NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Selasa, Disember 06, 2011

Home » , , » Belajar berniaga di rumah

Belajar berniaga di rumah




Salam bahagia,


Jangan terpedaya dengan tajuk ni... bukan ibunya yang berniaga di rumah.. tapi anak-anak.. jom layan gambar..





ni tengah buat apa tah.. meeting kot.. 


 Segala macam buku ada.. buku yang Fikri buat tu pun ada dijual.. ada sapa nak beli...






Antara barang jualan.." macam-macam jenis beg ada, beg hitam, beg merah, beg pink.. adik nak beg apa?" ni dialog Haris dan Aliya.. cutekan..




Ni dia mastermind (tokey besor) tengah susun-susun barang untuk jualan.. "kena susun comel-comel, baru orang nak datang beli.". pandai Haris.



Kakak Anis, jadi tokey kedai mainan.. "mari beli murah-murah.. 3 singgit 3 singgit 3 singgit!!"



tauke kedai buku sedang promo barang "2 singgit 2 singgit 2 singgit !!!"... macam pernah dengor kan skrip nih... hihiii



Kadang-kadang kita tak perasan yang anak kita boleh sekreatif ini.. kita tak sempat nak ajar pun, tapi depa pandai jer nak cipta 'permainan' sesama depa. Semoga semangat berniaga ni sebati dalam jiwa anak-anak 





salam kasih sayang,




Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
29 Comments
Comments

29 comments

6 Dis 2011, 10:01:00 PG

bagus game mereka!pandai nyusun barang2..rega pun lain2 yer, ada 3 singgit, 2 singgit (murahnya!!hehee...) terhibur menengoknya...

kalo anak2 saya, dah mcm life story...masak2, pas tu naik beskal antar adik pegi skolah, pas tu beli sayur ikan, pas tu amik adik pulak...kdg2 bila Mama panggil depa makan, Mama pun siap masuk dlm cerita dia org lagi.."jom pegi kedai makan..."
ketawa sorang2 bila dengar dialog2 mereka...

6 Dis 2011, 10:02:00 PG

same je mcm ank2 hanie.. hehehe..hanie suke tgk depa main jual2 ;)

depa ni klu ada mainan betul2 xmo main , dah jemu.. yg gini2 lg depa suka..berkreatif

6 Dis 2011, 10:04:00 PG

Pandai dah kecik2 berniaga..:)

Bagus ni..

6 Dis 2011, 10:26:00 PG

hihihi betul tu kak yong,kadang boleh spechless dgn aksi budak2 ni, tah mana diaorang belajar tetiba dah pandai. Saya selalu terdiam dgr safiyya bercakap ayat bahasa Melayu standard,

6 Dis 2011, 11:36:00 PG

mudah2an darah berniaga tu mengalir dlm diri anak2 kakyong... ada bakat dah kecik2 ni.

6 Dis 2011, 12:09:00 PTG

meriah la rumah sebab ada 'lelong' kat rumah... mesti sonok derang main kan..

*shinta selalu kesorangan.

6 Dis 2011, 12:47:00 PTG

Hehe.. macam upin ipin, 2 singgit..
Kalau ada orang nak beli, depa timbang guna penimbang dalam gambar tu ke, kakyong.. hehe..

6 Dis 2011, 3:55:00 PTG

penuh lukisan di dinding, macam lukisan kat umh saye jugak hihi

6 Dis 2011, 4:58:00 PTG

hihi kakyong. Budak2 ni mmg macam2 cara main dia cuba kan. Bagus main2 jadi peniaga ni, esok besar dah tahu selok belok...

habis dinding tu berconteng sana sini ya kak, mmg sungguh2 belajar budak2 ni..hehe. Rumah yus pun sama, tapi ada dua bilik lah yang macam tu, bilik Alia dgn bilik bacaan...huhu, tak kuasa nak tegah kan..:)

6 Dis 2011, 5:53:00 PTG

@MamaYatie main masak2 tu pun ada.. siap masuk bilik tidur kan baby (anak patung).. time main masak, habis lah daun pokok dlm pasu... ibunya pun x larat nak marah dah.. tu pasal pokok pun ala2 payah nak hidup..

6 Dis 2011, 5:54:00 PTG

@Ummi Hanie betul lah hanie, kdg2 dema ni suka main permainan yg nampak real..

