NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Khamis, Disember 22, 2011

Home » , » Rendang Pedas

Rendang Pedas




Salam bahagia,


Idea nak menulis dah ke laut.. tu yang dari pagi tak berupdate.. asyik mengelewor membaca berita.. Tahniah buat adik-adik yang baru mendapat keputusan PMR.. pada yang mendapat keputusan kurang baik tu, jangan putus asa.. boleh usaha lebih lagi semasa SPM nanti.





rendang pedas ayam.. tak kering lagi ni.. masih dalam kuali nih..


Ini lauk pada Ahad lepas.. masak pun belah petang, jadi malam baru anak-anak makan. Anak-anak makan bertambah-tambah, sampai nak licin nasi dalam periuk nasi. hehhe.. senyum lebor la si ibu. Tapi si ibu yang tak berapa lalu nak makan. Bosan jugak, beberapa minggu ni, en ayah beli ayam jer.. bila pesan beli ikan, katanya ikan takde, yang ade ikan kotak dan ikan pecah perut. Pesan beli ikan masin pun tak dibeli-belinya.. 



Rasanya rendang pedas ni semua orang reti buat.. campak jer semua bahan-bahan dalam kuali.. tunggu sampai mendidih dan dah hampir nak kering tu masukkan hirisan daun kunyit dan kerisik. 


Saya masak memang takde sukatan. happy

Yang saya masak ni :
1/2 ekor ayam - sederhana besar - potong 12 (ikut suka saiznya), saya potong saiz kecik sebab senang anak2 nak makan
2-3 sudu makan cili giling - saya guna cili giling puteri, kalo kurang suka pedas boleh kurangkan
4 batang serai - dihiris dan ditumbuk
2 labu bawang besar - dihiris
1/2 inci halia (nak lebih pun boleh) - dihiris halus
sedikit lengkuas - kali ni tak guna, sebab takde stok
1 cawan santan pekat - saya guna tak sampai 1 cawan.. itu pun dah cukup lemak berminyak
1 cawan air
1 sudu teh kerisik - ni kerisik suami buat sendiri
1-2 helai daun kunyit - dihiris halus , daun kunyit saya guna tu memang besor, jadi guna 1 jer.
1-2 helai daun limau purut - dikoyakkan jer (option jika suka bau wangi daun limau) - tak bubuh sebab lupa nak minta kat rumah makbonda


Cara-cara:

1. cuci bersih ayam, saya cuci guna limau kasturi.. hehehhe.. malas nak guna tepung, limau nipis pun tak dak stok. - kalo nak ganti dengan daging pun boleh, tapi sukatan tak sure, sebab saya masak main agak-agak jer

2. masukkan bahan-bahan kecuali kerisik dan daun kunyit.. kemudian tunggu sampai menggelegak.. pandai-pandai lah kacau.. senang jer masak rendang ni, masa memula tu boleh jer tinggal camtu jer.. 10-15 minit kemudian boleh lah datang jengah.. kacau balik sesuka hati & perlahanan api

3. Bila dah hampir kering, masukkan kerisik, daun kunyit dan daun limau purut, perasakan garam..

4. Suka hati nak bagi sampai betul-betul kering atau berkuah sedikit. 


Sedap dimakan dengan nasi, pulut, ketupat dan juga roti.. buat cicah dengan cucur pun sedap.. winking





p/s
ni bukan blog masakan, tapi sesekala nak juga share resepi masakan yang simple-simple.. Ni memang resepi  turun temurun, dari kecik lagi dok tengok opah dan mak masak macam ni. Masa sekolah menengah dulu, rasa pelik jer bila tengok orang buat rendang siap tumis lagi.. tu lah kan, lain tempat lain kaedahnya.




salam kasih sayang,







Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
31 Comments
Comments

31 comments

22 Dis 2011 5:11:00 PTG

Kelihatan macam mudah untuk meniru. Hehehe...nak cuba ni.

22 Dis 2011 5:16:00 PTG

@AziE memang senang jer kak.. tu yg saya kata masakan simple..

cuma kalo time raya tu... masak sampai 2-3 ekor ayam.. yg lama tu bab nak menghiris segala bahan tu.. hihihh

22 Dis 2011 6:38:00 PTG

yus jarang buat rendang ayam, biasa anak kurang suka berbanding rendang daging. Apa pun nampak sedap tu kakyong..:)

22 Dis 2011 6:53:00 PTG

Alhamdulillah... sedapnya kak yong.. Sodap cicah lempeng
atau roti.. Aku lapar balik.. (ngeluh)

Aku pun kalau masak rendang main campak jer semua..
kalau sukat2 tak jadi aku rasa.. hik3..

