NOTIS

Mahu iklankan perniagaan anda.. meh klik SINI

Habibah Yahya's Facebook profile Create Your Badge

Disclaimer : Semua penulisan perkongsian disini adalah hakmilik terpelihara Keluarga Ibu3A, sila mohon izin sekiranya ingin copy paste dan kreditkan link ke blog ini. Penulisan yang diambil dlm bentuk copypaste untuk tujuan perkongsian akan saya sebut sumbernya. Ketahui hak anda sebagai penulis blog.

Jumaat, Disember 30, 2011

Home » , , » Anak-anak bersuka-ria di program transisi PRA-sekolah

Anak-anak bersuka-ria di program transisi PRA-sekolah



Salam bahagia,

Ni program pagi semalam. Alhamdulillah Fikri diterima untuk mengikuti PRA-sekolah di SKPPH, Ulu Kinta.



Fikri excited sangat sebab dah lama bercuti & tak sabar-sabar nak pergi sekolah.. dan anak dara 2 orang ni, memula ingat nak tinggalkan jer kat rumah opahnya.. tapi depa merengek nak ikut.. lagipun memang dah bersiap pun..


Excited sebab jumpa lagi kawan yang sama-sama belajar di taski ABIM



Fikri kata " sekolah ni cantik.. abang suka sekolah ni, abang nak sekolah sini lah."  Alhamdulillah, first impression Fikri yang positif. Budak yang baju merah tu kawan dia masa di taski ABIM. 




Anis dan Aliya pulak tak lepaskan peluang untuk mencuba semua permainan yang ada di playground sekolah, hanya untuk PRA-sekolah ajer. 





Both side bangunan untuk PRA-sekolah ada playground. Sementara nak menunggu taklimat dimulakan, layan jer lah anak dara 2 orang nih... Fikri dah masuk dalam kelas, dah disediakan aktiviti untuk pelajar.



Sebaik habis jer taklimat untuk ibubapa.. aktiviti anak-anak pun selesai.. seronok benor si Fikri.. cikgu bagi jajan sorang satu...


Ini lah uniform PRA-sekolah Fikri.. nampak gaya dah tak sabor-sabor dah abang Fikri nak pergi sekolah.



Agak leceh sebenarnya bila kena angkut 2-2 anak dara ni ikut sekali.. macam-macam karenah depa berdua nih. Belum pun mula taklimat, anak dara berdua ni dah ajak balik.. lepas tu merengek lapor lah pulak. Masa kat rumah tak nak makan. Pergi beli mee & bihun dikantin, amik sikit jer pun, setengah senduk jer dan 1 biji telur mata kerbau (kecik jer telurnya, gred D kot).. & air milo panas, mahal kan main.. sampai RM3.20.. erkk, bayor jer lah sebab anak-anak dah lapor kan.. kantin sekolah pun nak cekik darah, apa daaa..


itulah kesah semalam, sampai tak sempat nak BW pun semalam, sebab balik dari Ulu Kinta pun dah hampir jam 4 petang, dan saya pulak tetiba jadi dedor-dedor.. layan badan lah dulu.

Malamnya, anak-anak 3 orang ni pulak demam, fuuhh.. tak leh nak tidur lelap dibuatnya.. sedor-sedor dah jam 7.. errkk.. adooii... pastu pagi-pagi tadi kelam-kabut siapkan karangan (antara kerja part time).. mujur lah dah sempat dihantor ke tuannya. Malam tadi en ayah tanya, "sempat ke nak siapkan? dah tu bila nak antor?" hehehhe... "teknologi suamiku, antor guna email la..."



Salam kasih sayang,
.


Anda tahu LMFAO tu apa? Terima kasih sudi membaca entri ini. Alang-alang dah baca, komen lah yer.. nanti senang kakyong nak balas jejak. Jangan serik singgah sini lagi.

Amira Studio
18 Comments
Comments

18 comments

30 Dis 2011 11:02:00 PG

woo kak yong buat part time ekk?baguslah..