6 Dis 2011, 5:55:00 PTG

@Myra Jay latihan untuk masa depan MJ.. hihii

6 Dis 2011, 5:57:00 PTG

@Anamarza budak bertiga ni pun memang ckp bhs standard.. ni semua pengaruh tgk kartun alih bahasa & juga iklan... kdg2 patah2 perkataan tu memang biasa dengar... cuma kita nak kena recall jer.. hihii..

kalo pergi rumah opah santan, opahnya siap tanya.. ' ape hal ckp bahasa penuh ni?' hihiii.. layan jer lah..

lebih baik anak ckp bahasa betul drp sebut pelat.. kan..

6 Dis 2011, 6:31:00 PTG

berseni sungguh ni.... lukis sampai ke dinding... mmg kreatif budak2 skrg...:)

6 Dis 2011, 8:47:00 PTG

hehe aku pon dulu ade gak main berniaga2 nih, hehe tak tahan tengok dinding, abes kena conteng muehehee

6 Dis 2011, 9:27:00 PTG

@Izan Ishak Amin Amin.. Ya Rabbal A'lamin.. moga2 berkat doa Izan.. :)

6 Dis 2011, 9:28:00 PTG

@Nong Andy sudah sampai masanya Shinta perlukan ADIK.. heheh.. Insya Allah, ada rezeki mu nanti Mami Shinta...

6 Dis 2011, 9:34:00 PTG

@Yati memang depa tiru dialog upin ipin pun.. hihii..

dah lewat malam depa dok main nih... timbang tu ayahnya punya..

ayahnya letak kat tepi pintu, senang esok pagi tak lupa.. tahu lah kan kalo dah bangun 4-5 pagi tu..

6 Dis 2011, 9:35:00 PTG

@✿Ummi Myra✿ baru di cat pada bulan Mar 2011, tp bertahan 2 bulan jer.. pastu terus jadi bertambah2 mural ciptaan anak2.. ;)

6 Dis 2011, 10:03:00 PTG

@~ yus ~ rumah Yus dlm bilik, x per lagi.. ni dekat hall, org masuk jer terus nampak segala cela.. huhuhh... rumah kecik nak buek camno, depan ni lah depa belajar, kiranya segala2 xtvt di hall..

6 Dis 2011, 10:05:00 PTG

@Dalila Hamid tahun sebelum ni lagi teruk dinding tu.. bulan Mar tahun ni kami cat, tapi skrg ni, tgk lah.. apa dah jadi... huhuu...
byk kali cakap, tak mo lah conteng nanti tak comel rumah kita.. depan ibu tak conteng, tp bila ibu xde, depa buat projek.. sementara nak besor, bior jer lah..

6 Dis 2011, 10:07:00 PTG

@padin terima kasih padin mai singgah komen sini.. hihii..

dinding tu memang x leh nak buat apa, tiap kali org dtg mesti tanya, 'rumah sewa ke'..

7 Dis 2011, 12:14:00 PG

hehe kelakar komen semua pasal dinding.Nasib baik anak sy jenis yg tak conteng dinding.mungkin sbb takde geng kot.huhu..

mmg kreatif dan bijak ank2 kakyong.pandai berniaga macam ayah depa kot..tu siapa ada penimbang lg..:)

7 Dis 2011, 2:03:00 PG

alahaiiiii..pndainye budak2 ni kak yong..main jual2 tuh..cute sgt tgk sorang susun buku..sorang susun beg..sorang lg jual mainan ek..bijak2 sumenye..=D

7 Dis 2011, 10:30:00 PG

hehe agak2 sama je kot semua anak2 nih .. haha .. ok juga tu ada imaginasi nak jd tokey kedai haha .

7 Dis 2011, 12:00:00 PTG

@Puan Kutu masa fikri sorg dulu, okay ja.. lepas 3-3 dah makin besor nih.. memang dinding rumah dah x leh nak buat apa.. kalo cat pun bertahan 1-2 bulan ja.. pastu depa buat lagi.. last2 ayahnya pun conteng sama dgn depa... :p

kalo ayah dah mcm tu, mana la nak sekat anak2.. terima jer lah..

bior le org nak kata apa pun.. rumah buruk ker, mcm rumah sewa la.. mcm tadika la (yg ni x kesah, sbb anak2 kecik lagi.. sah2 lah ala2 tadika kan.. bertampal sana sini..)

7 Dis 2011, 12:01:00 PTG

@Lily@MamaZaraZareef heheh.. Alhamdulillah, depa pandai main sesama depa.. ibunya pun boleh la buat projek sendiri jap..

7 Dis 2011, 12:02:00 PTG

@puanbeemujur lah anak 3, boleh la depa main sesama depa... kalo sorg tu, mau la ibunya yg kena jadi customer.. hihiii... mau tak mau memang ibulah kena layan anak main kan... ;)

Catat Ulasan