NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Sabtu, Disember 31, 2011

Home » , , » Customize blog Nini D @ Sparklemaneh

Customize blog Nini D @ Sparklemaneh



Salam bahagia,


Ahamdulillah, setelah hampir 5 jam bertungkus-lumus, akhirnya selesai juga kerja menggodek blog Nini D.

Saya lupa nak printscreen layout blog Nini sebelum saya buat make-over..




Header tu orang lain yang buat yer... bukan kerja saya.. tapi cantik kan.. nampak simple tapi kemas.


Antara kerja-kerja yang saya buat untuk blog Nini D :




  • 1- pasang breadcrumb
  • 2 - letak imej sebelah tajuk entri - nampak tak peguin tu. gambar penguin tu kena potong dulu & save kan dalam bentuk .png, kemudian, resize kan 
  • 3 - buat background untuk tajuk sidebar, juga borderkan sidebar dan center kan tajuk sidebar




  • 4 - pasang related post widget dengan customize ikon (penguin)
  • 5 - buatkan scrollbar di sidebar , kena buat setiap satu nih.. memang kerja yang agak rumit




  • 6 - kotak komen ala threaded dengan highlighted kotak admin - yang ini pun saya customize warna font untuk disesuaikan dengan warna tema 'purple'
  • 7 - background ni saya cari dari website yang sediakan free-background





  • 8 - pasang blockquote - background blockquote sama dengan background kotak komen admin



  • 9 - pasangkan button LIKE & share FB
  • 10 - betulkan meta tag tajuk blog
  • 11 - buat border untuk post/entri


Saya harap Nini D puashati dengan kerja yang saya buat.. berpinor mato den, letih juga buat koje nih.. 


Jika ada kawan-kawan blog yang berminat untuk customize blog, jangan malu-malu emailkan kakyong72@gmail.com



JIka kome nak customize blog tapi tak reti nak godek-godek sendiri.. saya sedia membantu. klik sini laju-laju.

Jom join segmen rerama berterbangan, due 31 Disember 2011, jam 11.59 pm

.. Jom meriahkan sekali contest & giveaway ibu sihat anak riang..



salam kasih sayang & selamat menyambut tahun baru 2012,



Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
27 Comments
Comments

27 comments

31 Dis 2011, 3:34:00 PTG

yah bagus lah hasil kerja kakyong .. kalau ada sy rekemen kakyong yeee

31 Dis 2011, 4:45:00 PTG

kakyong semakin bagus.chaiyok!selamat tahun baru kakyong..:)

31 Dis 2011, 5:02:00 PTG

dela sendiri msih2 bljr2 bhasa code blog ni... mau mkan masa jgk nk faham

31 Dis 2011, 5:31:00 PTG

@puanbee terima kasih Bee.. cuba untuk puaskan hati customer.. & pd masa yg sama tajamkan lagi skill yg ada.

31 Dis 2011, 6:02:00 PTG

kak yong!!!!

puas hati sesangat dengan apa yang dah jadi pada blog Nini....
meh kita laga pipi!!

31 Dis 2011, 6:36:00 PTG

@Nini D.. aiseh.. kakyong baru jer reply email nini.. sekali nini dah komen kat sini dulu..

ALhamdulillah, nanti buleh la rekemen kat kawan2.. :D

31 Dis 2011, 6:37:00 PTG

@Puan Kutu masih belajor lagi nih.. ;)

sama2 puankutu, selamat tahun baru 2012 juga

31 Dis 2011, 6:38:00 PTG

@Dalila Hamid bagus lah macam tu.. pelan2 belajar.. lelama mesti fasih.. ;)

31 Dis 2011, 8:17:00 PTG

malas nak buat...jeles tengok orang lain ada blog yang comel..

31 Dis 2011, 9:23:00 PTG

comel2..saya ingat nak revamp gak blog sempena tahun baru..

31 Dis 2011, 9:30:00 PTG

tahniah untuk kakyong
ni aktiviti berpinar biji mata ni
hehe
suka juga godek2 kod, tapi memang tak boleh selalu

31 Dis 2011, 11:41:00 PTG

bab customize blog ni hanie buleh buat utk blog sndiri jer kot ... bukan ape,takut tak fokus buat kat org...hehehe :p kkyong rajen xper ;)

suke tgk hasil customize gini ...

1 Jan 2012, 1:00:00 PG

salam kakyong..

aku dah penat nak pasang button Fb dan share tu. dah google byk kali tapi bila nampak byk code jer tus aku jadi pening... try n error byk kali tapi error je yg aku dpt hehe...

1 Jan 2012, 8:02:00 PG

rajin kakyong, yus godek2 blog sendiri sudahlah,...

apa pun nice job!

1 Jan 2012, 4:29:00 PTG

saya selalu rekemen kan kak yong kalau ada yg mintak makeover blog..sebab skrg ni mmg dh tk buat...penat nk godek2 kod...he3

2 Jan 2012, 11:15:00 PG

cantik.. memang x rugi nk makeover blog ngan akak.. :)

2 Jan 2012, 11:59:00 PG

ni la, letak kat pages, tapi pages tu prob, myra buat balik la, ltak sidebar lak la, sng skit :)

2 Jan 2012, 3:27:00 PTG

@eita kalo malas nak buat sendiri, meh la upah kakyong.. ekekkeke... ;)

2 Jan 2012, 3:28:00 PTG

@cikpuanhady revamp revamp kasi chomel2..
hutang kakyong dgn hal pasal blog pun ade yg belum ditunaikan.. huhuu... malu dgn Has.. :p

2 Jan 2012, 3:49:00 PTG

@tehr memang berpinor mata cikgu.. x leh buat hari-hari.. hehhe...

2 Jan 2012, 3:56:00 PTG

@Ummi Hanie terima kasih hanie.. masih byk perlu improve lagi ni.. buat customization jer hanie.. bukan buat koje design pun.. ;)

2 Jan 2012, 3:57:00 PTG

@Nong Andy
cuba try tgk kat link ni.. http://www.kakyong.com/2011/11/meletakkan-button-retweet-facebook-dan.html

2 Jan 2012, 4:00:00 PTG

@~ yus ~ memang suka menggodek.. dpt la tambah duit utk cover bil streamyx.. ;)

2 Jan 2012, 4:01:00 PTG

@SYaMiLa terima kasih sya.. memang penat kan.. kdg2 susah gak nak caj mahal2.. ;)

2 Jan 2012, 4:02:00 PTG

@ct rahani Alhamdulillah, terima kasih ct.. ;)

testimoni yg positif ni..

2 Jan 2012, 4:33:00 PTG

@✿Ummi Myra✿ owh, sebelum ni ade letak kat pages ke bloglistnya... letak kat sidebar senang sikit, boleh nampak update..

2 Jan 2012, 8:41:00 PTG

cantik + simple.....hasil sentuhan org yg mahir n kreatif....

Catat Ulasan