 PG

dah lama sangat tak makan vadeh ni kak yong. buat sendiri lagilah tak pernah... tapi sedap terasa rangupnya kacang dhal bila makan tu kan...

17 Jan 2012 12:57:00 PTG

kakyong, mertua saya pnah buat kueh ni.. saya x pnah makan sblm ni.. hehe....

17 Jan 2012 1:55:00 PTG

sedapnya...feveret akak juga tu...nk suruh suami beli kacang dal la...rupanya senang je nk buat...TQ 4 sharing...

17 Jan 2012 2:53:00 PTG

sy x gemar sgt.. mkn sket2 boleh la.. baru tau klu mkn kacang dal kentut busuk ek k.yong.. hikhik..

17 Jan 2012 3:51:00 PTG

saya tak pandai makan..hihii
pesen saya ni mmg payah nak try makanan baru, kalo yg saya suka pulak saya tak suka ada tokok tambah...cerewet betul! hahaa

17 Jan 2012 4:21:00 PTG

haa ni faveret yan ni... dah lame tak makan.. kat pasar malam org india yg jual..
bulan pose klu nampak ade gerai jual kueh ni laju p bli.. tp penah tau kakyong.. beli kueh ni.. siap batu2/pasir ade dlm tu.. tah cemane tah dia buat sampai leh masuk pasir.. tbantut selera trus..

tak terpk langsung nak wat kueh ni..

eh lupe... yan tak panggil vadei.. yan pgl magelek.. hehehe

17 Jan 2012 4:24:00 PTG

Salam KakYong,

Ni pun gemor vadei ni. Yaa...kalau rasa nak inovatif dan ikut tekat kita, boleh jer boh ikan bilis atau udang kering kisar Yong.

17 Jan 2012 5:29:00 PTG

Yati pun suka vadei.
Pandai kakyong buat sendiri.
Baru tahu ni, makan kacang dal kentut busuk. Hehhe...

17 Jan 2012 6:04:00 PTG

yus pun suka vadeh, tp belum pernah buat sendiri. Samalah anak2 tak suka juga. Terliur pula tgk vadeh akak. Saya biasa panggil kuih ni masalodeh...hehe

17 Jan 2012 9:27:00 PTG

tak pernah makan pun.....kalau rajin leh buat ni...

17 Jan 2012 9:41:00 PTG

tak boleh mkn byk? kentut bau busuk ahahaha..

resepi baru ni :)

17 Jan 2012 11:11:00 PTG

ooo..saya tau kuih ni, tapi taktau pula namanya camgini..hihi..

18 Jan 2012 10:08:00 PG

tapi sejak bila kentut jadi wangi? hahaha xmakan kacang dal pun tetap bau asyammmm hehehehe

18 Jan 2012 10:46:00 PG

@✿Ummi Myra✿ kakyong selalunya kentut tak berbau tau.. tp lepas pekena vadeh sampai 6-7 ketul... ya Allah, tak tahan baunya..

memang ade kekacang yg akan menyebabkan kentut bau lebih busuk dari biasa.. kalo org kata makan telur rebus kentut akan busuk tp makan kekacang tertentu akan lebih busuk lagi.. memang ada dibuat kajian.. ;)

18 Jan 2012 10:46:00 PG

@cikpuanhady ada org panggil vadey masalla

18 Jan 2012 10:58:00 PG

@Nong Andy ya memang betul.. kuat sgt bau busuk tu.. selalu kentut tak berbau.. kali ni, nak melepas angin kena pergi jauh dari orang.. dah la kakyong ni memang kerap melepas angin...

18 Jan 2012 10:59:00 PG

@eita sila lah buat.. ;)

18 Jan 2012 11:00:00 PG

@Yati belasah je ni Yati.. dah lama tak makan.. teringin punya pasal lah ni...

selalu makan dhal ni kuantiti sikit.. kali ni belasah makan selagi mahu.. memang bau nya lagi hebat dari makan telur rebus... ;)

18 Jan 2012 11:07:00 PG

@Puan Kutu owh tau dah.. len kali kalo nak buat utk puankutu, kena blend semua bawang & cili ... hehhehe..

18 Jan 2012 11:24:00 PG

@Izan Ishak yer izan.. goreng garing2.. rangup di luar, lembut di dalam..

18 Jan 2012 11:27:00 PG

@eus sedap kan.. ;)

18 Jan 2012 11:28:00 PG

@NzA saya dulu pun ingatkan cam susah jer.. rupanya tak lah byk sgt bahan nya.. & senang & murah jer.. kacang dhal rm1, kenyang makan sekeluarga..

18 Jan 2012 11:40:00 PG

@ct rahani kalo makan sikit, xde lah kuat benor baunya.. tp kakyong hari tu memang makan semahunya.. bak kata org 'melantak'... apa lagi...

18 Jan 2012 11:41:00 PG

@MamaYatie tokok tambah utk bagi sedap.. apa salahnya.. kita yg nak makan kan.. ;)

18 Jan 2012 11:43:00 PG

@Yan untung tau org yg meniaga kuih ni.. cam kakyong buat ni.. modal tak sampai RM2 pun.. dapat hampir 25++ biji.. kalo jual RM1=5 biji pun , leh dpt RM5..

kalo ade pasir tu sure buat dlm kuantiti yg byk & kacang dhal yg tdk dicuci bersih..

now dah reti buat sendiri.. memang x beli dah la..

18 Jan 2012 11:50:00 PG

@MOH KEMBARA heheh... tu le kak, janji ikut selera kita kan... ;)

18 Jan 2012 12:33:00 PTG

@~ yus ~ boleh la try buat yus.. mana tahu air tangan ibu , jd kesukaan anak2 pulak..

ya pernah juga dengor org sebut kuih ni masalodeh

20 Jan 2012 11:58:00 PG

masa awal2 kawin dulu jer hanie penah masak kuih vadey ni.. cubaan kedua tu mmg mnjadi ... diperakui oleh abah sndiri (yg sdikit cerewet bab mkn2 ni :p)

yup kkyong, nk kena daun kari gak baru terangkatt

3 Jul 2012 6:45:00 PTG

Salam kak..sy haritu try buat la kuih ni..google resepi then dpt dari blog siape,sy pun x ingat..1st time la katekan..tp x jadi la kak..kuih ni jd keras, nk gigit pun susah..nape ek kak..

3 Jul 2012 6:55:00 PTG

@Rafiq 'n' Murni keras mungkin sbb terlebih letak tepung kot..
kalo boleh letak tepung tu sikit2 jer.. x per kalo adununan tu lembik sikit.. acukan guna sudu.. :)

Catat Ulasan