NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Khamis, Disember 15, 2011

Home » , , , » Tips menaikkan mood berblog

Tips menaikkan mood berblog



Salam bahagia,


hari ni saya lewat online.. jam 11 lebih baru dapat pegang keyboard.. 

Alhamdulillah, anak-anak dah siap makan.. lauk basah dalam petiais dah habis, jadi saya masak jer apa yang ada.. sambal kentang ikan bilis.


jemput makan..


Anak-anak makan dengan nasi panas-panas... itu ajer lauknya.. Aliya makan sambal ni dengan kicap.. dalam rumah ni Aliya sorang jer yang ikut selera en ayah.. suka makan dengan kicap.


Berbalik kepada tajuk entri.. heheh.. yang sebenarnya ia lebih kepada perasaan saya sendiri.. gembira sebab selepas 2 minggu blog ini saya aktifkan.. rank alexa sudah berada dalam rank 1 juta, dan rank di Malaysia dalam 5 ribu. 






Sejujurnya saya akui, bila tengok rank dah naik macam ni.. memang mood untuk blogging tu mencanak-canak okay... seronok dan rasa bersemangat. Walau kadang-kadang alexa rank ni bukan pengukur popularity , berjaya atau tidaknya sesuatu blog tu... cer tengok berapa ramai follower blog ni.. heheh.. sikit jer.. sah-sah lah tak fofuler.. 


Tips nya, ini yang saya buat @ praktiskan sikit-sikit :

  • pastikan blog mesra SEO - breadcrumb, meta tag tajuk blog, ruang entri sebelah kiri
  • maksimakan penggunaan button sosial.. nampak tak butang LIKE, retweet dan google+ di atas n3 saya ni... setiap kali retweet (dalam 1 hari boleh tweet 2 kali) , tekan LIKE @ share di FB , dan +1.. Insya Allah, sekurang-kurangnya kita menarik trafik @ visit dari kawan-kawan di twitter, FB dan google+.
  • Update n3 at least 1 hari 1 kali.. ada otai yang cakap, 3 entri seminggu sudah memadai, tetapi n3 biorlah perkongsian berisi... 
  • blogwalking at least ke 10-20 blog sehari, dan tinggalkan komen
  • join segmen antara kawan blog.. untuk blog ini saya belum pernah buat lagi.. 
  • buat giveaway & contest yang menarik perhatian dan harus lah rajin promosi kan.. 


Tak perlu rushing sangat, sampai nak adap lappy dan blog sampai 4-5 jam sehari, jangan sampai koje lain pulak tak siap.. yang ibu dok rumah macam saya ni.., jangan sampai nasi lupa nak masak.. kang melalak anak di rumah kelaparan... sebab ibu dok sibuk nak kejor ranking... hehehe.. raised eyebrows


Saya kan sebenarnya cemburu juga bila tengok blog kawan-kawan yang ramai kawan.. ramai kawan dalam erti kata, sekali dia buat entri.. hampir 100 komen daripada kawan-kawan.. meriah kan.. terasa diri bagai amat dihargai.. big grin


Pada saya lah., komen kawan-kawan sebenarnya lebih memberikan saya bersemangat untuk menulis.. dan terus support blog kawan-kawan. dan tak dinafikan juga, alexa rank menjadi pendorong ke2 untuk terus meneruskan aktiviti berblog. Tapi kan, ada hari-hari tertentu saya memang tak blogwalking.. maaf yer.. kadang-kadang terpaksa bercuti BW bila tak sempat nak kejar masa. Yang penting, saya masih dalam mood berblog dan masih nak jejak blog kawan-kawan yang dah lama saya tak ziarah. 


..
jangan lupa join contest & giveaway ibu sihat anak riang. saya baru terima 5 helai/pasang tudung thumbs up  (tudung dan inner serta sepit comel - untuk 1 pakej hadiah) . Nanti saya UP kan gambar.. lambat publish n3 ini, sebab sibuk dok jadikan anak-anak model tudung..
..



salam kasih sayang,

.

Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
30 Comments
Comments

30 comments

15 Dis 2011 1:57:00 PTG

kalau yus, ntah berkurun la nak dapat komen yang beratus-ratus tu kakyong.. ntah la... x jd jerk nak buat, bila tgah bersemangat, kije menimbun. Bila xde kerja, semangat pulak xde! kt umah xde tenet! huhu...

15 Dis 2011 1:59:00 PTG

masak simple2 camtu lg sedap kan kak.. nak lg sedap goreng telo dadar.. kalau sy makan sure bertambah2.. hiks..

15 Dis 2011 2:08:00 PTG

@eus kakyong faham dgn kerja eus.. tp bila ada peluang.. rajin2 BW , sure dpt kawan baru.. :)
gud luck eus..

tp kan kakyong sendiri pun, pernah jd tahap malas nak menulis.. malas nak berblog.. so cuti lah berblog utk 1-1 tempoh.. past menyesal bila ade cerita pasal anak2 yg lupa nak buat.. :p

15 Dis 2011 2:08:00 PTG

@ct rahani Ya Allah ct.. kalo ade stok telur memang dah buat telur dadar.. emmang anak2 request pun tadi.. nak tunggu ayahnya balik.. pkl 3-4 petang nanti..

15 Dis 2011 3:22:00 PTG

Anak2 akak tak makan pedas. Nampak merah sambal terus je cakap kenyang.

Wah okkeh tu stat.

15 Dis 2011 3:38:00 PTG

sedapnya tgk sambal kentang ikan bilis kakyong ni. rasa nak buat skrg jugak...ehhh...kentang plak takde.

kakyong.. izan pernah bulan 9 aritu rasa down sesgt. kalau tgk entry pun cuma ada 4 aje. ranking alexa jatuh ke gaung terus. yelah... bila ada org perkecilkan napa kita asyik berblog rasa trus hilang semangat kakyong...

itulah...izan skrg ni kalau boleh nak sgt bw ke tiap2 blog kawan2 yg tinggalkan komen. pada izan plak.. kalau dapat dlm 20 komen 1 entry cam dah best sgt dah... rasa entry kita sgt dihargai kan kakyong.

15 Dis 2011 5:06:00 PTG

salam kakyong!sambal ikan bilis+Kentang itu sungguh buat kecur air aku lah kakyong.

nak buat 1 n3 sehari. Itu mustahil buatku hehehe...

15 Dis 2011 5:27:00 PTG

susah juga nak dpt 100 komen tu kak yong , saya 2-3 hari ni malas berblog huhuhu

15 Dis 2011 6:57:00 PTG

@AziE ohho... sadisnya , nampak sambal terus cakap kenyang.. jadi, memang x leh nak ade menu sambal lah yer.. kang patah pulak mood anak2 nak makan..

15 Dis 2011 7:04:00 PTG

@Izan Ishak

sebenarnya kentang tu ganti tempe.. kalo ade kacang tanah lagi lah sedap... yg lawak nya di Fikri lah, dia tetap panggil sambal tempe.. ;)


Izan,
dah jgn amik hati sgt dgn org yg cemburu tu.. dia tepuk tangan, kita plak yg terkebil2..

betul izan.. bila ada yg komen, bermakna kita ada kawan kan... hehehhe.. :)

15 Dis 2011 7:06:00 PTG

@Nong Andy

mama shinta, minima 3 n3 seminggu kan...

balik malam ni masak lah.. ;)

15 Dis 2011 7:08:00 PTG

@puanbee

tp ade blog yg boleh hari2 dpt komen sebanyak 80-90++ x termasuk komen balas dr dia.. huhuu..

kakyong kdg2 ade jugak komen.. tp dia x pernah pun komen kat blog kakyong.. hihiii..

15 Dis 2011 8:26:00 PTG

Sedap tengok sambal kentang ikan bilis tu, kakyong. Tahniah kakyong, ranking sudah naik. Yati menurun sikit, tengok stats kat nuff saje. Sebab kadang tak sempat nak ngadap blog.

15 Dis 2011 10:02:00 PTG

mmg fofular kalau satu hari beratus komen tu ya kakyong...