22 Dis 2011 7:15:00 PTG

nampak menarik.... dela klau makan kuah pedas2 ni mesti laju ja tmbah lauk... nk cuba jgak la resepi ni.... TQ

22 Dis 2011 8:19:00 PTG

paling suka makan rendang....
dalam kuali pun dah terliur

22 Dis 2011 11:27:00 PTG

ikan memag payah gak nak dapat sekarang
mahal pulak tu
makan ayam ni dah boring sangat

lebih suka makan berulam kalau tak ada lauk

23 Dis 2011 12:42:00 PG

lama tak makan rendang..
saya datang nanti kakyong masakkan yer..
;D

23 Dis 2011 8:43:00 PG

sy nak bgtau kakyong seumur idup sy tak pernah msk rendang.haha...

keadaan cuaca yg tak menentu nie punca ikan tak ada.klu adapun mahal gila..kt umah pun dah abis stok ikan pasal en suami cuti berniaga seminggu..:)

oh ye mee udang 6ekor tu RM20 harganya.mahal kan..

23 Dis 2011 9:42:00 PG

Salam kakyong. Ni sgt bagus. saya memang x pandai masak rendang. kalau rendang biasa pakai yg packet jer hehe.. tapi haku x boleh la yg pedas2 tu :)

23 Dis 2011 1:18:00 PTG

heheh suke makan tapi malas n tak jadi kalu masak heheh

23 Dis 2011 4:51:00 PTG

alamak chef buku nota sy tak bawak camn ner nih heeee

23 Dis 2011 4:52:00 PTG

klu bt colik sama roti sedp gak ha..

eh esok cuti blh masak respi ni heee

23 Dis 2011 4:54:00 PTG

Sedapnya ☺☺

23 Dis 2011 7:24:00 PTG

@~ yus ~ kakyong sebenarnya prefer rendang daging berbanding ayam. kalo g memana pun, jika ada lauk daging, memang terjah daging dulu.. ayam tu buat2 tak nampak.. hehheh...

23 Dis 2011 7:26:00 PTG

@Nur Misnan tu lah, x reti nak sukat2... main agak2 jer.. memang sedap cicah dgn lempeng..

tetiba teringin nak makan lempeng kelapa..

23 Dis 2011 7:41:00 PTG

biasa buat rendang daging je, ayam tak pernah buat lg hihihi

24 Dis 2011 6:01:00 PTG

ni yg terangsang nk wat rendang ni...hehe...stok ayam pun byk lak ... tp mmg jemu kan kkyong kalo tiap2 ari ngadap ayam jer..

hmm..patut nye rendang cpayah le ditumis kan..mmg berminyak dah...

26 Dis 2011 12:33:00 PG

@Dalila Hamid SIla lah dela.. mudah ajer..

26 Dis 2011 12:38:00 PG

@eita kakyong pun suka rendang tp x leh selalu.. tp kalo rendang daging memang adap selalu pun tak apa..

26 Dis 2011 12:39:00 PG

@tehr laut bergelora.. begini lah.. dah tu di Ipoh ni pasar borong tutup bbrp hari.. cina ada perayaan apa tah..

26 Dis 2011 12:40:00 PG

@ISZA bisa cikgu, bisa diurus.. jgn dtg mengejut , kang bhn2 nya tak mandang.. jamu cikgu cucur jer ler.. ;)

26 Dis 2011 1:35:00 PG

@Puan Kutu mak aii mahalnya mee udang tu.. balik buat sendiri lah..

dah tu tiap kali raya ciluk mak punya kah.. heheh..

kakyong pun jrg2 masak rendang..

26 Dis 2011 1:36:00 PG

@Nong Andy kalo tak mau pedas.. kurangkan cilinya.. no hal.. sedap, rendang ni bau wangi, ada daun kunyit.. kamu sure boleh bah buat rendnag ni..

26 Dis 2011 9:41:00 PG

@Ummu Muhammad tak per.. boleh jer belajar.. tak susah sgt pun buat rendang ni.. ;)

26 Dis 2011 9:42:00 PG

@suri heheh.. senang ajer bhn2nya.. bhn asas semua pun mudah dapat.. :) selamat mencuba

26 Dis 2011 9:43:00 PG

@suri kalo dah masak, tunjuklah kat blog..

26 Dis 2011 9:43:00 PG

@fiza kalo tgh lapo tu memang sedap jer.. ;)

26 Dis 2011 9:44:00 PG

@Anamarza ayam & daging 2-2 boleh direndangkan.. kalo dpt daging rusa pun sodap... lama dah tak makan rendang daging rusa.. rusa mahal..

26 Dis 2011 9:49:00 PG

@Ummi Hanie memang bosan.. la ni cari ikan kering.. ikan basah mahal, & susah nak dapat.. apa2 pun Alhamdulillah, masih diberi rezeki dri Nya.. ada org yg nak makan sekali sehari pun susah..

27 Dis 2011 10:35:00 PG

kakyong... nak kena cuba resepi kakyong ni. jujurnya izan mmg fail bab rendang merendang ni.

Catat Ulasan