1st impression dah bagus tu bagus.rajin2 elaajr ye fitri

30 Dis 2011 11:07:00 PG

tahniah fikri dpt masuk pra..
kat sini ketat jugak syarat nak masuk, kalo 5thn tak masuk tadika, pra pun tak nak amik..huhu
saya tak antar pra sbb kesian kena naik bas seawal 6.30pg..huhu
tunggu jer la darjah 1 2013 nnt, lgpun tadika nya ok dah

30 Dis 2011 11:24:00 PG

mesti la fikri x sabar nk sekolah sbb dpt jupe ramai kawankan.. gud luck fikri.. :)

30 Dis 2011 11:25:00 PG

@Puan Kutu heheh.. ade jer peluang, sambor jer.. as long dlm kemampuan utk menyelesaikannya.. kalo xleh buat tu, memang x amik pun..

tu lah puankutu, rasa terharu sungguh bila dia cakap dia suka sekolah tu..

ada 3 org lagi kawan dia dr taski abim yg sama sek kat situ.. yg pasti dia cakap cikgu baik.. hihiii..

30 Dis 2011 11:26:00 PG

@MamaYatie

Alhamdulillah yatie, takde yuran perlu dibayar, makanan juga disediakan.. buku2 cikgu pun x cakap perlu bayar @ tidak.. pokoknya memang percuma.. hanya melabur beli baju uniform dan baju sukan & kasut sekolah, selain peralatan tulis yg basic..

30 Dis 2011 3:36:00 PTG

@ct rahani memang pun ct.. lagipun kelas nya memang cantik.. tak mcm masa di taski ABIM dulu..

30 Dis 2011 3:48:00 PTG

slmt bersekolah yer..
by the way ksari ader tag kak yong utk join GA ni http://duniacontestku.blogspot.com/2011/12/end-year-mega-giveaway-2011-by-cahaya.html

30 Dis 2011 6:56:00 PTG

dengar cerita kelas pra sekolah dapat perabot baru
meriah la budak2

30 Dis 2011 7:07:00 PTG

@tehr tak pasti lah pulak cikgu.. sbb seblm ni tak pernah melawat mcmmana rupa kelas pra..

30 Dis 2011 10:54:00 PTG

oo.. menariknya pra sekolah ni...baguslah fikri suka pi sekolah..nampak pon macam besh je pra sekolah ni..

31 Dis 2011 11:45:00 PTG

bagus fikri semangat nk skolah ...

ank bujang hanie pun dah sedia masuk alam skolah semula utk tahun 1 ni ... sebelum ni dia masuk taski abim gak masa umur 4 thn lebih ;) pastu tamau dah pulok ... manje sikittt :p

2 Jan 2012 3:01:00 PTG

seronoknya fikri dah nak masuk sekolah... harap2 dia terus bersemangat ye kakyong ditambah pula dgn kawan2 taski abim dulu...

2 Jan 2012 4:41:00 PTG

@Sari terima kasih kak sari..

saya sempat join GA tu.. thanks

2 Jan 2012 4:41:00 PTG

@cikpuanhady Alhamdulillah Has.. senang hati kakyong kali ni.. tak macam masa yg lepas..

2 Jan 2012 4:43:00 PTG

@Ummi Hanie Selamat memulakan persekolah utk Ukasyah (yer ke.. main teka je nih..), almaklum dlm dok ingat2 nama anak hanie & umur depa, ada masa nya jd amnesia pulak.. huhhhuuu... terpaksa mengaku tua.. asyik lupa jer..

2 Jan 2012 4:44:00 PTG

@Izan Ishak begitu lah Izan.. ibu mana yg tak rasa seronok bila tgk anak hepi dgn sekolah & suasana persekolahan dia..

2 Jan 2012 9:19:00 PTG

syukurlah fikri diterima masuk pra sk..utnungnya budak2 ni sedari awal akn didedahkan dgn sukatan dr KPM n perintis kpd KSSR berbanding tadika lain...cikgunya pn trlatih dr IPTA bawah KPM juga..cikgu2nya cukup pakar dlm kemahiran awal pndidikan kanak2.....moga fikri akn jadi anak yg pintar.....

2 Jan 2012 9:25:00 PTG

@NzA Alhamdulillah, saya pun sebenarnya IMpress jugak kak... memang terbaik prasarana & cikgu2 memang nampak pandai je amik hati murid..

kak tahu jer lah, si fikri ni.. dia ni kalo kena jegil ke marah ke.. mau terus tak nak pergi sekolah..

Catat Ulasan