NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Jumaat, Disember 09, 2011

Home » , , » Sambal ikan duri masin dan gulai kari ayam

Sambal ikan duri masin dan gulai kari ayam



Salam bahagia,


Semasa menulis n3 ni, dalam perut ni terasa 'kecut'.. @ ada rasa-rasa bagai 'butterfly in my stomach'.. tak tahu lah kenapa perasaan ni masih ada sejak dari awal bangun pagi tadi. hmmm.. 


Pagi tadi teringin nak makan nasi berperasa.. maka masak lah nasi kuning , tapi saya tukor sikit, saya letak sedikit rempah kari, instead of kunyit. Saya tak tau anak suka ke tak, tapi Aliya makan sikit, Anis tak mau makan.. 





Ayam tak sempat nak lembut, maka saya makan nasi kuning dengan sambal tumis ikan duri masin.  Sedap jer di tekak saya.. hihii.. sebabnya memang dah lama tak dapat makan ikan duri masin nih.. dah banyak kali pesan kat en ayah, tapi dia tak beli-beli. Dapat peluang ke pasar malam pada Isnin lepas, saya rembat 2 ekor.. kemarin goreng sekor, goreng biasa jer tabur dengan bawang goreng. 



Masak nasi kuning sikit ja.. sebab en ayah memang tak minat nasi berperasa nih.. pilihan dia all-the-time adalah nasi putih. Lauk untuk tengahari adalah gulai kari ayam. Saya ni kalo bab masak jenis yang nak cepat & senang buat.. jadi gulai kari saya nih memang simple jer.

Takat tumis bawang, halia dan bawang putih, serta kayu manis + bunga lawang. Masukkan sikit cili giling dan 1 peket rempah kari (peket kecik jer). Saya tak suka guna santan, walaupun en ayah meniaga santan. 




Saya guna tomato ajer untuk memekatkan gulai ayam nih. Takde boh asam jawa pun sebab tomato dah cukup rasa masam. Saya memang penggemar buah tomato.




Gulai kari ayam saya ni memang banjir banyak.. hehhe.. sebab anak-anak suka makan nasi kuah banjir, kalo buat sikit nanti tak cukup. Masak nasi putih 2 pot (macam biasa) tapi hari ni licin, bertambah-tambah depa makan.. tak cukup nasi putih tambah nasi kuning yang pagi tadi punya.. sedap pulak layan dengan kari ayam nih..


Lewat petang ni merebus ubi kayu.. plan nak makan dengan sambal ikan duri masin tu.. sebab ada sikit lagi bakinya... Malam nanti tak tau nak jamu anak-anak makan apa.. buah sandwich bakar je kot. Musim hujan ni anak-anak manjang jer asyik nak makan.




p/s
saya ni sebenarnya tak berapa cukup tidur.. malam tadi Anis demam malam lagi.. sebelum ni dah 3 malam juga dia demam malam. kemudian malam sebelum ni tak demam, tapi malam tadi pulak demam. Sampai meracau-racau.. saya tak leh tidur, sebab tiap kali dia meracau/mengigau, saya kena kejut kan dia. At least ajak dia pergi toilet atau pun bagi dia minum air. Tapi ada sekali tu, saya tak sedar... bila terjaga tengok Anis dah terbabas atas comforter... 



..
jom support saya di contest gadget impian
..



salam kasih sayang,
.



Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
18 Comments
Comments

18 comments

9 Dis 2011, 6:02:00 PTG

sedapnya kakyong...sambal ikan duri masin tu! lagi cicah sambal ubi rebus...terangkat abis.

kari ayam tu sama cam kat umah ni kakyong, laju je abis. sbb semua suka dari ayah sampailah ke anak2...

siannya anis demam mlm ye kakyong. sama je cam si kembar, kalau time demam mlm mesti tak boleh tido....dok merengek2 je.

9 Dis 2011, 6:07:00 PTG

Ikan Duri masin? er.. ikan apa tu kakyong? Kari tu taruh tomato yer.. haku x penah buat. okeh.. next time bleh try :)

* mudah-mudahan anis cepat sembuh

9 Dis 2011, 6:56:00 PTG

sambal ikan msin nie sedap..hari tu mkn kt rumah kenduri,mabeles..klu kt rumah sendiri mmg tak pernah beli ikan masin.hehe..

wah gulai tak boh santan?sedap ke kakyong?

