NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Ahad, Disember 18, 2011

Home » , , , » Customize blog ct rahani

Customize blog ct rahani




Salam bahagia,



Terima kasih ct rahani kena sudi upah kakyong untuk customize kan blog ct. ct rahani request untuk layout yang simple-simple tapi nampak comel.



Ini layout lama


ini layout baru dengan header baru



Cabaran saya untuk customize kan blog ct rahani ni adalah untuk 'meringankan' blog.. memang susah nak dislimkan.. sehingga kini berat blog adalah 274kb.. huhu... sebabnya adalah, bebanan nya pada bloglist yang kini berjumlah lebih 200 blog. Saya dah semak dan dapati ada lebih daripada 20 blog yang ada masalah dengan blog feed.. kalo saya memang saya delete kan ajer semua blog tersebut, dan add kan semula kemudian hari. 


Okay, kerja apa yang saya dah buat dengan blog ct ni yer.. sekali pandang macam tak nampak banyak beza kan.. sebab ct nak kekalkan background yang sedia ada. Cuma saya la yang sendiri kurang puashati, saya kurang pandai bermain dengan warna hijau.. 


ini adalah plan asal: nak guna template picture window


nampak cantik jika guna template ini.. tapi ada masalah sedikit.. maka tukar guna template lain.


ini header .. simple ajer.. tapi amik masa 1 jam juga untuk tria n error..



Customization yang saya buat :
  1. saya gunakan template designer blogger untuk customize blog ct ni, sebab lebih mudah untuk ubah perkara-perkara tertentu bila guna template designer.
  2. buat header (gambor seperti di atas)
  3. buat kotak komen ala threaded dengan highlight admin.. yang ini saya terpaksa tukor jenis template sebabnya template jenis 'picture window', kotak komennya tak menjadi..
  4. ubah meta tag blog
  5. buat breadcrumb
  6. buat zoom effect pada image/gambar
  7. buat butang buka tutup di sidebar .. leceh sikit buat kerja ni, sebab kena buat satu-satu untuk setiap widget
  8. masukkan kod top komenter
  9. letak butang LIKE dan Share FB
  10. customize tajuk sidebar dan tajuk entri
  11. letakkan button back-to-top .. ada button warna hijau, tapi macam tak nampak jer button tu, clash dengan background
  12. masukkan semula kod ads nuffnang
  13. buatkan signature untuk ctrahani
  14. letakkan widget waktu solat dari denaihati
  15. buatkan related post widget dibawah post dengan ikon dicustomize
  16. buatkan pages dan simpan semua ticker di situ. 
  17. dan ada beberapa perkara lagi yang akan saya tambah


baru siap dalam 90%, so tunggu respond ctrahani camana untuk sentuhan terakhir.


signature untuk ct





salam kasih sayang,
.





Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
20 Comments
Comments

20 comments

18 Dis 2011 9:01:00 PTG

salam yong..cantik!yg design kat header pon lagiiii cantik...comel & kemas je..

18 Dis 2011 9:32:00 PTG

cantik dah header tu kak yong, tapi klau pendapat saya suruh dia tukar background tu sebab nampak serabut sikit.

18 Dis 2011 10:25:00 PTG

Klau nk ringankan blog buat widget bukak tutup kt sidebar ke k.yong?Leh cuba

18 Dis 2011 10:42:00 PTG

@♥♥azatiesayang ♥♥
terim aksih kak azie.. saya ni amatur lagi.. byk lagi nak kena belajar..

18 Dis 2011 10:46:00 PTG

@Anamarza
heheh.. Ana, kakyong ni menghormati permintaan tuan rumah.. serabut pada kita, tp tuan rumah suka.. ;)

18 Dis 2011 10:47:00 PTG

@Myra Jay
butang buka-tutup tu cuma utk kemaskan sidebar ajer MJ.. supaya tak lah meleret2 sampai ke hujung dunia.. hehhehe.. :)

18 Dis 2011 11:25:00 PTG

kak yong, biasanya kak yong ambik berapa harga cstmize blog? myra tak reti la nak taruk, 2 blog yg myra dah buat adalah percubaan kot2 ad yg minat nk gne srvice myra..huhu

18 Dis 2011 11:46:00 PTG

rajin kkyong ... takper,rezeki tu ... slamat menyiapakan projek customization ;)

19 Dis 2011 1:45:00 PTG

try n error byk kali tu yg aku kalah tu kakyong... letih n xde masa..(kurang sabar juga hehe)

19 Dis 2011 1:57:00 PTG

@✿Ummi Myra✿
caj servis ni bergantung pada jenis job & brp lama masa kita spend.. agak subjektif..

btw, kakyong caj murah2 jer.. & byk buat kerja2 edit @ customize coding.. not really into design.. tp kdg2 buat juga kerja design

boleh refer sini..
http://kakyongshoppe.blogspot.com/2011/01/pakej-blog-make-over.html

19 Dis 2011 2:07:00 PTG

@Ummi Hanie Alhamdulillah hanie.. rezeki.. :D

19 Dis 2011 2:08:00 PTG

@Nong Andy sebenarnya satu cara utk release kan stress... ;) yg penting jena buat dgn rasa njoy..

19 Dis 2011 9:06:00 PTG

nampak sweet jer hijau tur...saya pun rasa nak buat make over blog tp tak dan nak kejar lagi..

19 Dis 2011 10:12:00 PTG

pandai juga nak customize.. sy punya logo sampai sekarang tak menjadi..tak fokus punya pasal

19 Dis 2011 11:34:00 PTG

berbakat kakyong bab customize blog nie ekk..:)

20 Dis 2011 12:13:00 PG

@MamaYatie hijau ni sesuai dipadankan dgn warna kayu/coklat tua/gold/oren.. tp kakyong ni masih fail untuk blendkan warna jadi serasi... hahha.. masih byk lagi nak kena belajar nih..

20 Dis 2011 12:14:00 PG

@CikSembang
sikit2 boleh lah kak..

saya pun tak terbuat2 lagi logo utk blog saya.. masih belum ada idea..

23 Dis 2011 2:39:00 PTG

@Puan Kutu boleh lah sikit2 puankutu.. x la kreatip cuma suka jer adap kod2 html tu.. ;)

28 Dis 2011 9:14:00 PG

tqvm much kak.. sgt suka dgn design yg akak buatkan nih.. nampak gaya bertahun2 la guna template nih.. kesimpulannya.. memang betul2 puas hati la.. x sia2 melabur sket sbb hasilnya amat la memenuhi citarasa.. thanks again kak..

28 Dis 2011 5:05:00 PTG

@ct rahani sama2 ct. kalo ade masalah kabo jer.. FOC jer..

Catat Ulasan