Saya pun tak dan nak bw semua, mana sempat ajelah...

tahniah akak, cepat naik alexa ranking akak di blog ni..:)

15 Dis 2011 10:16:00 PTG

Mak ai 100,setakat nie paling byk komen pun rasanya around 20,tak termasuk reply komen dari saya.sbb sy mmg malas reply komen.haha..

ciput jer kan?sedangkan 1 hari sy menghabiskan masa dengan blog lebih dari 6jam.percaya tak?keke

tp sy tetap buat kerja rumah,pergi pejabat,masak utk anak semua sy buat.hebat tak jadi supermak?kihkih..

16 Dis 2011 8:46:00 PG

Myra ni kekadang smpat BW kekadng tak..
Kekadang tu jugak ikut mood..
haissyyy camne nak maju kan..heheee

16 Dis 2011 10:24:00 PG

@Yati
faham dgn kesibukan yati.. kalo kakyong dpt tempahan pun, mungkin x dpt update blog hari2..

btw, yati tetap ade peminat tersendiri.. ;)

16 Dis 2011 10:26:00 PG

@~ yus ~

tu la, org ramai kwan tentu dpt byk komen..

kakyong BW ke blog kwn2 yg sellau komen jer dulu..

pastu kalo ade blog yg byk kali kakyong komen, tp dia x pernah komen kat blog kakyong.. terus malas nk BW ke situ dah.. hihiii..

bukan apa, x bestnya kalo takde mutual understanding.. kita jer yg terhegeh ke blog dia..

16 Dis 2011 10:27:00 PG

@Puan Kutu

bagus lah tu.. 20 tu kira byk lah, sbb x masuk komen dr PK.. :)

blog kakyong pun jarg dpt sampai 20 komen... adakah org tak nak berkawan dgn saya.?? huhuuu

16 Dis 2011 11:40:00 PG

sedap jer lauk tu kkyong ... ;)

thniah utk ranking tu .. ;) mmg itu pncetus smgt kan..tp klu blog sunyi sep xde org komen pun leh down smgt juge ... tu sbb kne bw ... hanie mmpu bw ke blog2 yg tinggalkn komen jer ... huhu

ermmm... hanie akui ngadap blog n tenet ni berjam-jam tp kebajikan ank2/suami masih dijaga lah ... hehe ... sndiri mau igt kan ?

16 Dis 2011 2:37:00 PTG

@kakyongorg dah femes sgt tu kakyong .. bior je lah baik komen yang sama memberi dan menerima kakyong lagi afdal

17 Dis 2011 12:50:00 PG

mood berblog ni ada macam2 cara
saya sendiri suka kalau topik yang kita tulis dapat banyak komen dan cadangan lain dari pembaca
hal rank tu memang tak terkejar

17 Dis 2011 5:58:00 PTG

@puanbee
setuju sgt dgn Bee.. ;)

17 Dis 2011 5:59:00 PTG

@Myra Jay

Mj tak BW pun tp masih ramai kawan2 yg dtg baca n3 & komen.. ;)

17 Dis 2011 6:00:00 PTG

@Ummi Hanie

cepat jer habis sambal tu.. anak2 berebut makan..

yer betul hanie.. nak berblog ke apa ke.. bior lah berhemah kan.. pandai2 lah urus masa antara anak2, rumahtangga, suami & blog kan.. ;)

17 Dis 2011 6:01:00 PTG

@tehr

blog tehr pun antara yg dikenali.. ramai kawan.. ada saja komen & saranan kawan.. saling berbalas pantun... kakyong je yg tak reti nak berpantun..

17 Dis 2011 10:51:00 PTG

cari mood jgn tak cari

20 Dis 2011 12:19:00 PG

@esempoi tu lah dia.. blog sendiri pun payah nak menten mood menulis.. ini kan pulak kalo jd penulis jemputan ke blog lain.. :D

22 Dis 2011 2:47:00 PG

betul tu kakyong, paling best kalau ramai yg mengomen kat entri kita kan..

23 Dis 2011 2:41:00 PTG

@cikpuanhady satu penghargaan, rasa disenangi oleh kawan2 blog.. bila xde yg komen.. terasa mungkin orang x suka kita @ mungkin tak mau kawan dgn kita... hahhahaaa... *sentap*

Catat Ulasan