NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Jumaat, Disember 02, 2011

Home » , , » Bila dah syiok berbasikal

Bila dah syiok berbasikal



Salam bahagia,


Anak-anak saya di rumah ni, kalo 1 hari tak main beskal memang tak sah..



Cer tengok Aliya nih.. belum mandi pagi pun lagi.. dah kepit buku kat belakang sambil kayuh beskal pusing laman.. 





Ini pulak si Haris.. anak murid saya tuh.. anak adik sebenarnya, dia dok di Ipoh ni sementara nak mantapkan pembacaan dia sebelum naik ke Tahun 1, tahun depan. Baru beberapa hari lepas pandai naik basikal, naik dengan 2 roda la.. 




Banyak kali jugak lah terjatuh, berdebuk atas jalan tar tu... tapi makin hari dah makin galak dia 'kerja' kan beskal Fikri tu... Fikri pun ikut mood dia jugak lah.. kalo mood tak okay, dia tak bagi Haris main beskal dia.. 


Fikri sejak umur 4 tahun lagi dah pandai naik basikal beroda 2.. So, dalam hal ni dia suka perkecilkan abang Haris.. budak-budak kan.. tapi saya tak suka Fikri ni meninggi diri.. tu yang suruh dia bagi juga Haris main beskal dia..


Jadi ada 2 misi lah Haris dok Ipoh ni :
  1. mesti boleh lancar membaca 
  2. mesti pandai naik basikal (basikal yang betul, bukan basikal roda 3 atau roda 4)

Alhamdulillah, setelah hampir 3 minggu lebih Haris di sini, sudah nampak banyak peningkatan. Pembacaan dan mengeja pun dah semakin baik.. cuma ada sedikit malas.. biasa lah budak-budak kan. Naik basikal pun dah pandai.. Jadi, berbaloi lah jugak dok rumah Maklong ni kan.. actually Haris ni tidur di rumah opah, pagi-pagi Atok @ adik saya akan hantar Haris ke rumah saya..






Fikri dan Haris, posing atas kereta en ayah.. kalo en ayah nampak ni, memang dia terjerit pekik suruh anak-anak turun jangan panjat kereta nya.. kereta dah tuo..





Anis dan Aliya pun nak interprem sama...

La ni, setiap petang, jika tak hujan @ sebelum hujan turun, walaupun langit dah hitam gelap, terpaksa lah juga layan depa main beskal kat depan jalan nih.. kalo tak ditengok nanti, riso pulak ke mana-mana jer depa bawa beskal. Lebih-lebih lagi sebab depa ni dah tau jalan nak pergi rumah Opah dan Atok.. huhuuu..




JOM SOKONG SAYA UNTUK CONTEST INI, 




KLIK BANNER NI.. & SUDI2 LAH TINGGALKAN KOMEN DAN KLIK BUTTON2 YG BERKAITAN YER.. TERIMA KASIH




salam kasih sayang,
.




Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
5 Comments
Comments

5 comments

2 Dis 2011 9:20:00 PG

Sama mcm anak2 saya pun klau boleh celik je mata terus nak main basikal :)

2 Dis 2011 10:58:00 PG

@Anamarza hahhaha.. anak2 aktif & bijak memang macam tu.. kita nak ajor nak kuda, tak termampu.. payah nak jumpa kuda.. naik beskal pun okay jugak kan...

2 Dis 2011 2:23:00 PTG

sama ja kot dengan anak2 bee kat rumah ni , main je tak lart nak mengemas , time membaca sekejap je pulak ..

2 Dis 2011 3:01:00 PTG

@puanbee hahhah.. Bee, tu lah depa ni time main jer.. macam nak pecah rumah.. habis lintang pukang.. dah habis sepah dlm rumah, main kat luar laman pulak... haishh anak2.. sabor jer lah.. ;)

4 Dis 2011 4:46:00 PTG

untung anak2 kak yong & haris..
anak2 saya jarang dpt peluang kayuh beskal..
umah dah la kocik, tak leh nak pusing mana..
kat luar plak skrg ptg2 biasanya hujan..tak pun hari bekerja tak dan nak bwk mereka ke taman...cian plak..

Catat Ulasan