9 Dis 2011, 7:31:00 PTG

Tak pernah makan lagi ikan duri masin tu, kenal pun tak camna rupa ikan duri tu..hihi

saya tak biasa buat kari kak yong, tah la tak pandai nak berkari2 ni

9 Dis 2011, 8:28:00 PTG

ikan talang masin jer yg ana tau..hehehe

9 Dis 2011, 9:40:00 PTG

bila masak dan anak2 pun makan, mesti seronok kan kak...

kalau tak cukup tidur, dpat peluang rehat baik rehat kan, kesihatan ibu penting untuk anak2 kan..:)

10 Dis 2011, 12:50:00 PG

Yati pun kadang buat kari tak letak santan. Sedap juga.
Kesian kakyong jaga anak sakit, tak cukup tidor. Kakyong take care ya. :)

10 Dis 2011, 2:59:00 PG

x pernah rasa kari xde santan..
sian anis..
budak2 ni kalau demam panas mmg kena pantau elok2..

10 Dis 2011, 12:50:00 PTG

@Izan Ishak

owh rumah izan pun peminat kari ya... sama lah kita, buleh geng anak2 kita nih.. fikri hirup kari macam hirup sup.. hihii
satu lagi asam pedas.. depa hirup kuah jer..

Alhamdulillah, mlm tadi Anis tak demam.. memang yer pun bila anak demam malam.. kejap2 terjaga, merengek, mengigau... mana la ibu nya nak lelap...

12 Dis 2011, 10:00:00 PTG

@Nong Andy ikan duri la... alah nanti jika ku beli lagi, ku snap photonya..

12 Dis 2011, 10:02:00 PTG

@Puan Kutu kakyong memang dari kecik mak masak kari tak letak santan.. mak selalu guna asam jawa ja.. tp bila sampai kat kakyong, kakyong letak tomato sbb tak brp suka sgt dgn masam asam jawa tu...

rasanya, tentu lah sedap.. kari mana ada yg tak sedap... hehehhe...

memula dulu suami x suka jugak, x kena dgn selera dia.. tp anak2 makan licin..

12 Dis 2011, 10:04:00 PTG

@Anamarza nanti kakyong snap kan gambor ikan durinya Ana. itu pun kalo dpt peluang beli lagi..

kari ni kena tumis elok2 rempahnya, baru betul2 sedap..

12 Dis 2011, 10:04:00 PTG

@Suhana Shahril hihii... ikan talang mahal Ana, tp sedap.. ini ikan masin yg murah jer.. kalo kenduri-kendara belah sini selalu guna ikan duri...

12 Dis 2011, 10:05:00 PTG

@~ yus ~ Alhamdulillah Yus.. dpt berehat memang best.. lebih2 lagi dihari2 hujan sejuk di petang hari... memang bercuti juga dr berblog..

12 Dis 2011, 10:07:00 PTG

@Yati kakyong memang selalu buat kari xde santan.. kalo teringin nak kari bersantan, kena pergi rumah mak mertua.. sbb mertua buat kari letak serai.. rasanya memang terangkat..

12 Dis 2011, 10:08:00 PTG

@cikgu isza len kali try le masak cikgu..

Alhamdulillah, anis dah sihat.. tp cuaca tak menentu nih, memang riso jer kalo dia demam lagi.. demamnya memilih nak dtg di malam hari pulak tu... ;)

13 Dis 2011, 2:10:00 PTG

makan duri goreng pernah la, hak masin tak pernah lagi..mesti sedap kan, nak plak makan ngan ubi kayu time2 ujan ni..marbeles!!
hubby saya pun peminat kari/gulai..layankan ajer time dia request nak makan...

get well soon anis...haihh..time anak sakit mmg ibunya melelong sbb tak ckp tidur kan..

14 Dis 2011, 1:13:00 PTG

@MamaYatie kakyong suka dua2.. lebih2 lagi telur ikan duri... mabeles.. tapi susah nak dpt telur ikan duri nih..

Alhamdulillah, dah sihat, to ANis ni dah makin slim.. huhhhuu.. sejak hjg tahun ni, 2-3 minggu sekali, demam.. x selera makan... terbaring jer.. sian betul..

Catat Ulasan